Begrippenlijst Joomla

Diverse terminologiën van Joomla

Begrippenlijst voor Joomla

Binnen Joomla worden veel specifieke begrippen en terminologin gebruikt, hieronder een overzicht inclusief de betekenis ervan.

Begrippenlijst

Frontend - Dit is het openbare deel van een Joomla-website dat bezoekers zien en waar ze interactie hebben met de website-inhoud..

Backend - Dit is het administratieve deel van een Joomla-website, waar beheerders de inhoud en instellingen kunnen beheren.

Artikel - Dit is een pagina in Joomla, via een menu item (navigatie gedeelte) of module kan een artikel getoond worden. Een artikel is de inhoud die op een Joomla-website wordt gepubliceerd, zoals blogposts, nieuwsartikelen en productbeschrijvingen

Module positie - Een module positie is een plek waarop jij een module kunt weergeven.

Extensies - aanvullende softwarecomponenten die functionaliteit toevoegen aan een Joomla-website, zoals modules, plug-ins en componenten.
In tegenstelling tot andere CMS'en maakt Joomla gebruik van verschillende soorten extensies. In Joomla kun je namelijk de volgende types hebben:

  • Componenten (Components);
  • Modules;
  • Plugins;
  • Bibliotheken (libraries);
  • Packages
  • Templates

De extensies zijn onder andere te vinden op de Joomla Extension Directory (zowel gratis alsook betaalde versies). Deze extensies zijn door de Joomla Community geverifieerd en akkoord bevonden. Het is verglijkbaar met de Apple of Google store.

Naar de Joomla Extensions Directory

Lees ook mijn artikel: Waar vind ik goede Joomla Extensies

Component - Componenten zijn mini programma's. Een component biedt nieuwe functionaliteit voor de back-end en of front-end gedeelte van je website. Denk aan een nieuwsbrief, webshop, contactformulier, foto-album etc. Je herkent een Component aan com_<componentnaam>.zip als je deze download.
Joomla kent vanuit de core (standaard functionaliteit van Joomla) de volgende Componenten, Contactpersonen, Tags, Nieuwsfeeds en Banners. Wanneer u een extensie installeert die specifieke functionaliteit biedt, omvat deze over het algemeen een component en andere onderdelen zoals modules, plugins en libraries (bibliotheken).

Module - Modules worden gebruikt om informatie weer te geven of om gegevens van componenten weer te geven Ze worden gebruikt om de lay-out van de pagina op te bouwen, waarbij specifieke functies worden getoond, zoals de inlogmodule en de module met de nieuwste artikelen. Modules worden toegewezen aan menu-items, zodat u een module kunt tonen op specifieke pagina's van de website. Modules bieden kleinere functionele bouwstenen die op specifieke (module) locaties op een Joomla-website kunnen worden geplaatst, zoals menu's, zoekfuncties en afbeeldingen. Joomla kent vanuit de core (standaard functionaliteit van Joomla) ook diverse modules. Je herkent een Module aan mod<modulenaam>.zip

Modulepositie - In Joomla 4, een module positie is een locatie in een website sjabloon (template) waar een module kan worden geplaatst. Modules zijn kleine blokken met inhoud of functionaliteit die kunnen worden toegevoegd aan specifieke module posities op de website. De module posities in Joomla 4 zijn gedefinieerd in de sjabloonbestanden en kunnen worden aangepast of uitgebreid door het wijzigen van de sjablooncode. De exacte module posities die beschikbaar zijn, zijn afhankelijk van de specifieke sjabloon die wordt gebruikt. 

Plugin - Plugins zijn het kleinste type Joomla-extensies en bieden functies die verband houden met het activeren van gebeurtenissen. Dat betekent dat wanneer zich een gebeurtenis voordoet (bijvoorbeeld het laden van een pagina) de functie die door de plugin wordt geboden, wordt geactiveerd. Er zijn meerdere categorieën plugins, gebaseerd op het gebeurtenistype waarmee ze geassocieerd worden, bijvoorbeeld gebruikers, systeem, inhoud en authenticatie. Je herkent een Plugin aan plg_<pluginnaam>.zip.

Menu - Het menu zorgt voor de navigatie-elementen waarmee bezoekers door de inhoud van een website kunnen navigeren

Bibliotheken (Libraries) - Bibliotheken zijn aanvullende pakketten code die een groep functionaliteiten bieden. Ook Joomla bevat een reeks externe bibliotheken om bepaalde functies te bieden, bijvoorbeeld PDF, exportfuncties, jQuery, PHPMailer en een snel applicatie framework.

Package - pakketten zijn een bepaald type extensie waarmee beheerders meerdere extensies tegelijk kunnen installeren. als een extensie bijvoorbeeld bestaat uit een component, enkele modules, (frontend en backend bijvoorbeeld) en plugins, is het gebruikelijk dat de ontwikkelaar slechts één pakket aanbiedt. Op die manier is het gemakkelijker om de extensie met alle benodigde onderdelen tegelijk te installeren in plaats van meerdere installaties uit te voeren. Je herkent Packages aan pkg_<packagenaam>.zip.

Templates - templates zijnextensies die bepalen hoe een website eruit ziet, ook wel look and feel genaamd. Er zijn twee verschillende soorten templates: frontend template en backend template. Frontend templates worden gebruikt aan de publiek toegankelijke kant van een website. De standaard frontend template voor joomla 4 is Cassiopeia. Backend templates worden gebruikt om de administratie-interface te renderen. Atum is de standaard backend template voor joomla 4.

Core - De Joomla Core verwijst naar de essentiële en onveranderlijke kernsoftware van het Joomla Content Management System (CMS), in de core of basis van Joomla zitten veel standaard functionaliteiten inbegrepen.

ACL - De Joomla Access Control List (ACL) is een functie die gebruikers de mogelijkheid biedt om specifieke rechten en toegangsbeperkingen toe te wijzen aan gebruikersgroepen voor verschillende onderdelen en functionaliteiten van een Joomla-website.

Taalbestand - Voor sommige extensies kun je taalbestanden toevoegen, hierdoor wordt de extensie naar de gewenste taal omgezet.

Domein / Domeinnaam - Een domeinnaam is een uniek adres op internet dat gebruikt wordt om een specifieke website of online bron te identificeren.

Webhosting - Webhosting is het proces waarbij een bedrijf of individu serverruimte huurt om hun website en bijbehorende bestanden beschikbaar te stellen op het internet.

Joomler / volunteer - Een Joomler of volunteer is iemand die werkt met Joomla, een open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om websites te maken en te beheren. Joomlers zijn mensen die deel uitmaken van de Joomla community en bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van het CMS. Dit kan bijvoorbeeld zijn door extensies te ontwikkelen, problemen op te lossen in de code, documentatie te schrijven of door anderen te helpen met vragen en problemen op de Joomla forums. Kortom, een Joomler is een enthousiaste gebruiker of ontwikkelaar van Joomla die bijdraagt aan de groei en verbetering van het platform.

 

Lees ook mijn artikel: Meertalige Joomla 4 website instellen na de installatie van Joomla 4