Diclaimer

Joomla 4.1 RC1 is nu beschikbaar

Het Joomla Project is blij om de beschikbaarheid met de aankondiging van de eerste Joomla 4.1 Release Candidate om te laten testen.

Joomla 41 RC1

Waar is deze release voor?

Er zijn twee hoofdredenen voor release candidates:

 • Aan ontwikkelaars de basis geven om hun extensies te testen
 • Het rapporteren van problemen ruim voor het uitkomen van de definitieve release

Kijk, voor een complete lijst met bekende backward compatibiliteit problemen voor versie 4.1, op potentiële backward compatibiliteit problemen in Joomla 4 op de documentatie website.

Waar is deze release NIET voor?

Deze RC versie van Joomla 4.1 is niet geschikt voor productie websites. Het is alleen om te testen!

Waar kan ik hem vinden?

Download Joomla 4.1.0 RC1

Om altijd de meest recente versie van Joomla 4 te gebruiken nodigen we je uit om de nightly build packages te gebruiken (wordt iedere nacht bijgewerkt).

Om het voor nieuwkomers makkelijker te maken, kun je een gratis Joomla 4 website om te testen maken op launch.joomla.org.

Wanneer komt de stabiele versie uit?

Joomla! 4.1 (algemeen beschikbaar) wordt vrijgegeven op of rond 15 februari 2022. De geplande mijlpalen zijn:

Alpha

 • 28 september 2021 - Voorbij
 • 26 oktober 2021 - Voorbij
 • 23 november 2021 - Voorbij

Beta (functies bevroren)

 • 7 december 2021 - Voorbij
 • 21 december 2021 - Voorbij
 • 4 januari 2022 - Voorbij

Release Candidate (Taal bevroren)

 • 18 januari 2022 - Deze release
 • 1 februari 2022 - (verwachtte release datum)

Stabiele release

 • 15 februari 2022 - (verwachtte release datum)

Denk eraan dat de datums onderhevig zijn aan verandering, afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten onze invloed.

Wat is nieuw in Joomla 4.1?

De Joomla Community probeert om de volgende generatie Joomla de beste te maken. Tot nu toe zijn dit de functies die toegepast zijn in versie 4.1. Bekijk onderstaande lijst.

Wat zijn de plannen voor Joomla 4.1?

Momenteel zijn we behoorlijk op weg met Joomla! 4.1. De meeste projecten voor Joomla! 4.1 zijn af of bijna af en hebben alleen een aantal afsluitende testen nodig om om gemerged te worden:

 • Verbetering van taalondersteuning binnen artikelen > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Betere ondersteuning voor code markeren in de TinyMCE tekstverwerker > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Verbetering van de mediabeheer Web Service > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Onderliggende templates > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Taak planner (Web cron) voor Joomla > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Toegankelijkheid controle voor auteurs > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • En veel meer!

We zitten nu in de laatste maand voor 4.1.0 uitgebracht wordt. Alle geplande functies zitten erin en het nu het moment om een taal bevriezing aan te kondigen. Als er geen belangrijk iets is, zullen we geen PR met taal aanpassingen doorvoeren voor 4.1.0. Dit wordt pas weer mogelijk in 4.1.1 of 4.2.0.

De komende vier weken willen we ons volledig focussen op het repareren van fouten. Zoals aangegeven in de laatste release aankondigingen, zijn we klaar met de functies. We zullen, vanaf nu, geen nieuwe functies in de 4.1 branch stoppen. We hebben een 4.2 branch aangemaakt waar nieuwe functies worden voorgesteld en ontwikkelt.

Lees, om meer over de ontwikkelstrategie van de Joomla Community te leren, dit artikel.

Hoe kan ik helpen met de Joomla 4.1 ontwikkeling?

Om te helpen met de 4.1 release en om onze hoofd-functies “productie-klaar” te krijgen, hebben we hulp nodig met het testen van de releases en het rapporteren van bugs die gevonden worden op issues.joomla.org.

We moedigen vooral extensie-ontwikkelaars aan om hun mouwen op te stropen, bugs te vinden en hun extensies te testen met Joomla 4.1 en hun ervaringen te delen.

We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 3.10 bedoelt is als de laatste release van de Joomla 3.x serie en voornamelijk een release is dat backports van API wijzigingen bevat in de Joomla 4.x ontwikkel branch om te helpen bij de overgang naar het volgende hoofdrelease voor de community.

We focussen op Joomla 4 om het top te maken. We plannen daarom geen nieuwe 3.x sub versies - behalve als het echt essentieel is. Alle functievoorstellen moeten gedaan worden voor de 4.2 release.

Weer vind ik documentatie over Joomla 4?

De Jooomla Community is begonnen handleidingen ter beschikking te stellen om te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om te helpen om de belangrijke wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. U kunt de bestaande, zoals het maken van een plugin of een module voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, gebruik van de nieuwe web asset classes en veel meer hier.

We moedigen ontwikkelaars aan om documentatie over Joomla 4 te schrijven op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie-ontwikkelaars te helpen en te leiden.

Een JDocs pagina zal ontwikkelaars helpen de bestaande documentatie te bekijken en de documentatie die nog nodig is.

We nodigen u uit het regelmatig te bekijken, het bij te werken en de ontbrekende inhoud aan te vullen: Joomla 4 handleidingen project

De meeste documentatie over de functionaliteit is nodig als we de beta (functie bevriezing) hebben bereikt.

Moet ik een upgrade naar Joomla 4.x plannen?

Joomla 4.x is Joomla’s nieuwste hoofdversie.

Joomla 3.10 is uitgebracht naast Joomla 4 als nieuwste minor release van Joomla 3 (zie dit artikel).

Joomla 3.10 zal twee jaar ondersteund worden, wat genoeg tijd geeft om de migratie naar Joomla 4 te plannen en de update van extensies (indien noodzakelijk) om Joomla 4 comptabible versies te worden. We zullen bronnen beschikbaar stellen op de documentatie website om te helpen bij de migratie.

Verwante informatie

Als u extensie-ontwikkelaar bent, abonneer je dan op de algemene ontwikkelaars mailinglijst, waar u de extensie ontwikkeling kunt bespreken. Nieuws dat eigen ontwikkelingen kan beïnvloeden wordt daar ook van tijd tot tijd gedeeld.

Dit is de vertaling van deze aankondiging.