Joomla 3

Nederlandstalige stap voor stap handleidingen

SEF url (zoekmachine vriendelijke) instellen in Joomla 3

SEF (Search Engine Friendly, oftewel voor mensen en zoekmachines leesbare urls) instellen in Joomla is een eenvoudige klus waarmee de URL's van je website er beter uitzien in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. In dit artikel leg ik uit hoe je dit insteld.

Met de komst van Joomla! 3 bied Joomla! instellingen om zoekmachine vriendelijke URL's in te stellen. Dit is zinvol  voor zowel mensen als zoekmachines, omdat ze het pad naar de specifieke pagina waar ze naar verwijzen beschrijven.

Intern heet het lokale gedeelte van een SEF URL (het gedeelte achter de domeinnaam) de "route"'. Het maken en verwerken van SEF URL's wordt daarom aangeduid als "'routeren', en de relevante code wordt ook wel een 'router' genoemd. Een goed voorbeeld van het routeren is de URL naar het "Welkom bij Joomla!" artikel in de voorbeelddata.

  • Zonder SEF URL's ingeschakeld, wordt de URL http://www.example.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1:welkom-bij-joomla&catid=1:laatste-nieuws&Itemid=50
  • Met SEF URL's aan en mod_rewrite uit, is het http://www.example.nl/index.php/het-nieuws/1-laatste-nieuws/1-welkom-bij-joomla
  • Met beide SEF URL's én mod_rewrite aan, is het http://www.example.nl/het-nieuws/1-laatste-nieuws/1-welkom-bij-joomla

Zoekmachine vriendelijke URL's kunnen worden geactiveerd door het inschakelen van de "Zoekmachine vriendelijke URL's" optie bij de "Algemene instellingen".
Daarnaast dient het bestand "htaccess.txt" hernoemd te worden naar ".htaccess". Dit gaat het gemakkelijkste met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla)

Kan ik een andere waarde opgeven als Alias?>

Als je de alias die door Joomla! gegenereerd wordt niet mooi vindt, dan kan een eigen waarde worden opgeven voor het veld. Velen geloven dat het gebruik van goede zoekwoorden in de URL helpt bij de zoekmachine optimalisatie. Je kunt dit doen door deze zoekwoorden in de titel op te nemen en Joomla! de alias te laten maken, of door de alias zelf te maken (dus een andere tekst ingeven dan de titel die je invoert.

Hoe wordt de Alias gebruikt in een URL?

Voor een menu-item, gebruikt Joomla! de alias als URL deel. Stel dat je de eerste twee SEF URL opties gebruikt en je een menu-item genaamd Diensten maakt, dan wordt de URL: voorbeeld.nl/diensten.

Joomla! maakt ook gebruik van de primaire sleutel van de gegevens binnen de URL om de router te helpen naar de juiste pagina te navigeren. Verder gaand met het vorige voorbeeld: Als je Diensten menu-item naar een artikel/categorie blog was, dan zou de link naar de titel van het artikel en/of de 'lees meer' link uit drie delen bestaan:

  • De menu-item-URL - voorbeeld.com/diensten;
  • Plus, de primaire sleutel voor de categorie en de categorie alias - 32-webhosting;
  • Plus, de primaire sleutel voor het artikel en het artikel alias - 1-resellerhosting;

De volledige URL is: http://voorbeeld.nl/diensten/32-webhosting/1-resellerhosting

Kan ik de getallen in de SEF URL's kwijtraken

Ja met de komst van Joomla 3.8 is het mogelijk om de getallen in SEF URL's kwijt te raken. Hierover legt Jeroen Moolenschot meer over uit in zijn artikel: Joomla! 3.8 routing .

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Zoekmachineoptimalisatie