Diclaimer

Joomla 4.1 en Joomla 3.10.6 zijn er

Het Joomla! Project is verheugd om de nieuwe release van Joomla 4.1 aan te kondigen, boordevol functies. Ook is de nieuwe Joomla 3.10.6 versie uitgebracht.

Joomla 41

Dit release zet nieuwe standaards in toegankelijk webdesign en brengt opwindende nieuwe functies, die Joomla's waarden voor inclusiviteit, eenvoud en veiligheid benadrukken in een nog krachtiger open-source webplatform.

Met Joomla 4.1 brengen we nieuwe functies voor bloggers en auteurs, webontwerpers en extensieontwikkelaars, webbureaus of multinationals. De hoogtepunten zijn:

Taakplanner.

Heb je taken die je steeds weer uitvoert? Of taken in de toekomst welke je niet moet vergeten om uit te voeren? Je kunt die nu automatiseren met de taakplanner.

Joomla extensies kunnen profiteren van de nieuwe functie, waardoor u werk kunt plannen en regelmatig kunt uitvoeren. Zelfs als uw websitehost geen cron-jobs toestaat, hebben we ervoor gezorgd dat uw bezoeker de uitvoering op de achtergrond kan laten uitvoeren.

En natuurlijk zullen ontwikkelaars kunnen profiteren van de core-planner om hun extensies te automatiseren, waardoor hun applicaties naar een nieuw productiviteitsniveau worden getild.

De nieuwe Taakplanner is een aanvulling op het bestaande Workflowbeheer en de Web Services die in Joomla 4.0 zijn geïntroduceerd. Deze unieke combinatie voegt een enorm potentieel toe aan Joomla als webapplicatie en automatiseringsframework.

Taking overrides onto the next level with Child Templates.

Met onderliggende templates kunt u met één klik verschillende exemplaren van een template maken, waarbij u alleen de coderegels wijzigt die u nodig hebt, het is eenvoudig en effectief. Voor het personaliseren van template onderdelen voor specifieke pagina's waren in het verleden verschillende technische stappen nodig, die nu zijn geïntegreerd.

Een onderliggende template werkt precies hetzelfde als elke ander template, behalve dat het alle code, PHP, CSS en JavaScript van het bovenliggende template gebruikt.

Op het meest basale niveau bevat het slechts één enkel bestand, templateDetails.xml, omdat al het andere wordt geërfd van het bovenliggende bestand.

Met een onderliggende template kunt je nu een override of CSS aanpassen en het bovenliggende template net zo schoon houden als op de dag dat de templateaanbieder deze aanleverde. Dit vereenvoudigt ook het onderhoud doordat je je template up-to-date kunt houden, terwijl de wijzigingen behouden blijven.

Er is geen limiet op het aantal onderliggende templates dat je kunt aanmaken, zodat elke template verschillende lay-outs en stijlen kan hebben.

Toegankelijkheidscontrole

Het Joomla-tool voor toegankelijkheid en kwaliteitsborging

Elke bezoeker die je pagina niet kan bekijken, is mogelijk een verloren klant. De belangrijkste focus van Joomla 4 is toegankelijkheid en nu stellen we auteurs in staat om geweldige toegankelijke inhoud te creëren met Jooa11y: Het benadrukt visueel veelvoorkomende toegankelijkheids- en bruikbaarheidsproblemen.

Jooa11y is ideaal voor drukke inhoud-makers en identificeert veel fouten en waarschuwingen en biedt hulp en advies over hoe ze te verhelpen.

Jooa11y wijst op problemen met de inhoud en is geïntegreerd in de ervaring bij het schrijven van inhoud.

Het was nog nooit zo eenvoudig om een toegankelijke website te maken.

Syntaxis markeren in de geïntegreerde tekstverwerker

Soms is de “Wat je ziet is wat je krijgt” (WYSIWYG) niet genoeg en moet je overschakelen naar de HTML-codeweergave.
Nu met Joomla! 4.1 is alle code syntaxis gemarkeerd via de ingebouwde TinyMCE-editor. Dit maakt het zoveel gemakkelijker om al uw HTML-tags en CSS-classes te lezen. Markup wordt duidelijk weergegeven.

Bovendien kunt u rechtstreeks zoeken en vervangen in de HTML-codeweergave.

Inline Help

Nadat we een heleboel overbodige beschrijvingen hebben opgeruimd. Implementeren we nu in Joomla 4.0 de mogelijkheid om gedetailleerde inline-help aan/uit te zetten wanneer dat nodig is. Tot nu toe is deze functie alleen beschikbaar voor de Algemene instellingen, maar kan nu worden uitgebreid naar elk gebied en ook worden gebruikt door ontwikkelaars van Joomla-extensies.

Je kunt beslissen of je ondersteuning nodig hebt en de extra hulp in- en uitschakelen. Als je vertrouwd bent hoe een bepaald gebied werkt, kun je inline hulp uitschakelen en de minimale weergave terugkrijgen.

Joomla4All!

Wilt je weten wat Joomla 4.1.0 voor je kan betekenen?

Bezoek joomla.org/4

Waar kan ik Joomla 4.1 downloaden?

Via de Downloads site, natuurlijk :)

Nieuwe installaties

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten

Upgrade pakketten

Wil je een rondtoer met Joomla 4 maken zonder te hoeven installeren? Daar hebben we een oplossing voor: Probeer Joomla 4 op launch.joomla.org

Hoe kan ik mijn site upgraden naar Joomla 4.1?

Als je site een Joomla 4.0.x installatie is

Het is dan een normale update; Backup en update zoals je zou doen met een andere Joomla update via de interne updater.

Als je site een Joomla 3.x installatie is

Geen paniek, daar ben je niet alleen in, we leiden we je door de mini-migratie.

De eerste stap zal zijn om je site bij te werken naar Joomla 3.10. We nodigen je uit Joomla 3.10 The Pre-update Checker te lezen. De 3.10 update controle zal je vertellen welke extensies niet compatibel met Joomla 4.0 zijn (geweldig niet?).
En daarna hoef je slechts de stap-voor-stap handleidingen te volgen. Je vindt ze bij de officiële documentatie op https://docs.joomla.org/Why_Migrate. Het plannen is het belangrijkste deel van het mini-migratie proces. Kijk bij  https://docs.joomla.org/Planning_for_Mini-Migration_-_Joomla_3.10.x_to_4.x om te beginnen. Onderaan dat document kun je dan doorgaan met de stap-voor-stap mini-migratie van 3.10 naar 4.x. en specifiek beginnen met het plannen (je vindt genoeg informatie en handleidingen over Joomla 4 op JDocs).
Let op: we adviseren je de migratie eerst te testen op een kopie van je productie website.

Nu migreren?

Je vraagt je misschien af of je zo snel mogelijk moet migreren? Idealiter zou je de migratie nu moeten plannen zodat je kunt migreren op het moment dat template en extensies klaar zijn voor J4. Gebruik dit als een gelegenheid om oude ne verouderde extensies te verwijderen. Er kan meer met de core, veilig en effectief, dus als een extensie nog niet gemigreerd is, kijk of hij nog echt nodig is..

Houd in gedachte dat 3.10 nog 1,5 jaar ondersteund wordt, er is dus geen druk om nu te upgraden, maar je moet niet te lang wachten en klaar zijn voor de 3.10 ondersteuning eindigt. Je kunt artikelen over het proces van mini-migraties en Joomla 4.1 lezen op het Joomla Community Magazine).

Joomla 4.1 is uit, laat van je horen!

We hebben het beste Joomla ooit uitgebracht.  Laat dat de wereld weten.
Gebruik voor de geweldige nieuwe functies de hashtag #Joomla4 en #Joomla4All.

En er komt snel meer…Speciale Joomla 4 producten komen beschikbaar in de Joomla Shop tegen het eind van de maand, evenals afbeeldingen die je kunt gebruiken op sociale media, websites, nieuwsbrieven…

Link naar J4 Brochure: https://joom.la/J4brochure

Link naar J4 Documentatie

https://docs.joomla.org/J4.x:Getting_Started_with_Joomla!

https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project

Voor wie is Joomla?

Moet je een website maken? Voor persoonlijk gebruik, je werk, liefdadigheid, niet om winst te maken. Misschien een universiteit, een lokale overheid, dan is Joomla iets voor jou.

Een web agentschap  heeft een goed ondersteund framework nodig groeit met de behoeften van de klant. Dan is Joomla iets voor jou.

Geschreven door vrijwilligers uit iedere sector wordt het op het hele internet gebruikt voor allerlei soorten projecten: kleine projecten, maar ook sites van overheden. Van kleine webshops tot sites van wereldmerken, Joomla is in staat te groeien om aan te sluiten bij je behoeften.

Joomla’s kracht komt uit zijn steeds evoluerende codebasis, op de hoogte blijven van de beste praktijken, maar ook uit zijn grote ecosysteem van ontwikkelaars die kansen in de markt zien en de gaten vullen met goede software ontworpen voor de behoeften van de echte wereld.

Joomla! 4.1 is de nieuwste in een wereldklasse CMS dat je in staat stelt te beginnen met je website waarbij je weet dat het kan groeien met je behoefte en je klanten.
Dit alles en daarnaast is Joomla 4 gratis te gebruiken en open-source software.

Waar wacht je op? Installeer vandaag en laat je toekomst groeien.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te danken die betrokken zijn in vele gebieden van het proces. Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Hoe kun je de Joomla ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt contact opnemen met een vrijwilliger team om meer informatie te krijgen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad en het CMS Release Team zijn een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoeken altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Lees, als je belangstelling hebt, over ons in de Joomla! Wiki en, als je je erbij wilt aansluiten, e-mail dan Jacob Waisner, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze Bug Squad coördinator.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te danken die betrokken zijn in vele gebieden van het proces. Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 4.1 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.

Veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan de 4.1 release!

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging (met veel dank aan Martijn Maandag)! 

 

Lees ook het artikel van Joomill over de Joomla 4.1 release

Let op: Maak altijd eerst een volledige back-up van de website voordat je de update uitvoert! Update daarna eerst je extensies en installeer dan deze Bugfix Release.