Joomla 5 functies: Wat is nieuw en verbeterd?

Joomla 5 is de nieuwste evolutie van het geliefde contentmanagementsysteem en wordt geleverd met een reeks spannende verbeteringen en aanpassingen. 

Het belangrijkste doel van de nieuwe versie is om voort te bouwen op de sterke punten van Joomla 4.x en uw webervaring naar nieuwe hoogten te tillen. Kortom, in Joomla 5 draait allemaal om het sneller, toegankelijker, veiliger, uitbreidbaar maken van Joomla voor jou! Dit artikel is vertaald vanuit een artikel dat door Hung Dinh CEO van Joomlart.com geschreven is.

(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Core updates in Joomla 5

 • Prestaties: Snellere laadtijden om uw bezoekers betrokken te houden.
 • Toegankelijkheid: Inclusief ontwerp voor alle gebruikers, ongeacht hun capaciteiten.
 • Beveiliging: Verbeterde bescherming tegen online bedreigingen.
 • Uitbreidbaarheid: Een levendig ecosysteem van extensies en sjablonen.
 • Customization: Pas uw website aan volgens uw unieke visie.

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de belangrijkste kenmerken van Joomla 5, gegroepeerd in categorieën voor een gemakkelijk begrip.

Prestatie- en Technologie-Upgrades

PHP 8.2 en MySQL 8.0.11+

Joomla 5 omarmt de nieuwste technologieën door ondersteuning toe te voegen voor PHP 8.2 en te zorgen voor compatibiliteit met MySQL 8.0.11+. Deze updates verbeteren niet alleen de prestaties, maar maken jouw Joomla 5-website ook veiliger en toekomstbestendig.

 

Opschoning en optimalisatie van de codebasis

Als onderdeel van onze toewijding om hoogwaardige producten te leveren en een soepele overgang naar Joomla 5 te garanderen, besteden we inspanningen aan het opruimen en optimaliseren van de codebasis. Dit proces heeft tot doel de prestaties, beveiliging en onderhoudbaarheid van onze producten te verbeteren, terwijl compatibiliteit met de nieuwste Joomla-versie wordt gewaarborgd.

Dit is wat je kunt verwachten van onze initiatieven voor het opruimen en optimaliseren van de codebasis:

 • Verbeterde Prestaties
 • Verhoogde Beveiliging
 • Onderhoudbaarheid en Compatibiliteit

Achterwaartse Compatibiliteit - Gedragsplugin

Wij begrijpen dat de overstap naar de nieuwste Joomla-versie, Joomla 5, soms uitdagingen met zich mee kan brengen vanwege veranderingen in het platform. Om deze overgang soepeler te maken voor jou, hebben we een Behavioral Plugin geïntroduceerd.

Wat betekent dit voor u?

 • Voor Upgrades: Als je een upgrade uitvoert vanuit een eerdere Joomla-versie (vóór 5.0), wordt de Behavioral Plugin automatisch geactiveerd. Hiermee wordt gegarandeerd dat uw bestaande extensies en configuraties naadloos blijven werken met Joomla 5.
 • Voor Nieuwe Joomla! 5 Installaties: Als je helemaal opnieuw begint met Joomla 5, kan de Behavioral Plugin standaard zijn uitgeschakeld. Je kunt ervoor kiezen om deze in te schakelen als je extensies hebt die achterwaartse compatibiliteitsondersteuning vereisen.
 • Versiecompatibiliteit: Afhankelijk van de extensies die je gebruikt, moet je de vereiste achterwaartse compatibiliteitsversie specificeren (bijvoorbeeld 4.0). Dit geeft aan dat jouw extensies vertrouwen op de backward-compatible polyfills gebaseerd op Joomla 4.0 versie en de Behavioral Plugin in Joomla 5 nodig heeft.

Deze functie is ontworpen om jouw Joomla 5-ervaring zo soepel mogelijk te maken, waarbij wordt gegarandeerd dat jouw extensies en configuraties functioneel blijven tijdens het upgradeproces.

Joomla 5 Behavior Plugin

Passwordless Authentication met Passkeys

In Joomla 5 hebben we een geavanceerde authenticatiemethode geïntroduceerd, bekend als "Passkey." Deze functie maakt wachtwoordloze authenticatie mogelijk voor jouw Joomla-website, wat de beveiliging en het gemak verbetert.

Dit is wat je moet weten:

 • HTTPS-vereiste: Om toegang te krijgen tot de Passkey-functies, moet jouw site via HTTPS worden geopend. Dit zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw browser en de website.
 • Certificaatautoriteit: Om passkeys te registreren en te gebruiken voor het inloggen, moet jouw website beschikken over een geldig SSL-certificaat ondertekend door een vertrouwde certificaatautoriteit. Dit zorgt voor het hoogste niveau van beveiliging en betrouwbaarheid voor de referenties van jouw gebruikers.

Met Passkey kan jij genieten van een wachtwoordloze en veilige authenticatie-ervaring op jouw Joomla-website, wat een handigere en betrouwbaardere manier biedt om toegang te krijgen tot jouw site.

Joomla 5 passkey plugin

Verbeteringen in de Gebruikerservaring

Donkere Modus voor Beheerder

In Joomla 5 is jouw Joomla-beheerervaring nog veelzijdiger. Als je nu de donkere modus op jouw apparaat gebruikt, zal het Admin Template zich automatisch aanpassen aan jouw voorkeur.

Met deze functie zal het Joomla 5-beheerdersjabloon naadloos overschakelen naar een donkere modus wanneer het detecteert dat jouw apparaat in de donkere modus staat. Dit zorgt voor een comfortabelere en visueel aantrekkelijke ervaring voor gebruikers die de voorkeur geven aan donkere interfaces.

Joomla 5 dark mode

Uitgebreide Lettertypekeuze in Cassiopeia

Joomla 5 heeft jouw lettertypeopties uitgebreid wanneer je de standaard Joomla-template, Cassiopeia, gebruikt. Nu kun je kiezen uit verschillende systeemlettertypen rechtstreeks binnen het template.

Deze lettertypen zijn ingebouwd in het systeem, dus er is geen afhankelijkheid van externe diensten zoals Google Fonts. Je hebt de flexibiliteit om te kiezen welk lettertype het beste bij jouw website past.

Joomla5 template system font

Fontawesome 6 Integratie

Blijf op de hoogte van de nieuwste pictogrammen en symbolen. Joomla 5 integreert Fontawesome 6, waardoor je toegang krijgt tot een nieuwe reeks pictogrammen om de visuele aantrekkingskracht van jouw website te verbeteren.

Font Awesome integratie in Joomla 5

Installatie progress balk

Het installeren van Joomla zou een transparant en eenvoudig proces moeten zijn. In Joomla 5 is de installatie-ervaring verbeterd door het introduceren van een installatievoortgangsbalk (progress Bar). Geen enkele vraag meer over wat er achter de schermen gebeurt!

De installatievoortgangsbalk vervangt het traditionele draaiende Joomla-logo tijdens de installatie. Nu zien gebruikers een duidelijke visuele indicator van de voortgang van de installatie, wat meer duidelijkheid en zekerheid biedt tijdens het installatieproces.

Joomla 5 installatie progress bar

Verbeteringen in Contentbeheer en SEO

Verbetering van Rich Snippets

Joomla 5 heeft een belangrijke stap gezet in het optimaliseren van de zichtbaarheid van jouw website in zoekmachine resultaten. Zoekmachines zoals Google maken gebruik van gestructureerde gegevens om rijke snippets te genereren die de weergave van jouw inhoud in zoekresultaten verbeteren.

Joomla 5 rich snippets

Eerder had Joomla een functie voor het genereren van rijke snippets, maar deze was gebaseerd op in-line microdata die moeilijk aan te passen was vanuit de backend. Nu, met Joomla 5, is dit proces vereenvoudigd.

Je kunt gestructureerde gegevens rechtstreeks vanuit de Joomla-backend toevoegen en configureren met behulp van de nieuwe systeemplug-in - Schema.org. Begin met het invoeren van de algemene gegevens van jouw bedrijf. Vervolgens kun je in het tabblad Schema voor artikelen kiezen uit verschillende typen, zoals Blogbericht, Boek, Evenement, Vacature, Organisatie, Persoon of Recept.

Joomla 5 schema article

Afhankelijk van jouw selectie zullen specifieke schema.org-velden beschikbaar zijn, waarmee je aanvullende informatie kunt verstrekken, zoals bereidingstijd, ingrediënten en meer. Deze gestructureerde gegevens zijn bedoeld voor zoekmachines en helpen de zichtbaarheid van jouw inhoud in zoekresultaten te verbeteren, waardoor deze informatiever en boeiender wordt voor gebruikers.

Joomla 5 schema system plugin

300 Tekens voor Metabeschrijving

Verbeter de SEO van jouw website met langere metabeschrijvingen van maximaal 300 tekens. Hiermee kun je meer gedetailleerde en boeiende informatie verstrekken aan potentiële bezoekers.

Joomla 5 article meta description

Ondersteuning voor AVIF in de Mediabeheerder

Joomla 5 stelt jou in staat om gebruik te maken van het AVIF-afbeeldingsformaat in de mediabeheerder. Dit moderne afbeeldingsformaat biedt betere compressie en beeldkwaliteit, waardoor de laadsnelheid en gebruikerservaring van jouw website worden verbeterd.

Joomla 5 avif media support

Code Mirror 6 en TinyMCE Editor 6.7

Joomla 5 verbetert zijn code- en teksteditors naar Code Mirror 6 en TinyMCE Editor 6.7, waardoor de bewerkingservaring wordt verbeterd en er meer functies beschikbaar zijn voor contentmakers.

Joomla 5 editor

Afbeeldingen uitlijnen in TinyMCE

Het bewerken van inhoud wordt nog naadlozer met de mogelijkheid om afbeeldingen rechtstreeks in de TinyMCE-editor uit te lijnen. Geen handmatige aanpassingen meer nodig, wat jou tijd en moeite bespaart.

Joomla 5 image alignment uitlijnmogelijkheden

En meer

Wachtwoordvereisten Controlelijst

In Joomla 5 is het nog eenvoudiger gemaakt voor gebruikers om hun wachtwoorden te wijzigen via de profielpagina op jouw website. Wanneer je nu jouw wachtwoord bijwerkt, zie je duidelijke informatie over de minimale wachtwoordvereisten en of het door jou gekozen wachtwoord aan deze criteria voldoet.

Deze functie zorgt ervoor dat jouw wachtwoord zowel veilig is als voldoet aan de vereiste normen, waardoor je vertrouwen hebt in de beveiliging van jouw account en tegelijkertijd gebruiksvriendelijkheid behoudt.

Verbeteringen in Gebruikersactie-logs

Joomla 5 user log

In Joomla 5 hebben we de functie Actie-logs verbeterd om gedetailleerdere inzichten te bieden in de activiteiten van gebruikers op jouw website. Je vindt nu extra functies toegevoegd aan de actielogs, waaronder:

 • Aanmaken van een nieuwe aangepaste veld door een gebruiker
 • Bewerking van aangepast veld door een gebruiker
 • Blokkeren van een gebruiker
 • Deblokkeren van een gebruiker
 • Gebruiker niet gevonden

Verbeterde Slimme Zoekfunctie

 • Zoeken in Aangepaste Velden
  Zoek en filter eenvoudig inhoud op basis van aangepaste velden, waardoor het eenvoudiger wordt om specifieke informatie op jouw website te vinden.
 • Foto's van Contacten in Zoekresultaten
  Verbeter de gebruikerservaring door contactfoto's weer te geven in de zoekresultaten, wat een persoonlijke touch aan jouw website toevoegt.
 • Gearchiveerde Artikelen Verbergen/Weergeven in Zoekresultaten
  Pas zoekresultaten aan door te beslissen of gearchiveerde artikelen moeten worden weergegeven of verborgen, wat meer controle biedt over de inhoud van jouw website.

Met Joomla 5 heb jij een krachtig CMS tot jouw beschikking, verrijkt met deze spannende nieuwe functies en verbeteringen. Of je nu een contentmaker, ontwikkelaar of beheerder bent, Joomla 5 biedt iets om jouw websitebeheerervaring soepeler en plezieriger te maken. Upgrade vandaag naar Joomla 5 en ontdek deze fantastische functies zelf!

Op dinsdag 17 oktober 2023 wordt zowel Joomla 5 alsook Joomla 4.4 beschikbaar gesteld!

 

Vertaald met ChatGPT van het artikel van JoomlartJoomla 5 Features: What's New and Improved | JoomlArt

Met dank aan en geschreven door: Hung Dinh Founder and CEO, JoomlArt.com