Beveiliging en Joomla 3

Nederlandstalige stap voor stap handleidingen voor Joomla 3

Backup instellen met Akeeba, Watchful en Synology NAS in Joomla 3

In deze handleiding beschrijf ik hoe je via de Watchful Portal en met Akeeba Back-up Pro (in dit voorbeeld versie 3.11.2) een automatische back-up maakt naar een Synology NAS.

Het maken van een backup voor je Joomla website is een belangrijke taak, waarvan je eigenlijk hoopt deze nooit nodig te hebben. Echter als je dan een backup nodig hebt om je website te herstellen, dan wil je er zeker van zijn dat je een goede back-up hebt. In deze handleiding leg ik in 3 hoofdstappen uit hoe jij via Watchful en met Akeeba een backup kunt maken die automatisch naar je Synology NAS weggeschreven wordt. Test regelmatig of je ook in staat bent om een back-up te herstellen in bijvoorbeeld een testomgeving. Je hebt immers niks aan een backup als je deze in geval van calamiteiten niet kunt herstellen.

Inleiding

Een NAS is een Network Attached Storage, een harddisk die aangesloten is op je netwerk. Een NAS is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en met 1 of meerdere harddisks. In deze handleiding beschrijf ik de werking van een backup naar een Synology NAS

Voor de backup maak ik gebruik van Akeeba Backup Pro, een backup extensie voor Joomla!

Voor het inplannen (schedulen) gebruik ik Watchful. De data van de back-up wordt vervolgens geüpload naar een Synology NAS. We gaan eerst de stappen toelichten die uitgevoerd moeten worden op de Synology NAS. Vervolgens gaan we Akeeba Admin Pro downloaden en configureren. Tot slot zorgen we dat de backup automatisch via Watchful gestart wordt. Laten we snel aan de slag gaan.

De stappen zijn onder te verdelen in 3 delen.

  • Instellen Synology NAS.
  • Instellen downloaden, installeren en configureren van Akeeba Backup Pro.
  • Configureren van Watchfull t.b.v. automatische backup.

Joomla backup to FTP via Akeeba Backup Pro, Watchful en Synology 

 

Configuratiestappen Synology NAS

Stap 1: Is de FTP service ingeschakeld?

Log in op je Synology NAS en controleer of de FTP service ingeschakeld is. Dit kan via het configuratie scherm, klik op FTP, indien er een vinkje staat bij FTP-service inschakelen (geen codering) dan is de FTP service ingeschakeld. Standaard staat deze uitgeschakeld. Kijk voor meer informatie voor het inschakelen van de FTP Service op deze pagina: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/file_ftp_desc

Stap 2: Folder aanmaken Synology NAS

Maak vervolgens een folder aan, bijvoorbeeld JoomlaBackup. In deze folder worden de backups weggeschreven.
Kijk voor meer informatieover het aanmaken van een folder op deze pagina: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/file_share_create

Stap 3: Account aanmaken Synology NAS

Maak nu een account aan op je Synology NAS, bijvoorbeeld ftpjoomla. Zorg dat dit account de FTP functie mag gebruiken en rechten heeft op de map JoomlaBackup.
Kijk voor meer informatie over het beheren van gebruikersaccounts op deze pagina: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/file_user_create

Stap 4: Portforwarding Router naar Synology NAS

Zorg dat je portforwarding instelt op het modem/router van je internetprovider. Hiervoor dien je in te loggen op het modem/router van je internet provider. Neem eventueel contact op met de helpdesk van je provider voor meer informatie. Je hebt het externe IP adres nodig, deze is eventueel te achterhalen via www.watismijnip.nl. Noteer het externe IP adres dit heb je later in stap 9 nodig.

De standaardpoort voor FTP verkeer is poort 21. Je kunt voor de veiligheid ook een andere poort kiezen of gebruik maken van SFTP. Je kunt de verbinding eventueel met het gratis FTP programma FileZilla testen. Het modem/router zorgt er d.m.v. de portforwarding dat je aanvraag via het externe IP adres doorgezonden wordt naar je Synology NAS. Ook hiervan dien je het IP adres te weten. Indien je deze niet weet dan kan Advanced IP Scanner je helpen, deze tool is gratis. Je kunt deze downloaden via de volgende pagina: http://www.advanced-ip-scanner.com/nl.

Aangezien het instellen van portforwarding voor elk type modem/router anders is, is het lastig om dit uitgebreid toe te lichten.
Kijk voor meer informatie over portforwarding op deze pagina: http://portforward.com
Ook op de website van Synology staat meer informatie, kijk voor meer informatie op deze pagina: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/search/Port%20forwarding

Configuratiestappen voor Akeeba Backup Pro - backup instellen

Stap 5: Downloaden Akeeba Pro

Via de website van Akeeba Backup kun je deze betaalde versie van Akeeba Back-up aanschaffen. Het betalen kan met je creditcard of PayPal en daarna kun je Akeeba Backup Pro downloaden.
Kijk voor meer informatie over Akeeba Backup en het downloaden op deze pagina: https://www.akeebabackup.com

Stap 6: Installeer Akeeba Pro

Log in op de Back-end van je Joomla! website, ga naar Extentiesklik dan op Bestand Kiezen, selecteer het bestand com_akeeba-3.11.2-pro.zip, klik daarna op de knop Uploaden & installeren.

Installeren Extentie

Als de Extentie succesvol geinstalleerd, is dan krijg je onderstaand scherm te zien.

Installeren Extentie akeeba succes

Stap 7: Configureer Akeeba Back-up

Start Akeeba op via het menu Componenten > Akeeba, de Akeeba Post Installation wordt gestart. Stel deze in zoals in volgende afbeelding te zien is. Klik vervolgens op Apply these preferences.

Akeeba PostInstallation configuratie

Klik vervolgens op Finish.

Stap 8: Maak een nieuw back-up profiel aan

Klik op de knop Profiles Management, en maak een nieuw Backupprofiel aan met als naam: AutoBackupFTP. Klik dan op Opslaan & sluiten.

AutoBackupFP Profile

Stap 9: Configureer het nieuwe back-up profiel

Klik op de knop Profiles Management.

ProfilesManagement

Klik op profiles, en klik op de knop Configure bij het profiel AutoBakcupFTP.

Configureren AutoBackupFTP

Pas de volgende instellingen aan bij Archiver engine, kies hier ZIP format

Akeeba Advanced Configuration ZIP

Pas de volgende instelling aan bij Data Processing engine, kies hier Upload to Remote FTP Server (je Synology NAS), klik hiervoor op Configure.
Voer hier de gegevens in van het FTP account, als ook de Initial Directory: JoomlaBackup:
En je extern IP adres, zie ook stap 4.

FTP connectionsettings

Klik op de knop Test FTP connection om de verbinding te testen. Als deze succesvol is krijg je deze melding in beeld.

FTP connection test

Maak nu een ANGIE Password aan, deze hebben we straks in de Watchful portal nodig.

Akeeba Advanced Configuration DataProcessingAngiePWD

Klik tot op de knop Opslaan en Sluiten, nu is de backup ingesteld in de Back-End van je Joomla site.
De Front-End backup optie moet nog ingesteld worden.

Klik rechtsboven op de knop Options.

Klik op het tabblad Front-end backup.
Schakel de optie Enable front-end and remote backup in door op de knop Yes te klikken.
Schakel de optie Enabled failed backups check from the frontend in door op de knop Yes te klikken.
Vul bij Secret word een wachtwoord in.

Akeeba FrontendBackupCode

Klik op Opslaan & sluiten, Akeeba is nu ingeschakeld voor remote backup vanuit Watchful.

Configuratiestappen voor Watchful

Stap 10: Account aanmaken Watchful

Via de website van Watchful kun je een account aanmaken (je kunt Watchful eventueel eerst 30 dagen proberen) en hier je websites koppelen voor monitoring en beheer.
Lees voor meer informatie over het monitoren van Joomla! ook mijn artikel over Watchful, monitoring Joomla!
Via de standaard tools van Watchful kun je de Akeeba Back-up automatiseren. Klik op de volgende link om naar de website van Watchful te gaan: https://www.watchful.net 

Stap 11: Installeer Watchful Component

Zorg dat je ingelogd bent op de website van Watchful tijdens de volgende stappen. Download de Watchful client via het menu download client.

download watchful client

Log in op de Back-end van je Joomla! website, ga naar Extentiesklik dan op Bestand Kiezen, selecteer het bestand com_watchfulli_1.8.1.zip, klik daarna op de knop Uploaden & installeren.

Installeren Extentie
Nadat het Watchful Component geinstalleerd is kun je deze koppelen aan he Watchful portal door op Add to Watchful portal te klikken.

WatchFul koppelenPortal

Valideer de website in de portal of de verbinding tussen Watchful en de website goed is. Klik hier voor op het rode kruise, als de site gevalideerd is ziet je een groen vinkje.

watchful validate

Stap 10: Configureer de backup in Watchful

Log in op de Watchful portal. Klik op het potlood icoontje (edit) naast de website waarvoor je de automatische backup wil inrichten.
Ga naar het Backup gedeelte, en vul bij Akeeba Backup's secret word, het ANGIE password in, welke je in Stap 9 ingevoerd hebt. 
Selecteer bij Choose a profile het backup profiel AutoBackupFTP, welke je in Stap 9 ingevoerd hebt. Indien je geen Profile kunt kiezen, dan is het wachtwoord niet correct ingevoerd.
Geef bij de Task scheduler aan wanneer er een backup gemaakt moet worden, bijvoorbeeld, dagelijks, wekelijks of maandelijks.
(Afhankelijk van je keuze kun je een tijdstip, dag of dagen of de dag in de maand waarop de backup uitgevoerd moet worden).

WatchFul BackupInstellen

 

Klik op Save & Close om de wijzigingen op te slaan. 

Stap 11: Testen backup

Om een test uit te voeren, zou je via het gereedschap icoontje een testbackup kunnen maken door op Add to backup queue te selecteren. De backup wordt nu gestart, en na enige tijd (afhankelijk van de grootte van je site en database) is de backup voltooid. Controleer dan of er in de folder JoomlaBackup een backupfile staat van de site, betrefft een Zip bestand.

 

Samenvatting links

Hieronder een samenvatting van de tools die in dit artikel gebruikt zijn.

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Beveiliging

 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.