Joomla extensie reviews

Waar vind ik goede Joomla Extensies?

Het vinden van uitbreidingen voor je Joomla website kan een uitdaging zijn. Er zijn namelijk ongeveer 6000 uitbreidingen te verkrijgen voor Joomla. Maar wat zijn eigenlijk extensies? Hoe vind ik de juiste extensie? In dit artikel lees je er meer over.

De Joomla Extension Directory (JED) biedt de Joomla gebruiker de mogelijkheid om goedkeurde Joomla extensies te vinden. De Joomla Template Directory (JTD) biedt op een centrale plek de de mmogelijkheid om Joomla 4 templates te vinden. Maar hoe weet ik dat ik een goede uitbreiding oftewel extensie heb? Moet ik er voor betalen of is een gratis extensie ook goed? 

Soorten extensies

Joomla kent de volgende soorten extensies:

(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Templates

Templates bepalen de Look and Feel, oftewel het uiterlijk van je website. Denk aan de kleuren, afbeeldingen, module posities, webshop look and feel etc. Er zijn zowel gratis als betaalde templates beschikbaar met verschillende frameworkd en page builders. Op de Joomla Template Directory vind je +1500 Joomla 4 templates, waarbij je kunt filteren op prijs, framework, categorie en door wie ze gemaakt zijn. 

Joomla Template Directory

Naar de Joomla Template Directory 

Componenten

Componenten zijn uitbreidingen in Joomla die additionele functionaliteiten geeft. Voorbeelden zijn, webshops, formulieren, eventregistraties, fotoalbums en veel meer. De meeste componenten hebben twee belangrijke delen: een beheergedeelte en een websitegedeelte. Het websitegedeelte (front-end of bezoekersgedeelte) is het deel dat gebruikt wordt voor het renderen van de pagina's wanneer zij aangeroepen worden tijdens normale handelingen op de website. Het beheergedeelte (back-end) voorziet in een interface om de diverse aspecten van de component in te stellen en te beheren en is toegankelijk via de Joomla! beheertoepassing. Vaak worden er nog modules, plugins of taalbestanden meegeleverd, of je kunt ze appart downloaden. Er zijn zowel betaald als gratis componenten beschikbaar.

Een Component is doorgaans te herkennen als com_<naam plugin>.zip.

Je vind de door de Joomla Community goedgekeurde componenten terug op de Joomla Extensions Directory

Joomla Extension Directory


Naar de Joomla Extensions Directory

Modules

Modules zijn lichtgewicht en flexibele extensies. Ze worden gebruikt voor kleine onderdelen van de pagina die in het algemeen minder ingewikkeld zijn en die getoond kunnen worden bij verschillende componenten. Je kunt veel voorbeelden van modules zien in de standaard Joomla! installatie: zoals Menu's, Laatste nieuws, Inlogformulier, contactformulier en veel meer. Modules worden op een module locatie op de website getoond. Elk template kent zijn eigen modulelocaties waar je de modules kunt tonen. Er zijn modules voor de front-end alsook voor de back-end beschikbaar. Je vind de door de Joomla Community goedgekeurde modules terug op de Joomla Extensions Directory. Je kunt ook eigen modules ontwikkelen en beschikbaar stellen via de JED.

Een module is doorgaans te herkennen als mod_<naam plugin>.zip.

Plugins

Een plugin is een soort Joomla! extensie. Plugins zijn meer geavanceerde extensies en zijn in essentie gebeurtenis afhandelaars. Tijdens de uitvoering van ieder deel van Joomla, in de core, een module of een component, kan er een gebeurtenis worden geactiveerd. Als er een gebeurtenis geactiveerd wordt, worden de plugins, die in de toepassing zijn geregistreerd om die gebeurtenis af te handelen, uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een plugin kan gebruikt worden om een door een gebruiker ingezonden artikel te onderscheppen en verkeerde woorden eruit te filteren. Denk aan functies zoals een Lees meer knop, of het toevoegen van bijvoorbeeld Multifactor Authentication. Je vind de door de Joomla Community goedgekeurde plugins terug op de Joomla Extensions Directory

Een plugin is doorgaans te herkennen als plg_<naam plugin>.zip.

Taal bestanden

Joomla beschikt in de basis (de core genaamd) de mogelijkheid om een website meertalig (multilingual) te maken. Denk bijvoorbeeld aan Nederlands, Engels of Duitstalige website. Tijdens de installatie van Joomla 4 (maar ook achteraf) kun je een of meerdere talen installeren (via de optie Extra stappen: Installeer talen). Via een taalkeuze switch kunnen bezoekers hun voorkeus taal kiezen door op een vlag te klikken. De talen kunnen voor zowel de front-end alsook de back-end verschillend ingericht worden, zelfs op gebruikersaccount gebaseerd. 

Eextensie kunnen overigens haar eigen taaluitbreidingen hebben om zo de extensie in jouw taal of talen beschikbaar te stellen.
Een taal bestand is doorgaans te herkennen als bijvoorbeeld: nl-NL.com_naam component>.zip.

Packages

Een package is een uitbreiding die wordt gebruikt om meerdere extensies tegelijk te installeren. Gebruik een package als je bijvoorbeeld een component en een module hebt die van elkaar afhankelijk zijn. Door ze te combineren in een package kan de gebruiker beide extensies in één keer installeren en verwijderen. Soms moet je een package downloaden, uitpakken en dan een voor een installeren. Meestal staat dit in de naam van het package dat je download aangegeven: pkg_<package naam>_unzip_first.zip

Pagebuilders

Met Pagebuilders kun je pagina's bouwen met diverse extra's zoals het toevoegen van slideshows, buttons, tellers, formulieren, portfolio, accordion weergave en andere grafische effecten. Voorbeelden zijn o.a. Joomshaper SP Pagebuilder, Template Toaster, Nicepage, YOOtheme Page Builder en Joomlart Page Builder. Vaak bieden de page builders ook templates aan die je kunt integreren met de pagebuilder opties. Een mooi vergelijk met de eerder genoemde page builders is terug te vinden via deze website: https://blog.templatetoaster.com/best-joomla-page-builders/

Waar moet ik op letten?

Hieronder enkele tips en tricks waar je op kunt letten tijdens het vinden van bovengenoemde extensies of templates.

Betaalde of gratis extensie?

Het anwtoord op deze vraag hangt van meerdere factoren af, is er budget? Wil je tijd besparen door niet zelf een extensie te ontwikkelen? Of bijvoorbeeld goede support omdat je nog een beginnende Joomler bent? In de Joomla Community is de hulp bereidheid vaak goed, daarom zijn er ook veel gratis extensies te vinden. Er zijn ook extensies die zowel een gratis alsook betaalde optie aanbieden.  Bij de betaalde optie zit dan support of een download key die het updaten van de extensie mogelijk maakt zonder dat je deze eerst ergens moet downloaden en dan installeren. Soms zijn het eenmalige kosten, soms jaarlijkse kosten, of zelfs in abonnementvorm.

Wordt er ondersteuning geboden?

De ondersteuning hangt af van de ontwikkelaar, is dat bedrijf? Of zit hier maar 1 persoon achter die dit als hobby ziet om extensies of templates te ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat er voor support betaald moet worden. Ondersteuning kan geboden worden via e-mail, tickets of een forum. Houd er rekening mee dat de extensie ontwikkelaars soms in andere tijdzodes liggen waardoor het even kan duren voordat je support krijgt. Een andere optie van support is bijvoorbeeld lid worden van een Joomla User Group, zij organiseren thema avonden over specifieke onderwerpen en/of helpen andere leden bij problemen tijdens het ontwikkelen van websites of het installeren en beheren van extensies of templates.  De Nederlandse Joomla Community heeft een forum waar je vragen kunt stellen.

Naar de Nederlandse Joomlacommunity website

Naar de internationale Joomla website

Update frequentie

Een andere indicatie of een extensie betrouwbaar is, kan blijken of er met enige regelmaat updates uitgebracht worden, en of deze updates via de Joomla Back-end geupdated kunnen worden ja of nee.
De Joomla Core wordt maandelijks geupdate en er komen ook met enige regelmaat compleet nieuwe versies van Joomla uit als zogenaamde upgrades Joomla 3 naar Joomla 4 bijvoorbeeld.

Overige tips

Mocht je meerdere websites onderhouden, houd je dan bij een vaste template ontwikkelaar, framework, of pagebuilder. Hetzelfde geldt ook voor de extensies die je gebruikt. Voor veel extensies is de betaalde optie goed omdat hier door het verdienmodel ook continuiteit in zit. Je kunt natuurlijk ook kiezen om zoveel mogelijk uit de Joomla Core te halen en bijvoorbeeld Bootstrap. Hoe meer extensies, hoe meer installaties van updates, kans op fouten of problemen tijdens bijvoorbeeld upgrades van Joomla.

De Joomla Extensions Directory geeft je ook nog vele handvaten, zoals:

  • Gratis of betaalde versie?
  • Versie van de extensie.
  • Wie de ontwikkelaar / developer is.
  • Wanneer de laatste update uitgebracht is.
  • Licentie vorm.
  • Wat de download bevat, een Component, Module, Plugin of Taal bestand (of allemaal).
  • Net welke versie de extensie compatible is, voor Joomla 3 en of Joomla 4.
  • Gebruikt de extensie het Joomla Update System ja of of nee.
  • Optioneel zijn links naar een demo omgeving, Support of Documentatie.

Zie ook onderstaande voorbeeld van de JCE en IOS.

Joomla Extension Directory voorbeeld 

Joomla Extension Directory voorbeeld JCE

 

Terug naar overzicht