Diclaimer

Joomla 4.0 en Joomla 3.10 zijn er!

Laten we dit vieren! Vandaag (17 augustus 2021) is een belangrijke dag voor het Joomla! project!
Joomla  16e verjaardag. Maar dat is niet alles... Na 9 jaar hard werken door de Joomla vrijwilligers zijn we trots het uitbrengen aan te kondigen van onze nieuwe hoofdrelease, Joomla 4.0 samen met Joomla 3.10 bekend als “de brug”.

Joomla 4 stable

Wat is Joomla 4?

Joomla 4 is een hoofdversie. Het betekent dat we veel nieuwe functies uitbrengen. Alles is opnieuw ontworpen, heroverwogen en uiteraard hebben we geweldige nieuwe functies toegevoegd.

Als belangrijkste is Joomla 4.0 gebouwd voor jou, ontworpen voor iedereen! Joomla4All!
Om nieuwe site mee te bouwen, om te migreren van Joomla RC naar Joomla stable en van de Joomla 3.10 serie, evenals vanaf de Joomla 2.5 serie.

Of je nu een individu bent, een blogger, liefdadigheid, webagent of multinational, Joomla is een geweldige keuze!

Wil je weten hoe Joomla 4 jou voordeel kan bezorgen?

Bezoek joomla.org/4

Waar kan ik Joomla 4 downloaden?

Op de downloadsite uiteraard.

Nieuwe installaties

Nieuwe installatie 4.0.0: https://downloads.joomla.org/cms/joomla4/4-0-0/Joomla_4-0-0-Stable-Full_Package.zip?format=zip

Nieuwe installatie 3.10.0: https://downloads.joomla.org/cms/joomla3/3-10-0/Joomla_3-10-0-Stable-Full_Package.zip?format=zip

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten.

Upgrade

Upgrade 4.0.0: https://downloads.joomla.org/cms/joomla4/4-0-0

Upgrade 3.10.0: https://downloads.joomla.org/cms/joomla3/3-10-0

Wil je een rondtoer met Joomla 4 maken zonder te hoeven installeren? Daar hebben we een oplossing voor: Probeer Joomla 4 op launch.joomla.org

Hoe kan ik mijn site upgraden naar Joomla 4?

Geen paniek, daar ben je niet alleen in, we leiden we je door de mini-migratie.

De eerste stap zal zijn om je site bij te werken naar Joomla 3.10. We nodigen je uit Joomla 3.10 The Pre-update Checker te lezen. De 3.10 update controle zal je vertellen welke extensies niet compatibel met Joomla 4.0 zijn (geweldig niet?). En daarna hoef je slechts de stap-voor-stap handleidingen te volgen. Je vindt ze bij de officiële documentatie op  https://docs.joomla.org/Why_Migrate. Het plannen is het belangrijkste deel van het mini-migratie proces. Kijk bij  https://docs.joomla.org/Planning_for_Mini-Migration_-_Joomla_3.10.x_to_4.x om te beginnen. Onderaan dat document kun je dan doorgaan met de stap-voor-stap mini-migratie van 3.10 naar 4.x. en specifiek beginnen met het plannen (je vindt genoeg informatie en handleidingen over Joomla 4 op JDocs).
Let op: we adviseren je de migratie eerst te testen op een kopie van je productie website.

Je vraagt je misschien af of je zo snel mogelijk moet migreren? Je kunt je tijd nemen, we ondersteunen 3.10 voor nog twee jaar. Je site is dus geen risico als je nu niet upgrade. En vergeet niet dat enkelen van je extensies mogelijk niet klaar zijn voor Joomla 4 (ondanks dat de meeste ontwikkelaars een geweldige zaak hebben gedaan door al een tijdje een Joomla 4 testversie aan te bieden - je kunt artikelen over deze extensies lezen op het Joomla Community Magazine).

Joomla 4 is uit, laat van je horen!

Laat de wereld weten dat Joomla 4.0 is uitgebracht.
Gebruik de hashtag #Joomla4 en #Joomla4All, deel de Joomla 4 video, stuur de Joomla 4 brochure aan je klanten of voeg het toe aan je professionele website (je vindt hem hier).

En er komt snel meer…Speciale Joomla 4 producten komen beschikbaar in de Joomla Shop tegen het eind van de maand, evenals afbeeldingen die je kunt gebruiken op sociale media, websites, nieuwsbrieven…

Joomla 3.10 helpt bij de overgang naar Joomla 4

Samen met Joomla 4 brengen we de stabiele release van Joomla 3.10 uit.

Joomla 3.10 is de brug tussen de 2 hoofdreleases. Joomla 3.10 stable zal hoofdzakelijk een release zijn die overgangen bevat van API wijzigingen uit de Joomla 4.0 ontwikkeling om te helpen om de overgang naar de volgende hoofdrelease makkelijker te maken voor de community. Joomla 3.10 zal ondersteund worden tot 17-08-2023.

Als je website eenmaal bijgewerkt is naar 3.10, zal de voor-update-controle je in staat stellen de compatibiliteit met de Joomla 4.0 minimum vereisten controleren met betrekking tot de huidige hosting omgeving en, nog belangrijker, je geïnstalleerde extensies. Dit helpt om soepel naar Joomla 4.0 te migreren.

Kan ik mijn website updaten van 3.9.x naar Joomla 4 stabiel?

Het eenvoudige antwoord is ja.

Om een upgrade te doen van 3.9.x naar Joomla 4, moet je gaan naar de nieuwste 3.10 release. Je kunt het “Volgende Joomla” updatekanaal kiezen om je installatie naar Joomla 4 te laten verwijzen. Om je de beschikking te geven over de voor-update controle en een algemene code basis te hebben voor het upgraden. Er is geen direct upgrade-pad tussen 3.9 en 4.x gepland, noch wordt dat ondersteund. Alle upgrades gaan via 3.10.

De Joomla! documentatie heeft een volledige sectie gewijd aan migraties en mini-migraties. Meest relevant is de Joomla 3.10.x naar 4.x mini-migratie documentatie.  Zoals bij alle soorten migraties is het plannen het belangrijkste. Plan, plan, plan. Planning maakt migraties soepel.

Waarom migreren? geeft definities van de verschillende types migraties, een zelfbeoordeling om te bepalen of je makkelijk de migratie zelf kunt doen, links naar bronnen om een professioneel iemand te vinden om je te helpen, planning en stap-voor-stap instructies.

Als je positief denkt over het feit dat je de migratie zelf kunt doen, begin dan met https://docs.joomla.org/Planning_for_Mini-Migration_-_Joomla_3.10.x_to_4.x. Onderaan die pagina staat een geweldig grote knop die je leidt naar de stap-voor-stap instructies. https://docs.joomla.org/Joomla_3.x_to_4.x_Step_by_Step_Migration.

Voor wie is Joomla!?

Joomla4 All

Joomla4 is voor iedereen.

Geschreven door vrijwilligers uit iedere sector wordt het op het hele internet gebruikt voor allerlei soorten projecten: kleine projecten, maar ook sites van overheden. Van kleine webshops tot sites van wereldmerken.

Joomla’s kracht komt uit zijn steeds evoluerende codebasis, op de hoogte blijven van de beste praktijken, maar ook uit zijn grote ecosysteem van ontwikkelaars die kansen in de markt zien en de gaten vullen met goede software ontworpen voor de behoeften van de echte wereld.

Joomla! 4 is de nieuwste in een wereldklasse CMS dat je in staat stelt te beginnen met je website waarbij je weet dat het kan groeien met je behoefte en je klanten.
Dit alles en daarnaast is Joomla 4 gratis te gebruiken en open-source software.

Waar wacht je op? Installeer vandaag en laat je toekomst groeien.

Joomla4 Toegankelijkheid

Hoe groot je site ook is, toegankelijkheid is een noodzaak en vanaf het begin biedt Joomla 4 het bovenste beste op het gebied van toegankelijkheid. De weergave, contrast en infrastructuur hebben alle toegankelijkheid ingebouwd zodat al je bezoekers daar profijt van hebben. We zijn gegaan voor W3C Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (met AA compliance).

Joomla4 Ontwerp

Een opnieuw ontworpen beheergedeelte versnelt het aanmaken van inhoud. Verbeterd mediabeheer en bijgewerkte tekstverwerker geven de kracht geweldige websites te ontwerpen en bouwen. Artikel-templates helpen jou en je collega's om je aan het pagina-ontwerp te houden.

Joomla4 E-mails

 Bezorg aangepaste e-mails die je website-publiek effectief verwelkomen en informeren! Met het nieuwe e-mail template systeem is het makkelijker dan ooit dat de e-mails die je site verstuurt zich richten op de boodschap en het merk. Je kunt je site nu op een hoger niveau brengen bij het communiceren met je klanten.

Joomla4 Zoeken

Zoeken is een zetje voor elke website. Het geeft je bezoekers de mogelijkheid in te zoomen op gebieden waar ze in geïnteresseerd zijn, verhogen van de binding en het verbeteren van de ranking van je site. Als het aankomt op zoeken, kijk dan niet verder, Joomla 4 'Slim zoeken' heeft veel verbeteringen ten opzichte van het voorgaande Joomla zoeken en is het beste wat vandaag geboden wordt.

Joomla4 Beveiliging

Het hebben van een site met de nieuwste van het nieuwste goed geschreven code helpt vooruit te blijven als het aankomt op veiligheid. Met veel architectuur wijzigingen ontworpen om de beveiliging te maximaliseren en om hackers buiten te houden, kun je er vanuit gaan dat de overgang naar Joomla 4 een wijs besluit is. De voordelen zijn oneindig als het aankomt om ervoor te zorgen dat de data van je klant zo beschermd zijn als mogelijk.

Joomla4 SEO

Kom snel bovenaan iedere zoekmachine met Joomla 4. Het zorgt voor SEO zodat je je erop kunt focussen dat je geweldige inhoud de aandacht krijgt. SEO gebouwd in de architectuur van de pagina betekent dat je de juiste paginastructuur krijgt zonder extra extensies.

Joomla4 Snelheid

Met Joomla 4 profiteer je van de verbeterde performance. Snelheid is een van de top factoren bij conversies of de site nu e-commerce is of als je de aanmeldingen wilt verhogen. Joomla 4 geeft je site het zetje die het nodig heeft.

Joomla4 Workflows

Workflows helpen je site efficiënt te draaien, ervoor zorgend dat de dingen die uitgevoerd moeten worden gedaan worden en wel door de juiste personen. Gecombineerd met de vele verbeteringen in mediabeheer zullen redacteuren houden van de nieuwe  workflow en het mediabeheer.

Hoe kun je de Joomla! ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt contact opnemen met een vrijwilliger team om meer informatie te krijgen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad is een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoekt altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Lees, als je belangstelling hebt, over ons in de Joomla! Wiki en, als je je erbij wilt aansluiten, e-mail dan Jacob Waisner, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze Bug Squad coördinator.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te danken die betrokken zijn in vele gebieden van het proces. Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 4.0 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.

Veel dank gaat uit naar iedereen die bijgedragen heeft aan de 4.0 release. Momenteel zitten we op meer dan 46.193 commits waarbij veel verschillende mensen bijgedragen hebben aan deze commits (buiten de testers en andere niet-code activiteiten).
Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging.

Er staat een Nederlands taalbestand voor deze release op de downloadsite van Joomla. Als je nog suggesties hebt voor aanpassingen in het taalbestand dan hoor ik dat graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (veel dank aan Martijn Maandag).