Wat is nieuw in Joomla! 3.6

zaterdag, 16 juli 2016 09:06 Laatst aangepast op donderdag, 28 juli 2016 16:01
Beoordeel dit item
(1 Stem)

joomla 3 6Op 12 juli 2016 is Joomla! versie 3.6 uitgekomen. In dit artikel vertel ik je meer over de handige nieuwe functies die erbij gekomen zijn.

In eerste instantie stond versie 3.5.2 gepland, echter er zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd waardoor er volgens het beleid van Joomla! een volgend versie nummer 3.6 gekozen is. Er zijn een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, in versie 3.7 staan weer een aantal grote wijzigingen op de planning.

Hieronder 11 verbeteringen die doorgevoerd zijn in Joomla! versie 3.6.

Verbetering 1: Een optie die alle menu's laat zien

Indien je een grote site hebt, bespaart dit je veel tijd. Sommige Joomla-sites hebben meer dan 20 menu's en er is momenteel geen manier om te zoeken naar een link zonder elk menu weer te openen. Joomla 3.6 heeft een menuoptie "Alle Menu-Items"-optie, waardoor het veel gemakkelijker om links te vinden.

Alle menu Items Joomla 3.6

Verbetering 2: Categorie aanmaken vanuit een artikel

In Joomla 3.6 hoef je niet perse naar de categorie-Manager te gaan om nieuwe categorieën toe te voegen. Je kunt vanuit een artikel direct een categorie aanmaken.

Nieuwe categorie aanmaken in Joomla 3.6 in artikel

Verbetering 3: Laatste bezoek datum in gebruikersbeheer

Het is leuk om te weten wanneer een geregistreerde gebruiker zich geregistreerd heeft, maar het kan even belangrijk zijn om te weten wanneer de gebruiker zich voor de  laatste keer heeft ingelogd. Het gebruikersbeheer in Joomla 3.6 bevat nu de "laatste bezoek datum".

Laatste bezoek gebruiker Joomla 3.6

Verbetering 4: Zie welke modules er getoond worden

Het was nooit gemakkelijk om te zien welke modules werden toegewezen waren aan een bepaalde menu link. Dat kan nu eenvoudiger, dankzij twee veranderingen in Joomla 3.6. 

  1. Wanneer je een menukoppeling aan het bewerken bent, is de "Module Assignment" pagina erg nuttig. Niet-toegewezen en Unpublished modules, kun je nu verbergen. Voorheen was dit scherm rommelig omdat irrelevante modules altijd getoond werden.

    module toewijzing Joomla 3.6
  2. Op het gebied van de Module Manager, er is nu een extra zoekvak te vinden om te bkijken welke modules er zijn toegewezen aan een bepaald menu link.

html module locaties jml3 6 
Verbetering 5: Verwijderen van alle cache items in Joomla!

Dit is een kleine maar nuttige verbetering: je kunt nu eenvoudig de cache wissen van alle Joomla! items via een enkele "Wis alles" knop. Toch is het de moeite waard om de Cache Cleaner extensie te gebruiken van Regular Labs, waarmee je dezelfde knop op elke pagina van je admin gebied kunt plaatsen. 

clear cache jml3 6

Verbetering 6: Zien welke groepen gekoppeld zijn aan de niveaus van gebruiker

Joomla! toegangsniveaus zijn nu gemakkelijker te begrijpen en bij te houden. Een verbetering van de bruikbaarheid van Joomla! 3.6 je kunt nu zien welke gebruikersgroepen zijn opgenomen in een bepaalde weergave-niveau:
 
weergave toegang gebruikers Joomla 3.6

Verbetering 7: Machtingingen instellen voor menu's

In eerdere versies van Joomla kon je machtigingen instellen voor alle menu's. Met Joomla! 3.6, kun je nu voor afzonderlijke menu's instellingen bewerken m.b.t. machtigingen. Ga naar menu's > beheren, vervolgens kiest u een menu en klik op "Edit":

Machtigingen Menu Joomla 3.6

Verbetering 8: Herinstalleren van Joomla!

Dit was eigenlijk een van de veranderingen die voor de release van Joomla! 3.6 bedoeld was. Deze functie was beschikbaar in de eerdere versies van Joomla!, maar deze werd verwijderd en nu is teruggekeerd in een verbeterde vorm.
 
Je kunt nu Joomla! bijwerken door een nieuwe versie van het Joomla core bestanden uploaden. Dit is echt handig als je tijdens het aanpassen van instellingen van je site problemen ondervindt of indien sommige basisbestanden aangepast zijn nadat je website gehackt is. Het is ook handig als de webserver zich achter een firewall bevind of je  geen contact met de update-serverskrijgt.
 
Ga naar Componenten > Joomla! Update > Upload & Update om deze functie te gebruiken.
 
Joomla core update jml3 6

Verbetering 9: Betere ondersteuning voor Varnish cache

Eerdere versies van Joomla! werkte niet goed met de Varnish cache-systeem, of de webversnellingsfuncties  voor Nginx. Joomla! had problemen met sessies, de functie voor het onthouden en het identificeren van de pagina's die uitgesloten moetsen worden voor de cache.

Joomla 3.6 bevat verbeteringen aan de HTTP-headers en ook voor de cookies zijn er verbeteringen doorgevoerd. Door deze wijziging kunnen grote Joomla! sites beter met Varnish omgaan en dat zal een aanzienlijke verbetering zijn m.b.t. de snelheid van je website. Meer details over deze wijzigingen is hier terug te vinden.

Verbetering 10: De Template-Manager ondersteunt SASS en SCS bestanden

Dit is een zeer nuttige functie indien je gebruik maakt van een modern sjabloon gebruikmaakt. Met de Joomla! template-manager kon je eerder de SASS of SCS  bestanden niet zien. Indien je een sjabloon hebt die gebruik maakt van SASS of SCCS bestanden dan worden die op de volgende manier zichtbaar; Ga naar Extensies > Templates, kies het sjabloon die je wilt bewerken en nu zie je de .scss-bestanden.

template sccs jml3 6

Verbetering 11: (Een bonus feature). De map logboek is verhuisd

Nieuwe installaties van Joomla! heeft nu een map log in /administrator/logs in plaats van in de/logs.

Er zijn een paar verschillende redenen hiervoor. De directory administrator is gemakkelijker te beschermen en de logboeken zijn ook een administratieve functie. Soms botst te de locatie /logs/  ook met de servers die hun eigen map met dezelfde naam hebben. Plesk is een voorbeeld van een server-hulpprogramma dat de /logs/-map vaak voor eigen doeleinden gebruikt.

Meer informatie via JoomlaCommunity: http://www.joomlacommunity.eu/nieuws/joomla-versies/1085-joomla-36-is-beschikbaar.htmlVoor eventuele problemen na het updaten: https://issues.joomla.orgFilmpje over Joomla 3.6: http://www.rightrelevance.com/search/articles/hero?article=37cfd3dc5ebbe3a7f54bf27973be68d208e8c9a0&query=joomla&taccount=joomlarr
Bron: https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/joomla-36?utm_content=buffercb410&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 

 

 

Gelezen: 2025 keer
Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! en ik geeft de cursus "Website maken met Joomla!" bij het Gilde Westelijke Mijnstreek. Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwepen.

Website: www.vandervelde-web.nl