Diclaimer

Joomla 4.0 wordt geleverd met Bootstrap 5

De afgelopen 2 jaar heeft het Production Leadership Team van Joomla de voortgang van het Bootstrap-project nauwlettend gevolgd met betrekking tot de volgende grote release, Bootstrap 5.

joomla4 bootstrap5

Ze heeft een groot belang bij het invoeren van Joomla 4 met de nieuwste en beste versies van de libraries en frameworks die ze gebruiken. Vanwege de problemen die ontstonden na de release van Joomla 3 en Bootstrap 2, was de community erg verdeeld over hoe ze op dit front verder moesten. Het omschakelen van de hoofdversie van een framework als dit is geen gemakkelijke beslissing en daarom wil de Joomla Community de argumenten delen die ze hebben moeten overwegen:

 • Bootstrap 5 bevindt zich momenteel in de bètafase. Moeten we het risico nemen om te vertrouwen op een niet-stabiele release? Moeten we in het ergste geval een onstabiele versie van dit framework gebruiken?

 • Joomla 4 zelf bevindt zich in de bètafase en we hebben beloofd vanaf nu geen enkele wijziging door te voeren.

 • Wat is het voordeel van het gebruik van de nieuwere versie? (Zie Bootstrap 5 Introductie, 5 nieuwe functies in Bootstrap 5, Bootstrap 5 versus Bootstrap 4 - Wat is er nieuw en wat is er veranderd?, Verschil tussen Bootstrap 4 en Bootstrap 5) Hoe profiteren onze gebruikers en (externe) ontwikkelaars hiervan?

 • Bootstrap 4 heeft jQuery, terwijl Bootstrap 5 onafhankelijk is van jQuery

 • Bootstrap 4 heeft ons nodig om te gaan met de talen van rechts naar links, terwijl Bootstrap 5 te maken heeft met de RtL- en LtR-wijzigingen

 • Hoe lang duurt een conversie? In het verleden duurden vooral ontwerpwijzigingen veel langer dan verwacht en zorgden ze voor een vertraging van het project met jaren. Nemen we het risico dat 90% snel gedaan kan worden, maar de laatste 10% kost ons vele maanden werk?

 • Kunnen we deze wijziging mogelijk doorvoeren in een latere, kleine release?

 • Kunnen we extra belasting op externe ontwikkelaars van extensies leggen om hun extensies te herschrijven om deze nieuwe Bootstrap 5 te gebruiken? Velen hebben al behoorlijk wat tijd geïnvesteerd in de migratie van Bootstrap 2 naar Bootstrap 4. Hoeveel meer werk zou dat zijn?

 • Hoeveel vertraging (indien aanwezig) zijn we bereid te accepteren?

Vooral in de laatste 2 bijeenkomsten van de PLT hebben we hier intensieve discussies over gehad en in eerste instantie neigden we ernaar om niet van versie te wisselen. Het werk van Dimitris Grammatiko informeerde echter onze mening. Het bleek dat het wijzigen van de versie sneller en gemakkelijker kon dan verwacht. Geïnspireerd door die PR, heeft George Wilson dit ook getest voor de CSS en nu hij snel vooruitgang boekt, neigen we er nu naar om deze omschakeling hier en nu te doen.

Hierboven hebben we een aantal vragen opgesomd, dus laten we ook voor elke vraag de argumenten noemen:

 • Eerdere versies hebben aangetoond dat Bootstrap stabiel was, zelfs in de bètafase. Het Bootstrap-project heeft geen plannen om nieuwe grote veranderingen in deze 5.0-release door te voeren en zou dus kunnen leven met de verzending met een geteste bètaversie.

 • We hebben beloofd geen belangrijke wijzigingen door te voeren wanneer Joomla 4.0 zich in de bètafase bevindt. Dit is nog steeds een groot probleem voor ons, maar op dit moment denken we dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

 • Ons grootste voordeel is de hoeveelheid tijd dat onze hoofdversie van Bootstrap wordt ondersteund. J4 wordt gelanceerd met de huidige en niet een oude versie van Bootstrap, waardoor ontwikkelaars en ontwerpers betere ondersteuning krijgen voor de levensduur van J4.

 • De conversie op het moment van schrijven is bijna voltooid en daarom verwachten we dat dit in zeer korte tijd zal gebeuren. Het lijkt erop dat de conversie al op 95% staat, het is redelijk te verwachten dat die laatste 5% ons niet op een merkbare manier zou vertragen.

 • Het wijzigen van de hoofdversie van Bootstrap in een secundaire uitgave van Joomla is niet mogelijk.

 • Met de ervaring die Dimitris en George tot dusver hebben opgedaan tijdens de migratie naar de nieuwe versie, is de taak niet zo moeilijk als werd gevreesd, dus we hopen dat de externe ontwikkelaars ons oordeel delen dat deze wijziging de moeite waard is om wat meer tijd in hun respectievelijke extensies te investeren. We willen eigenlijk geen verdere vertragingen accepteren.

Joomla 4 heeft al veel geweldige functies in de core opgenomen.

Ontwikkelaars zullen het voordeel hebben van een volgende generatie CSS-framework, losgekoppeld van jQuery en boordevol functies die ze nodig hebben om hun extensies optimaal te laten presteren. Het maakt integratie met andere frameworks gemakkelijker. Joomla 4 zal ook profiteren van Right to Left ondersteuning, allemaal redenen om deze verandering te omarmen. De upgrade naar Bootstrap 5 zal het werk van het bouwen van een nieuwe grote Joomla-versie met een up-to-date CSS-framework afronden en de lange levensduur van de J4-release tot ver in de toekomst verzekeren.

Bovendien ter verduidelijking. J4 wordt geleverd met een officiële versie van jQuery om ontwikkelaars te helpen verenigen die nog steeds jQuery gebruiken en om, indien nodig, eenvoudige toevoeging van jQuery aan extensies die geen native gebruiken.

Ze wensen iedereen het beste, blijf veilig en gezond.

Production Department