Joomla extensie reviews

Extensie review - Akeeba Panopticon: zelf-gehoste website monitoring

Deze keer een review voor de self-hosted (Joomla) website monitoring tool Akeeba Panopticon. Op 19 oktober 2023 kondigde Akeeba een nieuwe self-hosted websitemonitoring tool aan, genaamd Akeeba Panopticon

 extension rv algemeen header 869 400 akeeba panopticon

Versie: Free version 1.0.0. (21-10-2023)
Opmerking: geen extensie maar een Self Hosted oplossing - geen Joomla installatie nodig!
Geschikt voor Joomla versie: 3x, 4.x & 5.x
Gratis versie beschikbaar: Ja 
Betaalde versie beschikbaar: n.v.t.
Prijs betaalde versie: n.v.t.
Gebruikt Joomla Update Systeem: n.v.t.
Niveau: Gevorderd

Doel van de extensie

Belangrijk om als eerste te vertellen is, dat Akeeba Panopticon geen Joomla extensie is maar een self hosted website monitoring tool. Met deze tool kun je jouwn websites monitoren en eenvoudig updaten zonder te hoeven inloggen op de back-end van de websites zelf. Je kunt met Akeeba Panopticon:

 • Je Joomla versies en updates inzien (eventueel ook automatisch updaten).
 • De status van je Akeeba Backups controleren.
 • Jezelf weer toegang verschaffen in de Akeeba Admin Tools als jij jezelf buiten gesloten hebt.
 • Je extensies al dan niet automatisch laten updaten en nog veel meer. 

Akeeba Panopticon bevat o.a. de volgende functionaliteiten:

 • Gratis: Kosteloos en vrij zoals in vrijheid. Gelicenseerd onder de GNU Affero GPLv3-licentie.
 • Joomla! update: Ontvang meldingen over nieuwe Joomla! updates die door je websites zijn gedetecteerd. Installeer ze, automatisch of handmatig, zonder Panopticon te verlaten. Automatiseringsopties kunnen wereldwijd of per website worden geselecteerd.
 • Geplande back-ups: Maak automatisch een back-up van je website met Akeeba Backup Professional en beheer je back-ups vanuit Panopticon.
 • Lichtgewicht en eenvoudig: Panopticon is ontworpen om zelfs te draaien op de meeste resource-beperkte shared hosting, of iets dat zo weinig vermogen heeft als een Raspberry Pi model 2. Het enige wat je nodig hebt, is in staat zijn om elke minuut een CRON-taak uit te voeren. 
 • Flexibel en uitbreidbaar: Er is geen "one-size-fits-all". Je kunt Panopticon op elk niveau aanpassen en uitbreiden: CSS, HTML-uitvoer, bestaande functies aanpassen of geheel nieuwe functies creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Self-hosted: Host het op je eigen server, op jouw voorwaarden, zonder kosten per website. Jij bezit je gegevens, niemand houdt ze in gijzeling.
 • Extensie-updates: Ontvang meldingen over nieuwe extensieversies. Installeer ze, automatisch of handmatig, zonder Panopticon te verlaten. Automatiseringsopties kunnen per website en extensie worden geselecteerd.
 • Integratie van Admin Tools: Buitengesloten van je website? Herwin toegang met één klik vanuit Panopticon. Bovendien kun je de rapporten van de PHP-bestandswijzigingsscanner van Admin Tools controleren voor gemoedsrust.
 • Nodig je klanten uit: Heb je tientallen of honderden klanten? Geen probleem! Gebruikersgroepen en rechten stellen je in staat om ze uit te nodigen en te bepalen of ze acties kunnen ondernemen.

Meer informatie en screenshots van de applicatie vind je op deze (Engelstalige) pagina: https://www.akeeba.com/news/1761-self-hosted-monitoring-panopticon.html

Waarom ik de extensie gebruik

Zelf heb ik alle websites die ik beheer inmiddels opgenomen in mijn Akeeba Panopticon portal en ga ik de Akeeba Backups via de Akeeba Panopticon monitoren. Daarna ga ik de extensies automatisch laten updaten en wellicht ook Joomla automatisch updaten. Ik kan tevens zien of er aanpassingen nodig zijn voor de PHP versies of dat er template overrides zijn die gecontroleerd moeten worden. Voordeel is dat je niets betaald voor deze extensie en je zelf de eigenaar bent van de data!

Meer informatie 

Je installeerd Akeeba Panopticon als een self hosted pakket op bijvoorbeeld een subdomein van je website <subdomein>.jouwdomein.nl. Je hebt hiervoor een database nodig.
En je dient een cronjob aan te maken. Een cron-job is een geautomatiseerde taakplanningstaak op je webserver (hosting omgeving) om herhaalde taken op specifieke tijdstippen of intervallen uit te voeren.

Als de installatie voltooid is kun je jouw websites koppelen aan de Akeeba Panopticon portal.  Je moet een kleine extensie installeren, genaamd een "connector", om Panopticon te laten communiceren met jouw website. De Joomla! 3 connector implementeert zijn eigen API. De Joomla! 4 en 5 connector gebruikt de Joomla! API-toepassing.

Hieronder staan enkele bronnen met meer informatie over de installatie van Akeeba Panopticon:

Lees mijn artikel over de installatie van Akeeba Panopticon

Conclusie

Akeeba Panopticon is een mooie beheer en monitoringtool voor Joomlers die meerdere werbsites beheren. De tool is enigsinds verglijkbaar met tools als Watchful, BackupMonkey of YourSites.
Als je een beetje bekend bent met je Hosting omgeving en het maken van Cronjobs, maar vooral ook goed de handleidingen (Engelstalig op GitHub) leest van Akeeba Panopticon, dan gaat het je zeker lukken om deze monitoring tool te installeren en je websites hierin op te nemen. Met veel dank aan het graties beschikbaar stellen van deze applicatie aan Nicholas K. Dionysopoulos van Akeeba!!

Tip: gebruik automatisch updaten van Joomla of de Joomla extensies alleen als je een geautomatiseerde back-up hebt, zodat je zeker weet dat je de update ongedaan kunt maken!

 

Terug naar overzicht