Joomla 5.0.2 en 4.4.2 - zijn nu beschikbaar

Het Joomla! Project is verheugd de release van Joomla 5.0.2 en 4.4.2 aan te kondigen. Dit zijn bug-fixes releases voor de 5.x en 4.x serie van Joomla.

Deze release gaat verder met Joomla's hoge standaards in toegankelijk webdesign, markeren Joomla's waarden van inclusiviteit, eenvoud en veiligheid naar een nog krachtiger open-source web platform.

Bug-fixes en verbeteringen in 5.0.2

 • Omdraaien minimum versie in drone
 • Repareren functie-parameter verlies tijdens redirect
 • Update phpseclib naar 3.0.34
 • Kleur contrast in mediabeheer bestandlijst
 • Harmoniseren benaming taaktypes
 • Toon nette foutboodschap als pakket wordt geïnstalleerd zonder extensies
 • Ontbrekende strings
 • Repareren verouderd: Aanmaken van dynamisch property
 • Installeren vanuit CLI verouderd php 8
 • Verouderd waarschuwing bij installeren Joomla bij gebruik van CLI

De volledige lijst staat op GitHub: https://github.com/joomla/joomla-cms/milestone/119?closed=1

Wat zit er in 4.4.2?

 • Bugfixes
 • Toegankelijkheid verbeteringen in het upgrade proces naar Joomla5 

De volledige lijst staat op GitHub: https://github.com/joomla/joomla-cms/milestone/118?closed=1

Waar kan ik Joomla 5.0.2 downloaden?

Via de Downloads site, natuurlijk :)

Nieuwe installaties

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten

Installeer 5.0.2

Upgrade pakket

Denk eraan de cache van de browser te legen na het updaten!

Waar kan ik Joomla 4.4.2 downloaden?

Upgrade pakket

Denk eraan de cache van de browser te legen na het updaten!
Wil je een rondtoer met Joomla 5 maken zonder te hoeven installeren? Daar hebben we een oplossing voor: Probeer Joomla 5 op launch.joomla.org.

Hoe kan ik mijn site upgraden naar Joomla 5?

Goed nieuws voor 4.4.x naar 5.x, het is een upgrade, geen migratie. Waarom? Twee belangrijke redenen:

 1. Joomla 4 (J4) extensies die alle verouderde code hebben verwijderd en up-to-date Joomla code gebruiken, werken in Joomla 5 (J5)
 2. De meeste andere werken met de nieuwe Gedrag - Achterwaartse compatibiliteit plugin geactiveerd

De volledige details worden hier gevonden: https://docs.joomla.org/Joomla_4.4.x_to_5.x_Planning_and_Upgrade_Step_by_Step
Let op: we adviseren de upgrade eerst te testen op een kopie van de productie-site.

Je wilt misschien ook weten of je zo snel mogelijk moet migreren. Je kunt de tijd nemen; we ondersteunen 4.4 nog 2 jaar. Je site is dus niet in gevaar als je nu niet upgrade. En vergeet niet dat enkele van je extensies misschien nog niet geschikt zijn voor Joomla 5 (hoewel de meeste ontwikkelaars geweldig werk hebben verricht door al enige tijd een Joomla 5 testversie aan te bieden). Je kunt op versie filteren in de Joomla Extensions Directory, zodat je kunt zien welke gereed zijn voor J5 en welke J5 gereed zijn met de b/c plugin geactiveerd.

Joomla 5.0.2 is uit. Laat van je horen!

Laat de wereld weten dat Joomla 5.0.2 uitgebracht is.
Gebruik de hashtag #Joomla5, deel de Joomla 5 video, stuur de Joomla 5 landingspagina naar je klanten of voeg het toe aan je professionele website.

Hoe zit het met Joomla 4.4?

Joomla 4.4 heeft geen nieuwe functionaliteit. Het is nodig zodat je kunt upgraden van Joomla 4.x naar Joomla 5.x. Het bevat updates om makkelijker te upgraden maar heeft geen nieuwe functies.

Voor wie is Joomla?

Web agentschappen, grote en kleine bedrijven, online winkels, bloggers, communities, en allerlei organisaties (bijvoorbeeld, NGOs, scholen, liefdadigheid organisaties en overheden) gebruiken allemaal Joomla als hun voorkeur CMS.
Joomla is geschreven door toegewijde vrijwilligers. Veel van deze vrijwilligers gebruiken het in hun dagelijkse webontwerp, bouw en hosting. Net als andere systemen is Joomla dus gebouwd door degenen die het dagelijks gebruiken. Dat komt tot uiting in zijn veilige, robuuste karakter.

Is er hulp voor extensie ontwikkelaars voor Joomla 5?

Ja, er is een groeiende handleiding, bedoelt voor degenen die hun extensie coderen en beheren. De handleiding kan gevonden worden op https://manual.joomla.org/migrations/44-50/ en het is een voortschrijdend werk om ontwikkelaars te helpen met aanpassingen.

Hoe kun je de Joomla ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt tot de community toetreden op Mattermost en de teams bekijken waar je aan kunt deelnemen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad en het CMS Release Team zijn een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoeken altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te bedanken die betrokken zijn in de vele gebieden van het proces. Het project wil ook alle bijdragers bedanken die tijd hebben genomen om werk voor te bereiden en bij te dragen om opgenomen te worden in het Joomla CMS en Framework.

Waar vind ik documentatie over Joomla 5?

Er zijn enkele handleidingen om je te helpen met Joomla 4. Je vind de bestaande, zoals het maken van een plugin of module voor Joomla 4, namespaces afspraken, prepared statements, het gebruik van de nieuwe web asset classes en veel meer in https://docs.joomla.org/Category:Joomla!_5.x

We moedigen ontwikkelaars aan te helpen met schrijven van documentatie over Joomla 5 op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie ontwikkelaars te helpen.

Een JDocs pagina zal ontwikkelaars helpen om de bestaande documentatie te vinden en de documentatie die nog nodig is.

We nodigen je uit het regelmatig te bekijken, bij te werken en missende inhoud toe te voegen.

Verwante informatie

Als je extensie ontwikkelaar bent schrijf je dan in voor de extension developer channel, waar je kunt deelnemen aan de community van extensie ontwikkelaars.

●       Bugs en problemen melden
●       Algemene ontwikkelaars mailinglijst
●       Joomla ontwikkelaars network

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 5.0.2 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.
Veel dank is verschuldigd aan iedereen die heeft bijgedragen aan de 5.0.2 release!
Speciale aandacht voor allen die code hebben bijgedragen aan 4.4.2 en 5.0.2

Veel dank aan onze teams, die zo'n geweldig werk hebben geleverd. In het bijzonder, het CMS maintenance teamCMS release teamdocs team en Marketing team hebben hun uiterste best gedaan om dit release mogelijk te maken.
Allemaal hartelijk bedankt.

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging (met veel dank aan Martijn Maandag!)

Let op: maak voor het updaten / upgrade altijd eerst een backup en test de upgrade altijd in een testomgeving!