Joomla 4 FAQs: Release datum, nieuwe templates, features en download

woensdag, 13 maart 2019 18:03 Laatst aangepast op zondag, 05 mei 2019 09:38
Beoordeel dit item
(1 Stem)

In dit artikel vertel ik meer over Joomla 4, het artikel is vertaald vanuit een artikel dat door JoomlaShine uitgebracht is.

 

Het project voor de ontwikkeling van Joomla 4 is begonnen een tijdje geldeden namelijk in in 2016. Doelstelling was de hoop van een revolutionaire versie voor Joomla. Joomla 4 verschijnd langzaamaan aan de horizon.

Om je up to date te houden over Joomla 4. Dit artikel bevat alles wat je  moet weten over de nieuwe Joomla 4.0 versie.

Wanneer is de releasedatum Joomla 4.0?

Tot nu toe zijn er alleen Alpha versies zijn uitgebracht met de nieuwste versie is uitgebracht op 9 maart 2019: Joomla 4.0 Alpha 7.

Deze versie is echter aleen geschikt om te testen en het ontwikkelen van extiensies. Echter het duurt nog even voordat Joomla 4 als stabiele versie (geschikt voor productiewebsites) uitgebracht wordt.

Volgens de website www.joomla.org is de release datum van Joomla 4.0 is nog steeds de status van de TBD (t). Echter, we kunnen alleen maar hopen dat de stabiele versie van  4 rond het einde van 2019 gereleased wordt.

Screenshot Verwachtte Releasedatum Joomla4

Aangezien Joomla een community gebaseerde CMS is, kun je het proces van de ontwikkeling van Joomla 4.0 volgen, door de Github website voor het Joomla 4.0 project te bezoeken.

 

Waarom Joomla 3.10 is belangrijk voor Joomla 4?

Joomla 3.10 is een kleine updateversie van Joomla 3.9 en het zal een overbruggingsrelease zijn om te kunnen upgraden naar Joomla 4.0.

Joomla 3.10 zal zorgdragen voor backwardcompatibiliteit via een API, nog niet alle extensie en template bouwers zijn immers al aan het ontwikkelen voor Joomla 4.0. Doelstelling van 3.10 is om gemakkelijker te kunnen overgaan naar de volgende grote release voor Joomla 4.0. Joomla 3.10 en 4.0 zal gelijktijdig worden vrijgegeven. Om deze reden zal naar alle waarschijnlijkheid de stabiele versie van Joomla 3.10 ook worden vrijgegeven aan het einde van 2019.

 

Hoe kan ik Joomla 4 downloaden?

Je kunt de Joomla 4.0 Alpha 7 versie hier downloaden. Toekomstige versies vind je hier.

Nadat je Joomla 4.0 gedownload hebt kun je Joomla 4.0 testen in bijvoorbeeld lokale hostingomgeving en de eenvoudige installatiestappen zien.

 

Wat zijn Joomla 4 systeemvereisten?

De systeemvereisten zijn als volgt bijgewerkt:

 • PHP 7 +
 • MySQL 5.5.3 +
 • PostgreSQL 9.2 +
 • SQL Server support is komen te vervallen.

Joomla ondersteunt niet langer het gebruik van PHP's ext/MySQL driver (die is verwijderd in PHP 7.0). Joomla zal automatisch proberen gebruik te maken van de MySQL-extensie (beschikbaar sinds PHP 5.3) of het stuurprogramma van de PDO MySQL (beschikbaar sinds PHP 5.3) anders zal Joomla geen databaseverbinding kunnen maken.

Voor meer informatie, lees dandit artikel: mogelijke compatibiliteitsproblemen in Joomla 4

 

Wat zijn Joomla 4 nieuwe functies?

Aangezien het een volgende grote releaseversie is, bevat Joomla 4 veel nieuwe en handige functies. Dit verandert meestal doel voor het verbeteren van de prestaties van het systeem en het opknappen van UI/UX design, maken deze versie handiger in gebruik. Joomla is algemeen bekend als moeilijk voor een nieuwe gebruiker, zodat het ontwikkelingsteam zorgt ervoor dat deze gedachte in deze versie wijzigen.

Hier een samenvatting van de wijzigingen:

 • De code is opgeschoond Met de verwijdering van afgekeurde functies van Joomla 3.x en het gebruik van PHP namespaces, kunnen ontwikkelaars meer robuuste en innovatieve toepassingen leveren dan ooit tevoren
 • Installeer Joomla 4 is vereenvoudigd. Een comfortabeler, sneller en meer gebruiksvriendelijke installatie-proces
 • Compleet nieuwe Gebruikersinterfaces (backend en de frontend) om een nieuwe en verbeterde gebruikersbeleving, met behulp van de Bootstrap 4
 • Het web is voor iedereen. Joomla streeft ernaar dat de backend-sjabloon toegankelijk is (Level AA of WCAG 2.1)
 • De kracht van het Joomla-Framework samengevoegd in het CMS
 • Een volledig herbouwde Media Manager met een cleanere gebruikersinterface en nieuwe mogelijkheden voor beeldbewerking
 • Een nieuwe Publishing Workflow voor het beheer van uw artikelen in een geavanceerde aanpasbare manier
 • Nieuwe beveiligingsfuncties zoals ondersteuning voor voorbereide SQL-instructies
 • Een verbeterde evenement dispatching systeem
 • Reworked Application for Command Line Interface (CLI)
 • JQuery wordt verwijdend uit de core
 • En nog veel meer geweldige nieuwe functies

(volgens joomla.org)

 

Nieuwe templates in Jooml 4 

Er wordt vaarwel gezegd aan Breeze 3, evenals het front-end Protoster template en het Isis sjabloon in de backend.
Joomla 4 krijgt een nieuw front-end template: Cassiopeia en een nieuw backend template: Atum.

Het nieuwe front-end template: Cassiopeia

Voortzetting van het ruimtethema (SolarFlare in Joomla 1.0, MilkyWay in Joomla 1.5 en protoster van Joomla 3.0), is Cassiopeia het Joomla 4 sitesjabloon gebaseerd op Bootstrap 4.

Op het eerste gezicht lijkt het sjabloonontwerp nog enigszins zijn voorganger. Het ontwerp is echter lean en heeft zich aangepast aan de moderne stijl. Zelfs zonder een 3rd-party-sjabloon, kunt u nog steeds een goed ogende en professionele website maken gebaseerd op dit template.

Joomla 4 frontend template Cassiopedia

 

Nieuw backend template: Atum

Voortzetting van het thema van de Egyptische god/godin (Chepri in Joomla 1.5, Hathor in Joomlac1.6, Isis in Joomla 3.0), is Atum in Joomla 4 het backed admin sjabloon, dit template is gebaseerd op Bootstrap 4. De backend-gebruikersinterface ziet er zeer veelbelovend, zelfs in de Alpha 6 versie. Gemakkelijk om op te merken is, dat de menubalk is gewijzigd van horizontaal naar verticaal. Het admin panel is logischer en gemakkelijk te begrijpen.

 

Joomla 4 Backend

 

Als u meer weten over de huidige status van Joomla 4 backend sjabloon wilt, kijken dan onderstaande presentatie die tijdens de JoomlaDay Florida 2019 gegeven is: "Joomla 4 Backend Horizon" door Elisa Foltyn, lead designer of Joomla team.

 

JoomlaShine’s plannen voor Joomla 4

Zoals in hun vorige blog, JoomlaShine is bezig met het in detail plannen van de werkzaamheden om  voor Joomla 4 voorbereid te zijn. Hier is de samenvatting:

 • De JoomlaShine producten compatible maken voor Joomla 4
 • Invoeren van Joomla 4 Update Service
 • Het maken van Joomla 4 tutorials en Joomla 4.x Made Easy eBook
 • JoomlaSine houd je up to date in Joomla 4

 

Bron: https://www.joomlashine.com/blog/joomla-4-faqs-release-date-new-templates-features-and-download.html

 

 

Gelezen: 629 keer
Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! en ik geeft de cursus "Website maken met Joomla!" bij het Gilde Westelijke Mijnstreek. Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwepen.

Website: www.vandervelde-web.nl