Wat en wie is Joomla?
In dit artikel leg ik uit wat en wie Joomla is, wat de voordelen en nadelen zijn van dit populaire Content Management Systeem. Joomla is populair maar kent ook vooroordelen, die wil ik zoveel als mogelijk wegnemen. Ikzelf maak al ruim 15 jaar gebruik van Joomla! Ik ben Joomla echt gaan inzetten sinds versie 1.5 en sinds versie 2.5 maak ik geen websites meer zonder Joomla. Lees ook het artikel: Waarom ik voor Joomla gekozen heb?
Wat is Joomla?
Joomla is een gratis te verkrijgen open source CMS (content management systeem). Het woord Joomla is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project. Joomla heeft op 22 september 2005 de eerste versie uitgebracht, Joomla versie 1.0. Daarna zijn versie 1.5 (en tussenversie 1.6 en 1.7), 2.5, 3.0 uitgekomen en momenteel is Joomla! versie 4.X beschikbaar. Er wordt nu hard gewerkt aan Joomla 4.3, deze is nog niet geschikt voor productiewebsites. Je kunt Joomla 4 downloaden via de joomla.org website.
Joomla! is een krachtig CMS dat geschikt is voor zowel kleine als grote websites en bied meertalige ondersteuning ook wel multilingual support genoemd. Je kunt dus meertalige websites mee maken. Er zijn enorm veel gratis en betaalde extensies beschikbaar via de Joomla Extension Directory Hiermee geef jij je Joomla website extra functionaliteiten. Joomla is geschikt voor bedrijven, stichtingen, organisaties maar ook voor persoonlijke (blog) websites. Inmiddels is Joomla al 80 miljoen keer gedownload, dat is niet niks en het geeft aan hoe populair het CMS is.
Joomla maakt gebruik van html, CSS, PHP en een (My)SQL database, het CMS is voorzien van een WYSIWYG editor (TinyMCE). Je kunt Joomla 3 en Joomla 4 ook 30 dagen proberen via de website https://launch.joomla.org Je kunt je omgeving telkens met 30 dagen verlengen. Je kunt relatief eenvoudig je website beheren en de artikelen aanmaken of bijwerken waarbij je gebruikt kunt maken van categorieën. Deze artikelen maak je vervolgens zichtbaar via menu items, waarbij je een artikel of meerdere artikelen in een categorie kunt tonen, dit kan bijvoorbeeld ook in een blogweergave.
Wie is Joomla?
Het unieke van Joomla! is, dat Joomla! eigelijk van iedereen is! Iedereen kan zijn of haar bijdrage leveren aan het Joomla! project. Dit in tegendeel van conculega CMS systemen zoals WordPress of Drupal. Vanuit Open Source Matters wordt het Joomla! project ondersteund en gefinancierd. Er is een projectstructuur opgezet die ingevuld is met veel vrijwilligers (bezoek de volunteerspagina) die allemaal in verschillende onderdelen hun steentje bijdragen, of het nu code programmeren is, of marketing, of certificering enz. is. Wil je ook een bijdrage leveren, meldt je ook aan als Volunteer
Wat is Joomla! niet?
Er wordt vaak over de veiligheid van Joomla! geschreven, deze zou niet in orde zijn. Is dat ook wel zo? Natuurlijk kan het voorkomen dat er een keer een fout in de programmeercode van Joomla! terrecht komt waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Indien dit ontdekt en gemeldt wordt, dan wordt er bekenen hoe kritisch het beveiligingslek is. Het development team zorgt er dan voor dat hier spoedig een oplossing voor gevonden wordt. Er wordt een nieuwe versie van Joomla! geschreven en beschikbaar gesteld. Binnen de backend wordt dan de update zichtbaar die vervolgens snel en eenvoudig geinstalleerd kan worden (vergeet niet om vooraf een backup te maken!).
Daarnaast heeft Joomla! net als een auto onderhoud nodig en moet zowel Joomla! alsook de onderliggende extensies bijgewerk worden. Zo worden eventuele beveiligingslekken maar ook andere problemen opgelost. Vaak wordt er een website gemaakt en daarna nooit meer naar gekeken, dit is ècht een potentieel gevaar. Daarnaast gebruikt men geen sterkte wachtwoorden. Bekijk onderstaand artikel waar experts meer informatie en tips gegeven wordt over Joomla! en veiligheid. Hiermee is Joomla! dus niet onveilig!
Kijk voor meer informatie over de veiligheid van Joomla! op de website van PerfectWeb Team.
JoomlaCommunity in Nederland
Nederland heeft een heel active Joomla! Community met vele enthousiaste Joomlers. Vele mensen zijn dagelijks met Joomla! bezig, op professionele basis als hun beroep of vanuit hun hobby of interesse. In Nederland vind je veel informatie op de website https://www.joomlacommunity.nl of https://joomlanl.nl.
Toekomst Joomla!
De planning is dat er nog 3 versies uit komen binnen Joomla versie 3, betreft versie 3.7, 3.8, 3.9 en 3.10 is een brugversie om te kunnen upgraden naar Joomla 4. De ondersteuning van Joomla 3 stop medio augustus 2023. Joomla 4 is volop verkrijgbaar en op 16 augustus 2022 is Joomla 4.2 uitgebracht. Inmiddels wordt er aan Joomla versie 5 gewerkt die medio oktober 2023 uitgebracht zal worden.
Documentatie Joomla!
Op de volgende pagina vind je veel documentatie over Joomla: https://docs.joomla.org in sommige gevallen is de content vertaald naar het Nederlands. Er zijn beginnershandleidingen en veel video's met trainingen te vinden.
Wat heb je nodig?
Je dient een domeinnaam te registreren zodat je website voor de wereld beschikbaar wordt, dit kun je regelen via je hosting provider. De meeste hostingproviders ondersteunen Joomla! en bieden zelfs een mogelijkheid om via Plesk of DirectAdmin Joomla! te installeren zonder veel gedoe. Je hebt webhosting nodig, de ruimte die je provider beschikbaar steld om je Joomla! website te plaatsen. Daarnaast heb je een database met een database account nodig. Vervolgens kun je Joomla! downloaden via www.joomla.org uitpakken, uploaden en installeren.
Certificering Joomla!
Via het Joomla! Certification Program is een certificeringsprogramma opgezet. Op dit moment is er nog maar 1 examen, Joomla Administrator. Met certificering onderscheid jij je en laat je zien dat je Joomla! onder de knie hebt. Het is pittig examen, bezoek de website van het Joomla Certification Program om meer te weten te komen over certificeringen voor Joomla!
Joomla! en Marketing
De Joomla Community werkt continue aan verbeteringen rondom marketing zodat het meer naamsbekendheid krijgt. Door veel berichten te posten op verschillende social media zoals Facebook, LinkedIN, Instagram en Twitter worden regelmatig nieuwsberichten geplaatst rondom Joomla!
Nadelen Joomla!
Wat zijn de nadelen van Joomla?
- Joomla kent een hoge en stijle leercurve.
- Je moet tijd investeren om Joomla te leren kennen.
- De ontwikeling van Joomla gaat soms trager, dit komt mede doordat er alleen maar vrijwilligers betrokken zijn.
Voordelen Joomla!
- Compact.
- Geschikt voor zowel kleine als grote websites vanwege de grote hoeveelheid extensies, terug te vinden in de JED (Joomla! Extensions Directory).
- Zoekmachine vriendelijk (SEF - Search Engine Friendly).
- Standaard geschikt voor mobile devices.
- Standaard is meertaligheid (multilingual) ingebouwd, dit moet wel in gesteld worden.
- Je kunt gebrguikers en gebruikersgroepen aanmaken waaraan je toegangsrechten kunt koppelen, oftewel Multi-User Permission Levels).
- Unlimited Design opties.
- Veel enthousiaste mensen die elkaar graag willen helpen.
- Iedereen kan als Volunteer een bijdrage leveren aan het project via de Joomla Community