Joomla extensie reviews

Extensie review Akeeba Backup voor Joomla

Deze week een review van een heel populaire extensie genaamd Akeeba Backup voor Joomla. Een extensie om snel en eenvoudig een backup te maken. Hoe werkt de extensie en hoe eenvoudig is de extensie te gebruiken?

Akeeba logo

Versie: Core versie 9.6.0 (18-05-2023)
Geschikt voor Joomla versie: 3.X en 4.x
Gratis versie beschikbaar: Ja - Akeeba Backup Core.
Betaalde versie beschikbaar: Ja - Akeeba Backup Professional.
Prijs betaalde versie: € 50,-
Gebruikt Joomla Update Systeem: Ja
Niveau: Gemiddeld

Doel van de extensie

De Akeeba Backup extensie is bedoeld voor het veiligstellen van je complete Joomla! website inclusief de bijbehorende database. Ook wel het maken van een back-up genaamd. Maak altijd zelf een backup van je website! Je hosting provider zal ook een backup maken, maar ga daar niet vanuit en de vraag is of ze kostenloos je website herstellen. Het maken van een back-up doe je om:

 • Veilig stellen van je website zodat je deze kunt herstellen bij calamiteiten.
  Denk hierbij aan dat je website gehacked is of als je een update van Joomla! uitvoert en er gaat onverhoopt iets mis. Andere optie is dat je heel veel veranderingen gaat doorvoeren.
  Maak dan vooraf altijd een backup met Akeeba Backup.
 • Het verhuizen van je website naar een andere provider.
  Mocht je naar een andere provider gaan dan kun je hiervoor een Akeeba Backup maken en een restore uitvoeren bij de nieuwe provider.
  Lees ook mijn artikel: Verhuizen van een Joomla! webbsite.
 • Het inrichten van een testomgeving met bijvoorbeeld XAMPP, WAMPP, LAMPP of AMPPS.
  De testomgeving kun je gebruiken voor het inrichten van een nieuw template, het testen van updates, of het testen van nieuwe extensies.

Waarom ik de extensie gebruik

De reden waarom ik de extensie gebruik is de eenvoud waarmee je een backup kunt maken en je website kunt herstellen (ook wel restoren) genoemd.
Het maken van een backup gaat snel en eenvoudig, al je Joomla! bestanden, de database en de bestanden die je later toegevoegd hebben worden weggeschreven in een JPA bestand.
Het herstellen gaat eenvoudig, je verwijderd alle huidige bestanden, je upload het JPA bestand en een Kickstart.php bestand. Vervolgens ga je naar je website toe en typt de volgende link in: www.<jedomein>.nl/kickstart.php.
Er wordt een installatie op gestart waarbij eerst het JPA bestand uitgepakt wordt. vervolgens wordt je database terug gezet en een installatie van Joomla! gestart. Doorgaans is dit een klusje van ongeveer 5 - 15 minuten.

Ikzelf gebruik voor diverse websites de Akeeba Backup Professional versie, hiermee maak ik samen met Watchful automatisch een backup die vervolgens naar mijn Synology NAS weggeschreven wordt.

Lees ook mijn artikel Joomla! back-up maken met Akeeba Backup.

Lees ook mijn artikel Joomla! back-up terug zetten met Akeeba Backup.

Tips

Hieronder enkele tips:

 • Download altijd je back-up bestanden naar je PC.
 • Maak van je backup bestanden ook een back-up naar bijvoorbeeld een USB disk of NAS.
 • Test regelmatig of je een back-up kunt terugzetten.
 • Achief bestand uitpakken? Dat kan met Akeeba JPA programma, voor Windows en MAC.
  Lees hier mijn artikel over het uitpakken van JPA bestanden.

Meer informatie 

Je vind meer informatie op de website van Akeeba:

Bekijk diverse filmpjes over de werking van Akeeba Backup 

 

Conclusie

Persoonlijk gebruik ik Akeeba Backup altijd en het is een van de eerste extensies die ik installeer nadat ik Joomla! geinstalleerd heb. Met deze extensie kun je snel en eenvoudig je website veiligstellen en herstellen.

 

Terug naar overzicht