Hoe pas ik de voettekst aan voor het Cassiopeia template in Joomla 4

Je wil de standaard voettekst, ook wel footer genaamd aanpassen van het Cassiopeia template in Joomla 4. 

 In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe jij je footer of voettekst kunt aanpassen voor het standaard Cassiopeia template in Joomla 4. Daarnaas geef ik nog tips over hoe dat bij andere templates werkt.

 Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Inleiding

In een footer of voettekst staan vaak teksten zoals een jaartal, websitenaam, eventueel een e-mailadres en soms een link naar een privacyverklaring.
Dit is bijvoorbeeld de footertekst van de Joomla.org website:

© 2005 - 2023 Open Source Matters, Inc. All Rights Reserved.

En dit is de footertekst van deze website:

© 2014 - 2023, VanderVelde-Web.nl | alle rechten voorbehouden | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De Joomla! ® naam wordt gebruikt onder een beperkte licentie van Open Source Matters in de Verenigde Staten en andere landen. Vandervelde-web.nl is is niet verbonden met of goedgekeurd door Open Source Matters of het Joomla! Project.

In het standaard Cassiopeia template van Joomla 4 staat geen footertekst, ook niet met de voorbeeld (blog) data. In de volgende stappen leg ik uit hoe jij deze kunt aanpassen door een custom html module te gebruiken. De custom HTML module is een module met de eigenschappen van een artikel, alleen bedoeld om op een module positie te tonen.

Stappen aanpassen voettekst

Om een aangepaste HTML-module in de footerpositie van de Cassiopeia-template voor Joomla 4 te maken, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log met je SuperVisor account in via de back-end van je Joomla website, https://<jedomein.nl>/administrator/
 2. Klik dan in het Controlepanneel onder Site op Modules

  Stap2 site modules

 3. Klik op de knop Nieuw om een nieuwe module te maken.

  Stap3 knop nieuw

 4. Kies onder Selecteer een moduletype op Aangepast of Custom 

  stap4 aangepastemodule

 5. Vul de basisinformatie in voor de module, zoals de titel bij Titel* en de positie. Selecteer de module positie Footer als de positie voor deze module.

  stap5enstap6 invullen module
 6. Verplaats bij Titel de slider van Toon naar Verberg om de titel niet te tonen. 
  Print screen zie stap 5.

 7. Bij de inhoud kun je desgewenst hyperlinks, afbeeldingen of andere opmaak kenmerken gebruiken. Standaard wordt deze module op alle pagina's getoond.
  Mocht je dit willen aanpassen, klik dan op het tabblad Menutoewijziging en pas de waarden naar wens aan.
 8. Ga naar het tabblad Geavanceerd om extra instellingen voor de module aan te passen, zoals de Module Class en Modulestijl.
 9. Sla de module op door op de knop Opslaan & Sluiten te klikken.

  stap9 opslaanensluiten

 10. Ga naar de frontend (bezoekergedeelte) van je Joomla-website en controleer of de aangepaste HTML-module correct wordt weergegeven in de footerpositie (onderaan je website).

Opmerking: het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van aangepaste HTML-modules in de footerpositie van een website kan leiden tot problemen met de toegankelijkheid van de website. Zorg ervoor dat de HTML-code die u invoert, voldoet aan de WCAG-richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Aanvullende informatie andere templates

Houd er rekening mee dat de werkwijze bij andere templates kan verschillen. Sommige templatebouwers zoals Helix van Joomshaper of T4 templates van Joomlart hebben bij de template instellingen een optie om de voettekst aan te passen. raadpleeg daarvoor de documentatie van de templatebouwer.

Lees ook mijn artikel Module posities achterhalen in Joomla 4

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Vormgeving - Design