Diclaimer

Joomla 4 en de nieuwe functies (update 22 juli 2019)

Tijdens de JoomlaDagen Nederland van 17 en 18 mei heeft Joomla Co Founder Brian Teeman zijn beeld gegeven over de nieuwe features van Joomla 4 getoond. Er komen mooie features aan. In dit artikel leg ik uit welke het zijn.

Joomla4 news

Nieuwe features in Joomla 4

Joomla 4 komt er aan, de verwachting is dat Joomla 4 medio december 2019 uitgebracht wordt. In dit artikel laat ik enkele nieuwe features zien van Joomla 4 die Brian Teeman op 18 mei op de Nederlandse JoomlaDagen getoond heeft.

 • Nieuwe installatie methode
 • Admin login is vernieuwd
 • Admin dashboard (back-end) vernieuwd
 • Accessibillity oftewel de toegankelijk is verbeterd
 • Media manager (afbeeldingen beheer) is vernieuwd
 • TinyMCE v5
 • Workflow ondersteuning
 • Nieuwe CLI Tools
 • Nieuwe debugger
 • Gebruik van verouderde code (deprecared code)
 • Webservices
 • Security Headers
 • Bootstrap versie 4
 • CSS Grid
 • Custom Elements
 • Geen Jquery
 • Nieuw front-end template
 • Override check
 • Sample data
 • Site en Admin modules ondergebracht bij content
 • Overgang van Joomla 3 naar 4

 

Bron: https://www.slideshare.net/brianteeman/joomla-4 

 

Nieuwe installatie method

De installatie van Joomla 4 is vernieuwd en vereenvoudigd. Er zijn 3 stappen waarbij er om minder informatie gevraagd wordt dan in Joomla 3.

Lees mijn artikel over de installatie van Joomla 4 alpha release 8 met tevens mijn eerste YouTube filmpje waarbij ik laat zien hoe je Joomla 4 installeerd in AMPPS.

 

Admin login is vernieuwd

De look and feel van de admin loging is vernieuwd. 

inloggen joomla4

 

Admin dashboard (back-end) vernieuwd

De look and feel van het admin dashboard is vernieuwd. Hij is responsive en ook via GSM te bedienen. Het wordt voorzien van het nieuwe Atum template.

Joomla4 back end joomla 4 back end is responsive

 

Accessibillity oftewel de toegankelijk is verbeterd

De accessibility oftewel de toegankelijkheid van Joomla is aanzienlijk verbeterd. Maar waarom eigenlijk? Vanuit de Nederlandse maar ook de Europese wetgeving dienen overheidswebsites toegankelijk te zijn voor iedereen. Of het nu gaat om mensen met een fysieke handicap, blind zijn, doof zijn of wat dan ook, de website dient toegankelijk te zijn. Bezoekers kunnen met zowel een muis alsook een toetsenbord gebruik blijven maken van een website die gemaakt is met Joomla 4.

Waarom accessibility?

In Joomla 4 heb je toegang tot het web met behulp van de opties voor toetsenbordbediening, visuele verbetering en scherm-lezing. In het algemeen zijn alle alle web platformen nog bezig om 100% toegankelijkheidsondersteuning te bieden. Op het www, moeten alle gebruikers dezelfde toegang en kansen hebben voor toegang tot websites. Toegankelijkheid op websites geeft voordelen niet alleen aan de lezers maar ook voor website-eigenaren. MS Edge versie 16 heeft 100% toegankelijk steun terwijl Chrome, Firefox en Safari ook goed scoren, zo rond de 90%

Accessibility in Joomla 4

De ontwikkeling voor toegankelijkheidsondersteuning in Joomla 4 is in progress. Joomla 4 is AA compatibel. Nu fysiek uitgedaagde mensen kunnen gebruik maken van Joomla gemakkelijk werken via het admin dashboard Joomla. De configuraties kunnen zo heel gemakkelijk gewijzigd worden en het geeft een nieuwe kans voor Joomla voor een toegankelijk  web voor iedereen. De nieuwe versie van Joomla 4 volgt het niveau AA van WCAG 2.1 richtlijnen ter uitvoering van de toegankelijkheidsondersteuning. Nu kunnen mensen met toegankelijkheidsproblemen configuratie instellingen aanpassen in het Joomla menu.

Kleuren

Het nieuwe admin dashboard Joomla 4 komt in twee kleuren, donker blauw en licht grijs. De contrastratio van voorgrond kleur & achtergrondkleur van teksten moet minstens 4.5:1 of hoger per WCAG 2.0 richtlijnen. Joomla 4 dashboard kleur is gebaseerd op toegankelijkheidsondersteuning met het contrast van UI: 4.8:1. De donker blauwe kleur zal worden gebruikt voor de zijbalk en licht grijze kleur zal worden gebruikt voor de volledige UI.

Joomla4 contrasterende kleuren

 

Media manager (afbeeldingen beheer) is vernieuwd

De media manager is vernieuwd en heeft de volgende nieuwe functies gekregen. Er zit een crop functie in zodat je kleine bewerkingen kunt uitvoeren, je kunt afbeeldingen resizen, draaien (rotate) en er is een batchfunctie beschikbaar.

Joomla4 media manager met nieuwe functies

De nieuwe media manager in Joomla 4 bied nu een Crop, Resize en Rotate functie aan

 

TinyMCE v5

De laatste nieuwe versie van de TinyMCE editor wordt opgenomen in Joomla 4. Betreft TinyMCE versie 5. Lees meer over de features van TinyMCE versie 5 op de website van Tiny.

tinymce 5 beta customized toolbar2x

 

Workflow ondersteuning

In Joomla 4 komt workflows ondersteuning, dat houd in dat je bijvoorbeeld het plaatsen van een artikel via diverse functies of personen kunt laten gaan voordat deze online gezet wordt. Bijvoorbeeld een schrijver maakt een artikel voor een bedrijf. Deze zal daarna door een taalkundige bekeken worden. De volgende stap zou een review van de afdeling communicatie en marketing kunnen zijn. Volgens zal een jurist de tekst nakijken en tot slot zal de directeur het artikel bekijken en na zijn goedkeuring staat het artikel pas online. Hoe handig is dat?!

Joomla4 workflows

Security Headers

In Joomla 4 kun je direct je security headers instellen en aanpassen.

 

Bootstrap versie 4

Joomla 4 zal voorzien worden van Bootstrap versie 4. We weten allemaal dat Bootstrap de populairste HTML, CSS en JS-framework is voor het bouwen van responsieve, mobiele-first projecten op websites die zijn. Bootstrap 4 is een grote herschreven versie van het hele project en daarmee nog krachtiger zijn. Joomla 4 en haar latere versies blijven up-to-date met de nieuwste Bootstrap versie om te voorkomen dat er conflicten en problemen met backwardcompatibiliteit ontstaan.

 

CSS Grid

Joomla 4 zal voorzien worden van CSS grid functionaliteiten.

 

Custom Elements

 

Geen JQuery

jQuery wordt verwijderd uit de core van Joomla 4.0. Het is gedaan met het oog op om eventuele conflicten te voorkomen met andere bibliotheken, en daarnaast verbetert hiermee de laadtijden.

Nieuw front-end template

Het nieuwe front-end template heet Cassiopeia en ziet er zo uit:

joomla 4 front end template cassiopeia

 

Override check

In Joomla 4 komt een override check, dit heeft alsvoordeel dat als er een nieuwe Joomla versie komt je kunt controleren waar je eventuele template overides gemaakt hebt. Zo hoef je deze niet te documenteren. Dat ziet er zo uit oin Joomla 4.

Joomla4 Overrides

Joomla4 Overrides geopend

 

Sample data

De sampla data en meertalige installatie worden opgenomen in de stap "Customize installatie" zodat de gebruiker deze makkelijk kan instellen tijdens de installatie van Joomla. Uiteraard is de Sample data altijd nog achteraf te installeren via het control panel. Meertaligheid kan ook achteraf geinstalleerd en geconfigureerd worden. Echter als je al weet dat je een meertalige website wil maken, installeer deze functionaliteit dan direct tijdens de installatie van Joomla.

 

Site en Admin modules ondergebracht bij content

In Joomla 4 vind je de modules voor de website en de back-end (admin) terug onder content.

Joomla4 site admin modules

 

API / Webservices

In Joomla 4 worden een API en webservices gepresenteerd, hiermee kan er interactie tussem Joomla en andere websites of applicaties gemaakt worden.

 

Overgang van Joomla 3 naar 4

Joomla 4 zal een backward compatibility functie krijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat alle extensies blijven werken onder Joomla 4. Daarom komt er een pre-update checker in Joomla 3.10. Joomla 3.10 zal de laatste Joomla 3 release zijn. Joomla 3 blijft tot 2 jaar na de Joomla 4 release ondersteund.

 

Terug naar overzicht