Website restoren (herstellen) met Akeeba backup en Kickstart.php in Joomla 4

Ontdek hoe jij moeiteloos je Joomla 4 website kunt herstellen met Akeeba Backup en kickstart.php. Volg deeze stap voor stap handleiding voor snel en efficiënt herstel.

Leer hoe je een Akeeba Backup-gebaseerde back-up eenvoudig kunt herstellen met deze stapsgewijze handleiding.

Inleiding

Akeeba Backup in Joomla 4 biedt diverse herstel- of restore-opties om je website terug te zetten naar een vorige staat. Met behulp van Akeeba Backup kun je op eenvoudige wijze een volledige backup terugzetten, specifieke onderdelen herstellen, zoals databases en bestanden, en zelfs oudere versies van je website herstellen. Dankzij deze flexibele restore-opties kun je met vertrouwen en gemak je Joomla 4 website weer in de gewenste staat brengen.

In deze handleiding laat ik 2 herstel opties zien:

 1. Je Joomla website herstellen vanuit Joomla zelf met Akeeba Backup.
 2. Je Joomla website herstekken met een JPA/JPS backup bestand en kickstart.php

Waarom zou je een backup maken?

Het maken van een backup met Akeeba Backup is essentieel, vooral bij het gebruik van Joomla 4. Hier zijn enkele redenen waarom het maken van een backup met Akeeba Backup belangrijk is in Joomla 4:

1. Veiligheid en beveiliging: Joomla 4 is een geavanceerd CMS met krachtige functies, maar zelfs het meest veilige systeem kan kwetsbaar zijn voor hacking, malware of andere beveiligingsrisico's. Door regelmatig backups te maken met Akeeba Backup, kun je een veilige kopie van je Joomla 4-website behouden, zodat je deze kunt herstellen in geval van een beveiligingsincident.

2. Onvoorziene gebeurtenissen: Soms kunnen er onverwachte gebeurtenissen optreden, zoals serverstoringen, gegevensverlies of menselijke fouten. Het hebben van een recente backup met Akeeba Backup stelt je in staat om snel je Joomla 4-website te herstellen en downtime tot een minimum te beperken.

3. Website-upgrades en wijzigingen: Bij het upgraden naar een nieuwe versie van Joomla 4 of het aanbrengen van belangrijke wijzigingen aan je website, is het altijd verstandig om eerst een backup te maken met Akeeba Backup. Dit stelt je in staat om terug te keren naar een vorige versie of configuratie als er problemen optreden tijdens het upgradeproces.

4. Websiteverhuizing: Als je van hostingprovider verandert of je Joomla 4-website naar een andere server verplaatst, is het maken van een backup met Akeeba Backup essentieel. Het stelt je in staat om je website gemakkelijk te herstellen op de nieuwe locatie zonder gegevensverlies.

Akeeba maakt een backup van je complete website, inclusief de database, afbeeldingen, artikelen en extensies. Oftewel de complete website zoals die op dat moment is! Zorg altijd dat je de backup offline bewaard zoals je PC, NAS of op een andere plek in de cloud zoals bijvoorbeeld OneDrive, Dropbox etc.
Dat kan een JPA of JPS bestand zijn. Een JPS bestand is een versleutelde backup van je website. M.a.w. deze is optimaal beveiligd tegen kwaadwillende d.m.v. versleuteling en een wachtwoord.

Wat heb je nodig?

Om je website te kunnen herstellen heb je een backupbestand nodig om je website te restoren /herstellen. In een andere handleiding leg ik uit hoe jij een backup kunt maken met Akeeba Backup.

Lees mijn handleiding: Hoe maak ik een backup met Akeeba Backup in Joomla 4

Daarnaast heb je voor optie 2, een kickstart.php bestand nodig, te downloaden via de website van Akeeba Backup.

Download kickstart.php  

Om het JPA/JPS en kickstart.php bestand te kunen uploaden heb je een FTP programma nodig zoals FileZilla. 
Tevens heb je de FTP account gegevens nodig. Lees er meer over in mijn artikel FileZilla FTP programa.

Lees mijn artikel: FileZilla FTP programma

Download via onderstaande knop een gratis versie van FileZilla.

Download FileZilla

Zorg dat je de wachtwoorden van Akeeb Backup hebt, indien jij je backup bestand versleuteld (JPS) en of beveiligd hebt met wachtwoorden.

Tot slot heb je ook de gebruikersnaam, wachtwoord en servernaam (hostname) nodig van de databaseserver.
Joomla werkt immers met een database. Als je deze informatie hebt kun je met optie 2 beginnen.

Optie 1 - Stappen Joomla website herstellen vanuit Joomla zelf met Akeeba Backup

Heb je onlangs een update uitgevoerd of een nieuwe extensie geïnstalleerd op je Joomla-website, waardoor er nu problemen zijn ontstaan? Geen paniek! Ondanks de huidige complicaties is het mogelijk om je website te herstellen via de Back-end van Joomla. In deze handleiding ontdek je stap voor stap hoe je je Joomla-omgeving kunt gebruiken om je website weer naar behoren te laten functioneren. Laat deze tegenslag geen obstakel vormen, maar zet met vertrouwen en gemak je Joomla-website weer op de juiste koers. Lees snel verder voor de benodigde instructies.

 1. Log in op de back-end van je Joomla 4 omgeving, ga hiervoor naar de url: https://<jedomein.nl>/administrator
 2. Na het inloggen komt het Controle Paneel van Joomla in beeld, klik aan de linkerkant op Componenten 3. Klik dan op Akeeba Backup for Joomla! 4. Klik op Control Panel 5. Klik op Manage Backups  6. Plaats een vinkje bij de backup die je wil herstellen 7. Klik bovenin op ...Acties, gevolgd door Restore 8. Klik dan op de knop Restore en het herstel wordt gestart 9. Er wordt gestart met het uitpakken (extraction) van de bestanden, als deze voltooid is kom de melding in beeld The extraction was completed successfully 10. Klik op de knop Run the site restoration script 11. Het Akeeba Backup Site Restoration Script wordt gestart. De pre-installation check komt in beeld. Hier kunnen enkele meldingen in naar voren komen. 12. Klik op de knop Next  Er kan een waarschuwining in beeld komen, zie onderstaand voorbeeld. Klik in dat geval op OK (nadat je de boodschap gelezen hebt). 13. Er komt een venster in beeld waarin de database gegevens ingevuld (zie geel omkaderd) staan, je kunt deze eventueel veranderen, echter dat is in dit voorbeeld niet noodzakelijk. Je gaat immers de website herstellen en dus ook overschrijven omdat er een probleem onstaan was die je wil oplossen. Klik op de knop Next 14. De database wordt gerestored, er komt een melding in beeld The database restoration was succesfull
 15. Klik dan op de knop Next step 16. Het Site Setup venster komt in beeld, hierin zijn de Site name, Site e-mailadres en Site e-mail sender name al ingevuld. Selecteer bij Force SSL de optie Entere site als je website voorzien is van een SSL Certificaat en klik op Next. 17. Klik dan op de knop Remove installation folder (de installatie folder en het kickstart.php bestand worden nu verwijderd).

  stap17 remove installation folder

 18. Er komt een pop-up venster in beeld, klik hier op de knop Visit your site's front-end.

  stap19 akeeba restore visit front end

 19. Als nu de front-end van je website goed getoond wordt, dan is de restore succesvol uitgevoerd!
 20. Als je terug gaat naar de back-end, dan kun je op Finalize Restoration klikken. Je wordt dan automatisch uitgelogd vanuit de back-end en moet opnieuw inloggen mocht je andere aanpassingen willen doorvoeren.

Optie 2 - Stappen Joomla website herstellen met een JPA/JPS backup bestand en kickstart.php

Heb je onlangs een update uitgevoerd of een nieuwe extensie geïnstalleerd op je Joomla-website, waardoor er nu problemen zijn ontstaan? Je kunt niet meer inloggen in de back-end van Joomla. In deze stap voor stap  handleiding leer je hoe jij je website kunt herstellen (restoren) middels een JPA / JPS backup bestand en kickstart.php. Lees vooraf Wat heb je nodig? voordat je gaat restoren zodat je weet welke informatie, bestanden of programma die je nodig hebt.

 1. Als eerste gaan we alle bestanden verwijderen van je niet meer  functionerende Joomla website.
  Dat kan via de beheer omgeving van je hosting provider, raadpleeg hun handleidingen hiervoor. Dat is de snelle manier. Een andere optie is om dit via FileZilla te doen, echter kan het even duren voordat alle bestanden verwijderd zijn! Open FileZilla en ga naar we root (hoofd) folder (map) van je website. Doorgaans is dat www, html, public_html of private_html.

 2. Nu de website folder leeg is (www, html, public_html of private_html) kun je hier het JPA of JPS backup bestand naar toe uploaden.
  Start je FTP client, in dit voorbeeld FileZilla en maak verbinding naar je website.

  stap2 akeeba backup restore filezilla geopend min

 3. Selecteer je JPA (of JPS) en kickstart.php bestand en klik erop met je rechtermuisknop, kies vervolgens Upload.

  stap3 akeeba backup restore filezilla upload JPA en kickstart.php bestand

 4. Als de bestanden zijn geupload staan ze aan de rechterkant van het scherm.

  stap4 akeeba backup restore filezilla upload JPA succesvol

 5. Ga nu naar  https://<jedomein.nl>/kickstart.php. Er komt een informatievenster in beeld, klik op de link of druk op de ESC toest van je toetsenbord om het informatie 

  stap5 akeeba backup kickstart popup vernster

 6. Vul bij Archive Password (for JPS files) file het wachtwoord van de versleuteling in (zie geel omkaderd). Deze heb je ingesteld tijdens het maken van een backup profiel in Akeeba Backup.
  Klik dan op de knop Start

  stap6 akeeba backup kickstart uitpakken vernster

 7. De bestanden worden uitgepakt, dat kan even duren, als het uitpakken voltooid is komt het volgende venster in beeld.

  stap7 akeeba backup kickstart uitpakken vernster min

 8. Klik op de knop Run te installer, het volgende venster komt in beeld.

  stap8 akeeba backup start kickstart runinstaller knop min

 9. Het Akeeba Backup Site Restoration Script wordt gestart. De pre-installation check komt in beeld. Hier kunnen enkele meldingen in naar voren komen. 10. Klik op de knop Next

  stap12 akeeba restore precheck herstel gestart klik next


 11. Er komt een venster in beeld waarin de database gegevens ingevuld (zie geel omkaderd) staan, je kunt deze eventueel veranderen, echter dat is in dit voorbeeld niet noodzakelijk. Je gaat immers de website herstellen en dus ook overschrijven omdat er een probleem onstaan was die je wil oplossen. Klik op de knop Next

  stap13 akeeba restore database informatie min

 12. De database wordt gerestored, er komt een melding in beeld The database restoration was succesfull
 13. Klik dan op de knop Next step

  stap15 akeeba restore next step min

 14. Het Site Setup venster komt in beeld, hierin zijn de Site name, Site e-mailadres en Site e-mail sender name al ingevuld. Selecteer bij Force SSL de optie Entere site als je website voorzien is van een SSL Certificaat en klik op Next.

  stap16 vul de siteinformation in

 15. Er komt een melding in beeld:

  stap15 akeeba backup start kickstart close screen

 16. Sluit het venster af. Je komt dan bij dit venster uit.

  stap17 akeeba backup start kickstart clean up screen

 17. Klik op de knop Clean-Up (de installatie folder en het kickstart.php bestand worden nu verwijderd), prinsctreen zie hierboven.
 18. Klik op de knop Visit your site's frontend.

  stap19 akeeba backup start kickstart visit frontend min

 19. Als nu de front-end van je website goed getoond wordt, dan is de restore succesvol uitgevoerd!

Aanvulende informatie

Zorg ook dat je af en toe een backup en restore test doet. Alleen dan weet je zeker dat de backup in orde is en dat je in staat bent om je website te herstellen!

Lees mijn handleiding: Hoe installeer ik Akeeba Backup in Joomla 4?

Lees mijn handleiding: Akeeba Backup extra beveiligen in Joomla 4

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Beveiliging