Vooruitblik naar Joomla 4

vrijdag, 28 juli 2017 07:19 Laatst aangepast op vrijdag, 28 juli 2017 13:54
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

In dit artikel vertel ik iets over de nieuwe Joomla! versie 4. Wanneer kunnen we Joomla! 4 verwachten en wat heeft de nieuwe Joomla! versie voor ons in petto?

first look joomla 4

Momenteel wordt er hard aan Joomla! versie 4 gewerkt. De verwachtte releasedatum is nog niet bekend. Bekijk hier de roadmap voor Joomla! versie 4 . Voordat Joomla! 4 uit komt zullen versie 3.8 en 3.9 nog verschijnen. In Joomla! 3.8 en 3.9 wordt code verwerkt die een upgrade naar Joomla! 4 eenvoudig moet maken. Daarnaast zal Joomla! versie 4 een backward compatible functie bevatten zodat de Joomla! 3.x extensies ook blijven werken onder Joomla! 4. Dit geeft extensiebouwers de mogelijkheid om extensies voor Joomla! 4 te maken.  Joomla! versie 4 is compleet opnieuw geschreven en heeft onder de moterkap een andere structuur dan Joomla! versie 3.x

 

Enkele presentaties over Joomla 4

Er zijn al diverse presentatie gegeven over Joomla! 4, hieronder een selectie ervan:

 • George Wilson, de teamlead van het releaseteam van Joomla! 4, heeft een presentatie gegeven op de Joomla Day London over wat je kunt verwachten in Joomla 4. 
 • Bekijk ook een presentatie die tijdens JandBeyond gegeven is over het template systeem van Joomla! 4. 
 • Deze presentatie verteld je, hoe jij je kunt voorbereiden zodat jou extensie geschikt wordt voor Joomla! 4. 
 • Bekijk ook de volgende presentatie over de nieuwe media manager die gebruik zal maken van het nieuwe Javascript framework, Vue.js 

 

Nieuw template in Joomla 4

Joomla! versie 4 zal voorzien worden van een nieuw template voor zowel de front-end alsook de back-end. Het template voor het  front-end (bezoekers gedeelte) krijgt een nieuw template Aurora. Dit is het Aurora-template. Aurora blijft een ruimtethema na Solarflare in Joomla! 1.0, Milkyway in Joomla! 1.5 en Protostar in Joomla! 3. Hieronder staat een screenshot van de homepage na het installeren van Joomla 4 (developer versie).

homepage joomla4dev

Het template voor de back-end (beheer of admin gedeelte) wordt voorzien van het Atum template. De naam Atum komt uit de Egyptische mythologie en vloeit voort uit de Isis en Hathor in Joomla! 3

admin joomla4dev

Hieronder een printscreen tijdens het editen van een artikel.

editing articles joomla4dev

Nog niet alles werkt naar behoren. Het ontwerp is nog niet volledig responsief. Daarnaast lijkt het Atum template een drukker en meer claustrofobisch ontwerp dan het admintemplate van Joomla 3. Het linkermenu is een probleem. Het is mogelijk om de drie niveaus van menu, (en dan twee keer dezelfde links) te laten zien:

menu problems joomla4dev

De berichtgeving van nieuws is een stuk mooier geworden:

notifications joomla4dev

Zelf alvast een kijkje in Joomla 4

Wil je zelf alvast een kijkje nemen en Joomla! versie 4 bekijken? Dat kan, je kunt een developer versie downloaden en installeren. Deze versie zou je in een testomgeving kunnen installeren en bekijken. Installeer dan de Engelse voorbeeld data en houd de taal op Engels. Waarschijnlijk zijn er nog geen vertalingen beschikbaar voor Joomla! 4. 

 1. Download Joomla! versie 4 (developer versie) via GitHub . Klik hiervoor op de knop Clone or download. Kies dan de Zip optie.
 2. Installeer Joomla! zoals je dat normaliter ook doet, bijvoorbeeld in een testomgeving zoals AMPPS of WAMP/XAMPP/LAMP.
  Je hebt hiervoor een Database nodig, de installatie bestaat uit het uitpakken van het Zip bestand. De inhoud te kopieren naar je test locatie.
  Dan start je de installatie, je krijgt dan de gebruikelijke 3 stappen voor het installeren van Joomla!.
 3. Kies er tijdens de installatie voor om de Engelse voorbeeld data te installeren.
 4. Verwijder na het installeren de installatie map.
 5. Dan is de website klaar om te bekijken en testen. 

Tips

 • Gebruik de developer versie niet voor websites die live zijn (productieomgeving). Er zitten nog steeds fouten in of zaken die nog niet afgerond zijn.
 • Zodra Joomla versie 3.8 en 3.9 uit gekomen zijn, installeer dan deze versies (uiteraard vooraf eerst eenbackup maken), dan is je website al klaar voor Joomla 4.
 • Als Joomla! 4 uit komt, maak dan eerst een backup en test je site in een testomgeving, controleer of je template en extensies goed werken.
  De extensies van Joomla! 3 blijven (voor zover benkend) werken in Joomla! 4 mits je de compatibiliteits mode aanzet.
 • Verwijder niet gebruikte extensies voordat je gaat updaten naar Joomla! 4.
 • Help mee met het ontwikkelen van Joomla! 4. 

Zodra Joomla! 4 uitgebracht is zal ik een artikel schrijven over de installatie en configuratie van de nieuwe versie.

 

Bron: https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/first-look-joomla-4/ 

 

 

Gelezen: 1841 keer
Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! en ik geeft de cursus "Website maken met Joomla!" bij het Gilde Westelijke Mijnstreek. Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwepen.

Website: www.vandervelde-web.nl