Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

De nieuwe media manager in Joomla 4

Joomla 4 Media Manager was een van de eerste functies die in de Alpha-fase werden geüpgraded en opgenomen in Joomla 4. Ontdek wat er verbeterd is! (Door: Patrick Jackson - juli versie Joomla ).

Ik heb een bekentenis

Sinds ik Joomla gebruik, heb ik de mediamanager uit de Joomla core nooit echt leuk gevonden of gebruikt. Je moet dieper in de mediamanager gaan om bestanden verwijderen voordat je de mappen kon verwijderen, en afgezien van het uploaden van bestanden, was er niet veel anders dat het deed. Ik heb de JCE extensie geïnstalleerd en gebruik nu al bijna tien jaar de JCE-bestandsbrowser. Het is beter, maar heeft nog steeds dingen die verbeterd kunnen worden. Ik denk dat ik zelfs een verkeerde vraag heb gesteld over mijn Joomla Certified Administrator-examen, aangezien ik deze beantwoordde op basis van Joomla 1.5 toen ik voor het laatst naar de kern Media Manager keek!

De Media Manager is geëvolueerd

Bij het schrijven van een paar artikelen over de nieuwe functies van Joomla 4 in de afgelopen maanden, heeft de Media Manager zeker mijn interesse gewekt, en verdere inspectie voor dit artikel laat zien dat het werk van het New Media Manager-team de afgelopen jaren die gebruikers in Joomla 4 zal belonen .

De belangrijkste verbeteringen zullen gebruikers van oudere versies van de Media Manager-gebruikers zeker gelukkiger maken, en ze gaan een lange weg naar het leveren van een algemene oplossing waar ik graag naar overschakel wanneer ik Joomla 4 uitrol wanneer deze binnenkort wordt uitgebracht.

Belangrijkste kenmerken

Hieronder de belangrijkste kenmerken waarin enkele van de nieuwe functies worden belicht.

Drag & Drop-ondersteuning

Om in de nieuwe Media Manager bestanden te uploaden, hoef je alleen maar naar de map te gaan waarnaar je wil uploaden, en je kunt je bestanden vervolgens rechtstreeks naar Media Manager slepen en neerzetten via Drag & Drop.

Joomla 4 Media Manager Drag and drop

Hulpmiddelen voor beeldbewerking - bijsnijden, formaat wijzigen, roteren

Je kunt je afbeeldingen nu rechtstreeks in Media Manager wijzigen met behulp van de beeldbewerkingshulpmiddelen. Momenteel kun je afbeeldingen bijsnijden, vergroten of verkleinen of roteren.

Joomla 4 Media Manager Editing 

File Management

Je kunt jou afbeeldingen nu rechtstreeks in Media Manager wijzigen met behulp van de beeldbewerkingshulpmiddelen. Momenteel kun je afbeeldingen bijsnijden, vergroten of verkleinen of roteren.

 • Je kunt bestanden hernoemen in Media Manager.
 • Je kunt een map verwijderen, zelfs als deze niet leeg is, terwijl u eerst de bestanden in een map moest verwijderen.
 • Je kunt Shift-klikken om meerdere bestanden / mappen te selecteren en vervolgens te verwijderen.
 • Je kunt een link naar het bestand krijgen om met anderen te delen of om uw inhoud rechtstreeks vanuit Media Manager te gebruiken.
 • Je kunt items rechtstreeks vanuit Media Manager terug naar jou lokale computer downloaden.

Joomla 4 Media Manager Fileedits

Bekijk afbeeldingseigenschappen

Als onderdeel van de Media Manager is er nu ook een zijbalk met eigenschappen die je kunt inschakelen en die vervolgens meer informatie over het bestand weergeeft, inclusief gemaakte en gewijzigde datums, afmetingen, bestandsgrootte en MIME-type.

Je kunt ook schakelen tussen een miniatuurweergave en een detaillijstweergave, die ook de bestandsinformatie toont die handig is wanneer je jouw website wilt optimaliseren en de grote afbeeldingen wilt zien die je mogelijk moet aanpassen.

Joomla 4 Media Manager Properties - Eigenschappen

De Media Manager uitbreiden

Filesystem Plugins

Een van de andere nieuwe functies die de mogelijkheden van Media Manager verbeteren, is de nieuwe Filesystem-plugin-groep.

Met de Filesystem-groep kan een nieuwe set plug-ins worden ontwikkeld die samenwerkt met de Media Manager. Joomla 4 Beta bevat momenteel slechts een eerste bestandssysteem - lokale plug-in. De bestandssysteem plugin-groep staat extensies toe waarmee je:

 • Maak verbinding met externe bestandssystemen zoals Amazon S3, Dropbox, OneDrive of Google Drive
 • Maak extra plug-ins voor beeldoptimalisatie en manipulatie
 • Maak plug-ins met betrekking tot het bekijken van aangepaste bestandstypen vanuit de bestandsbeheerder.

Evenals andere plug-ins die alleen worden beperkt door de fantasie van ontwikkelaars

Toekomstige functies

In de toekomst kan de Joomla Media Manager worden uitgebreid met corfe functies zoals:

 • Knip en plak (cut and paste) functionaliteit waarmee je afbeeldingen door het bestandssysteem kunt verplaatsen
 • Beeldoptimalisatietools die compressietools implementeren om afbeeldingen bij het uploaden te verkleinen, miniaturen te maken of dat maak automatisch srcsets voor responsieve afbeeldingen.
 • Verbeter de mediabeheerder om ACL- en gebruikersmapstructuren op te nemen
 • Maak geavanceerd databasebeheer voor afbeeldingen zodat informatie zoals metadata van afbeeldingen kan worden ingesteld op het niveau van mediabeheer.

Ken jij Vue.js?

Deze toekomstige functies die voor de nieuwe Media Manager zijn gepland, zullen in de loop van de tijd worden ontwikkeld (mogelijk voor Joomla 4.1 of 4.2). Op dit moment heeft het team echter een tekort aan belangrijke vaardigheden.

Als je een ontwikkelaar bent die ervaring heeft met Vue.js, de javascript-bibliotheek waarop de Media Manager is gebouwd, dan kunnnen ze jouwn kennis gebruikeng. Als je geïnteresseerd bent om te helpen, dan vind je hier meer informatie: https://volunteers.joomla.org/help-wanted en bekijk de "Joomla! Enhancement Development Team 'posities.

 

Dit artikel is vertaal vanuit onderstaande pagina, geschreven voor Patrick Jackson.

Bron: https://magazine.joomla.org/all-issues/july-2020/j4-the-new-media-manager

Joomla 4, Nieuws