Joomla 5.0 en Joomla 4.4 zijn nu beschikbaar

Laten we feesten! Vandaag is een belangrijke dag voor het Joomla! Project. We vieren twee jaar hard werken door onze vrijwilligers, die het denkbeeld hadden iedere twee jaar een hoofdversie van Joomla uit te brengen en na alle discussies, code sprints, en debuggen is de dag uiteindelijk aangebroken. Vandaag zijn we trots de release van onze nieuwe hoofdversie aan te kondigen, Joomla 5.0, samen met Joomla 4.4.

Wat is Joomla 5?

Joomla 5 is een hoofdversie. We brengen veel nieuwe functies, beveiliging- en code verbeteringen en verhoogde snelheid door deze verbeteringen. Alles onder de motorkap is opnieuw ontworpen, heroverwogen en geherstructureerd om gebruik te maken van de nieuwste servertalen.
Als belangrijkste is Joomla 5.0 voor je gebouwd om met jou en je bedrijf mee te groeien. Een van de meest significante veranderingen die je zullen opvallen is dat we Joomla 4.4.x naar Joomla 5.x geen migratie noemen maar een upgrade.
Of je nu een individu, blogger, liefdadige organisatie, webagentschap of multinational bent, Joomal is een geweldige keuze voor jou!
Wil je weten hoe Joomla 5 jou ten goede komt? Bezoek joomla.org/5.

Welke nieuwe functies zitten er in Joomla 5?

 • Dark mode in Beheer: Joomla 5 beschikt over een verfijndere dark mode, niet alleen voor gebruikers maar ook voor beheerders.
 • Web assets en caching: Veel verbeteringen aan de web asset caching.
 • Schema.org integratie: Automatische activeren van Schema.org data voor organisatie- en sitenamen verbeteren zoekmachine optimalisatie.
 • Code optimaliseren: Snelheid verbeteringen zijn waargenomen door automatische broncode optimalisering door de phpcs fixer.
 • PHP & Bootstrap updates: Verbeterde compatibiliteit in PHP 8+ en een update naar Bootstrap 5.3.2 zorgt ervoor dat het platform bij de tijd blijft.
 • Gebruikersinterface: Verbeteringen in dark mode voor het Atum administrator template en het nieuwe Joomla modal venster voor selectie-knoppen beloven een soepelere gebruikerservaring.
 • Hulpmiddelen & Plugins: De TinyMCE tekstverwerker krijgt een update naar 6.7 met toegevoegde functies voor beelduitlijning. Diverse geplande taken zijn verplaatst naar geplande taak plugins, verbeterde systeem performance.
 • Mediabeheer: AVIF ondersteuning in mediabeheer en de mogelijkheid om gearchiveerde inhoud uit te sluiten van indexeren verbetert de verwerkingsmogelijkheden van media.
 • Menu sortering: Geeft de mogelijkheid menu's te sorteren op een manier die jij wilt.
 • Verbeterde beveiliging: Events zijn gemigreerd naar hun classes en het verwijderen van niet meer functionele Recaptcha plugins verhoogt de beveiliging.
 • Moderne technologieën: Interne code herstructurering richt zich op het gebruik van modernere API's. Toegevoegd is JS Import map ondersteuning voor Web Asset manager en verouderde reparaties voor php 8.2.
 • Extensies & compatibiliteit: Joomla 5 introduceert Fontawesome 6.4, Codemirror 6 en heeft zijn Webauthn Library geüpdated. Let op, Joomla vereist nu PHP 8.2, MySQL 8.0.13+, MariaDB 10.4+ en PostgreSQL 12+ voor optimale performance.
 • Schonere Code Base: Joomla 5 legt sterkt de nadruk op schone code. De overgang van oudere API's, verwijderen van es5 ondersteuning en andere stevige code opschoning, verzekert dat het CMS efficiënt draait.

Joomla 5 kapselt moderne vereisten voor een CMS in, wat de gebruikers een combinatie van snelheid, beveiliging en een intuïtieve belevenis belooft.

Waar kan ik Joomla 5 downloaden?

Op de Downloads site, uiteraard :)
Nieuwe installaties
Nieuwe installatie instructies en technische vereisten
Download en installeer 5.0.0


Download en installeer 4.4.0

Upgrade
Download en upgrade 5.0.0


Download en upgrade 4.4.0

Wil je een rondtoer met Joomla 5 maken zonder te hoeven installeren? Daar hebben we een oplossing voor: Probeer Joomla 5 op launch.joomla.org.

Hoe kan ik mijn site upgraden naar Joomla 5?

Goed nieuws voor 4.4.x naar 5.x, het is een upgrade, geen migratie. Waarom? Twee belangrijke redenen:

Let op: we adviseren de upgrade eerst te testen op een kopie van de productie-site!
Je wilt misschien ook weten of je zo snel mogelijk moet migreren. Je kunt de tijd nemen; we ondersteunen 4.4 nog 2 jaar. Je site is dus niet in gevaar als je nu niet upgrade. En vergeet niet dat enkele van je extensies misschien nog niet geschikt zijn voor Joomla 5 (hoewel de meeste ontwikkelaars geweldig werk hebben verricht door al enige tijd een Joomla 5 testversie aan te bieden). Je kunt op versie filteren in de Joomla Extensions Directory, zodat je kunt zien welke gereed zijn voor J5 en welke J5 gereed zijn met de b/c plugin geactiveerd.

Joomla 5 is uit. Laat van je horen!

Laat de wereld weten dat Joomla 5.0 uitgebracht is!
Gebruik de hashtag #Joomla5, deel de Joomla 5 video, stuur de Joomla 5 landingspagina naar je klanten of voeg het toe aan je professionele website.

Voor wie is Joomla?

Web agentschappen, grote en kleine bedrijven, online winkels, bloggers, communities, en allerlei organisaties (bijvoorbeeld, NGOs, scholen, liefdadigheid organisaties en overheden) gebruiken allemaal Joomla als hun voorkeur CMS. Joomla is geschreven door toegewijde vrijwilligers. Veel van deze vrijwilligers gebruiken het in hun dagelijkse webontwerp, bouw en hosting. Net als andere systemen is Joomla dus gebouwd door degenen die het dagelijks gebruiken. Dat komt tot uiting in zijn veilige, robuuste karakter.

Is er hulp voor extensie ontwikkelaars voor Joomla 5?

Ja, er is een groeiende handleiding, bedoelt voor degenen die hun extensie coderen en beheren. De handleiding kan gevonden worden op https://manual.joomla.org/migrations/44-50/ en het is een voortschrijdend werk om ontwikkelaars te helpen met aanpassingen.

Hoe kun je de Joomla ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt tot de community toetreden op Mattermost en de teams bekijken waar je aan kunt deelnemen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad. De Joomla! Bug Squad en het CMS Release Team zijn een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoeken altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te bedanken die betrokken zijn in de vele gebieden van het proces. Het project wil ook alle bijdragers bedanken die tijd hebben genomen om werk voor te bereiden en bij te dragen om opgenomen te worden in het Joomla CMS en Framework.

Waar vind ik documentatie over Joomla 5?

Er zijn enkele handleidingen om je te helpen met Joomla 4. Je vind de bestaande, zoals het maken van een plugin of module voor Joomla 4, namespaces afspraken, prepared statements, het gebruik van de nieuwe web asset classes en veel meer in https://docs.joomla.org/Category:Joomla!_5.xhttps://docs.joomla.org/Category:Joomla!_5.x
We moedigen ontwikkelaars aan te helpen met schrijven van documentatie over Joomla 5 op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie ontwikkelaars te helpen.
Een JDocs pagina zal ontwikkelaars helpen om de bestaande documentatie te vinden en de documentatie die nog nodig is.
We nodigen je uit het regelmatig te bekijken, bij te werken en missende inhoud toe te voegen.

Verwante informatie

Als je extensie ontwikkelaar bent schrijf je dan in voor de extension developer channel, waar je kunt deelnemen aand ecommunity van extensie ontwikkelaars.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 5.0 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.
Veel dank is verschuldigd aan iedereen die heeft bijgedragen aan de 5.0 release!

Speciale aandacht voor:
Allon Moritz, Bear, Benjamin Trenkle, Benno Achermann, Brian Teeman, Christiane Maier-Stadtherr, David Jardin, Denitz, Dimitris Grammatikogiannis, Fedir Zinchuk, framontb, George Wilson, Geraint Edwards, Hannes Papenberg, Harald Leithner, heelc29, Magnus Singer, Martin Carl Kopp, Nicholas K. Dionysopoulos, Nicola Galgano, Olivier Buisard, Quy, Richard Fath, Robert Deutz, Sakis Terzis, Sergey Tolkachyov, SharkyKZ, Shazma Siddiqui, Stefan Wendhausen, Tuan Pham Ngoc, Viviana Menzel, zero-24.

Die allemaal code hebben bijgedragen tussen 4.4.0-rc1 ne 5.0.0.
Veel dank aan onze teams, die zo'n geweldig werk hebben geleverd. In het bijzonder, het CMS maintenance teamCMS release teamdocs team en Marketing team hebben hun uiterste best gedaan om dit release mogelijk te maken. Allemaal hartelijk bedankt.

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging.
Met dank aan de vertaling door Martijn Maandag!

Let op: maak voor het updaten / upgrade altijd eerst een backup en test de upgrade altijd in een testomgeving!