Joomla 4

Nederlandstalige stap voor stap handleidingen

Hoe maak ik een backup met Akeeba Backup in Joomla 4

Wil je er zeker van zijn dat je website altijd beschermd is tegen mogelijke noodsituaties? Het maken van een backup van je website is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je deze kunt herstellen wanneer dat nodig is. In dit artikel ontdek je hoe je eenvoudig een backup kunt maken met behulp van Akeeba Backup in Joomla 4. Lees verder om te leren hoe je jouw kostbare websitegegevens veilig kunt stellen in geval van calamiteiten.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een backup maakt met Akeeba Backup in Joomla 4.

 Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Inleiding

Het maken van een backup met Akeeba Backup is essentieel, vooral bij het gebruik van Joomla 4. Hier zijn enkele redenen waarom het maken van een backup met Akeeba Backup belangrijk is in Joomla 4:

1. Veiligheid en beveiliging: Joomla 4 is een geavanceerd CMS met krachtige functies, maar zelfs het meest veilige systeem kan kwetsbaar zijn voor hacking, malware of andere beveiligingsrisico's. Door regelmatig backups te maken met Akeeba Backup, kun je een veilige kopie van je Joomla 4-website behouden, zodat je deze kunt herstellen in geval van een beveiligingsincident.

2. Onvoorziene gebeurtenissen: Soms kunnen er onverwachte gebeurtenissen optreden, zoals serverstoringen, gegevensverlies of menselijke fouten. Het hebben van een recente backup met Akeeba Backup stelt je in staat om snel je Joomla 4-website te herstellen en downtime tot een minimum te beperken.

3. Website-upgrades en wijzigingen: Bij het upgraden naar een nieuwe versie van Joomla 4 of het aanbrengen van belangrijke wijzigingen aan je website, is het altijd verstandig om eerst een backup te maken met Akeeba Backup. Dit stelt je in staat om terug te keren naar een vorige versie of configuratie als er problemen optreden tijdens het upgradeproces.

4. Websiteverhuizing: Als je van hostingprovider verandert of je Joomla 4-website naar een andere server verplaatst, is het maken van een backup met Akeeba Backup essentieel. Het stelt je in staat om je website gemakkelijk te herstellen op de nieuwe locatie zonder gegevensverlies.

Akeeba maakt een backup van je complete website, inclusief de database, afbeeldingen, artikelen en extensies etc. Oftewel de complete website zoals die op dat moment is! Zorg altijd dat je de backup offline bijvoorbeeld op je PC, NAS of op een andere plek in de cloud zoals bijvoorbeeld OneDrive, Dropbox etc.

Kortom, het maken van een backup met Akeeba Backup in Joomla 4 is van vitaal belang om de veiligheid, continuïteit en integriteit van je website te waarborgen. Het biedt gemoedsrust, zodat je weet dat je altijd een recente kopie hebt om op terug te vallen, mocht er iets onverwachts gebeuren.

Mijn motto is dan ook: "voorkom spijt, backup op tijd!" 

Waarom Akeeba Backup?

Akeeba Backup is een betrouwbare en veelgebruikte tool voor het maken van backups in Joomla 4. Het biedt verschillende voordelen die het een uitstekende keuze maken voor het veiligstellen van je website.

Ten eerste is Akeeba Backup een zeer gebruiksvriendelijke extensie. Zelfs als je geen technische kennis hebt, kun je met gemak backups maken van je Joomla 4-website. De interface is intuïtief en vereist geen ingewikkelde configuratie. Met slechts een paar klikken kun je jouw websitegegevens veiligstellen.

Daarnaast biedt Akeeba Backup een uitgebreid scala aan functies. Het stelt je in staat om niet alleen een volledige backup van je website te maken, maar ook specifieke onderdelen te selecteren, zoals databases, bestanden, extensies en meer. Dit geeft je de flexibiliteit om precies te kiezen welke gegevens je wilt opnemen in je backup, waardoor je opslagruimte kunt besparen en het herstelproces efficiënter kunt maken.

Een ander voordeel van Akeeba Backup is de mogelijkheid om geautomatiseerde backups in te plannen. Hiermee kun je regelmatig backups maken zonder er telkens handmatig aan te hoeven denken. Dit is vooral handig als je een drukke website hebt met regelmatige updates en inhoudswijzigingen.

Bovendien biedt Akeeba Backup meerdere opslagopties voor je backups, waaronder lokale opslag, externe servers en cloudopslagdiensten. Dit zorgt ervoor dat je backups veilig en gemakkelijk toegankelijk zijn, zelfs als er zich een noodsituatie voordoet.

Kortom, Akeeba Backup is een uitstekende keuze voor het maken van backups in Joomla 4. Het combineert gebruiksgemak, flexibiliteit en betrouwbaarheid, waardoor je gemoedsrust krijgt en jouw websitegegevens veiligstelt voor het geval er iets misgaat. Er is een gratis (core versie) alsook een betaalde (Professional) versie beschikbaar, die zeker de moeite waard is, vanwege de aanvullende mogenlijkheden!

Website Akeeba Backup   

Download Akeeba Backup

Lees mijn Extensie review Akeeba Backup voor Joomla

Wat heb je nodig?

Om een backup te maken, is het gebruik van Akeeba Backup essentieel. In de volgende handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je Akeeba Backup kunt installeren. Volg de instructies hieronder om vervolgens snel en eenvoudig aan de slag te kunnen gaan met het maken van backups van je Joomla website.

Lees mijn handleiding over het installeren van Akeeba Backup

Stappen maken van een backup met Akeeba Backup

Het uitgangspunt is dat je Akeeba Backup geinstalleerd hebt. In dit voorbeeld is de Akeeba Backup Professional versie gebruikt. Mocht je de Core versie hebben dan kunnen de print screens afwijken.

 1. Log in op de back-end van je Joomla 4 omgeving, ga hiervoor naar de url: https://<jedomein.nl>/administrator
 2. Na het inloggen komt het Controle Paneel in beeld, klik aan de linkerkant op Componenten

  stap2 akeeba backup controle paneel

 3. Klik dan op Akeeba Backup for Joomla!

  stap3 controle paneel akeeba backup

 4. Klik op Control Panel

  stap4 controle paneel akeeba backup

 5. Klik op Default Backup Profile, of de naam van de door jou aangemaakte Backup taak (zie ook Handleiding over het installeren van Akeeba Backup).

  stap5 controle akeeba defaultbackup

 6. Akeeba wordt opgestart en er wordt direct een backup gemaakt. Het is ook mogenlijk om backup profielen aan te maken, echter dat is niet beschreven in deze handleiding.

  stap6 akeeba backup loopt

 7. Als de backup voltooid is komt deze melding in beeld Backup Completed Successfully

  stap7 akeeba backup voltooid

 8. Klik op de knop Manage Backups

  stap8 akeeba backup voltooid manage backup

 9. Klik achter de naam van de net gemaakte backup op de knop Download

  stap9 akeeba backup downloaden

 10. Klik dan opnieuw op de knop Download en download je backup naar je PC (of andere opslaglocatie).

  stap10 akeeba backup downloaden 2

  Sla he JPA (of JPS indien je de backup versleuteld hebt) bestand op (en onthoud waar jij het JPA bestand opgeslagen hebt)!
  Er wordt een advies gegeven om de backup via je FTP programma te downloaden.

  Tip: Zorg altijd voor een offline backup. Pas dan heb je een veilige backup.

Aanvulende informatie

Zorg ook dat je af en toe een restore test doet. Alleen dan weet je zeker dat de backup in orde is en dat je in staat bent om je website te herstellen!

Lees mijn handleiding: Hoe installeer ik Akeeba Backup in Joomla 4?

Lees mijn handleiding: Backup terug zetten (herstellen) met Akeeba Backup in Joomla 4

Lees mijn handleiding: Akeeba Backup extra beveiligen in Joomla 4

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Beveiliging