Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

Joomla 4 alpha 8 released

Op 18 april is de Joomla 4 alpha 8 gereleased. Joomla 4 is de nieuwste versie van Joomla die naar verwachting medio december 2019 uitgebracht wordt. Het Joomla Project is verheugd om de achtste Joomla 4.0 Alpha reelase voor het testen aan te kondigen.

Joomla 4 alpha 8

Wat is deze release voor?

Er zijn twee hoofddoelen voor Alpha releases:

 • Zorgdragen dat er goed getest kan worden met extensies, zodat de ontwikkelaars worden voorzien van goede rapportages van eventuele problemen voordat de definitieve versie uitgebracht wordt.
 • De mogelijkheid bieden aan de gebruikers van Joomla om de nieuwe functies te ontdekken die geïntroduceerd zijn in Joomla 4.

Deze release bevat de meeste Joomla Core library veranderingen die opgenomen zullen worden in versie 4.0.0. Sommige van deze veranderingen vergen kleine veranderingen van de bestaande extensions. Raadpleeg voor een volledige lijst met bekende backward compatibiliteitsproblemen voor versie 4.0, de documentatie-site: mogelijke compatibiliteitsproblemen in Joomla 4.0.

Het is op dit moment bekend dat Joomla 4.0 niet compatibel is met mobiele aparaten of er naar Joomla 4 geupgraded kan worden.

Download Joomla 4.0 alpha 8

BELANGRIJKE UPDATE (23-07-2019): Joomla 4 Alpha release 10 heeft PHP versie 7.2 nodig!  

Om altijd gebruik te maken van de laatste build van Joomla 4, wij nodigen u uit om de nightly build packages pakketten te bouwen (die elke nacht bijgewerkt worden). Je kunt een gratis Joomla 4 website installeren voor het testen ovia launch.joomla.org. Deze site is bedoeld om het gemakkelijker te maken voor nieuwkomers in binnen Joomla. Let op er zijn beperkingen m.b.t. het gebruik van deze dienst, zo dien je minimaal 1x per 30 dagen op de renew button te klikken en heb je maximaal 500 mb disruimte tot je beschikking.

Onthoud dat dit is een Alpha versie is, die niet geschikt is voor gebruik op een productie-website. Het is alleen bedoeld voor testoeleinden!

 

Wat is er nieuw in Joomla 4?

De Joomlacommunityleden zijn vastbesloten om de volgende generatie van Joomla, Joomla 4 de beste release te maken. Joomla 4 biedt eenvoudige werking en een betere gebruikerservaring terwijl er ook een krachtiger systeem voor ontwikkelaars beschikbaar is.

Hier een korte lijst van de belangrijke nieuwe functies en voordelen die Joomla 4 gaat hebben:

 • Een schonere en meer krachtige codebase. Met de verwijdering van afgekeurde functies van Joomla 3.x en het gebruik van PHP namespaces, waarmee ontwikkelaars meer robuuste en innovatieve toepassingen dan ooit tevoren kunnen leveren
 • Een snelle en eenvoudige Installatie van Joomla. Een eenvoudiger, sneller en meer gebruikersvriendelijk installatieprocedure
 • Gloednieuwe User Interfaces (backend en frontend) om te zorgen voor een nieuwe en verbeterde gebruikerservaring
 • Het web is voor iedereen. De Joomlacommunity streeft ernaar dat de sjablonen gemakkelijk toegankelijk zijn (niveau AA van WCAG 2.1)
 • De kracht van het Joomla-Framework ingebouwd in het CMS
 • Een volledig herbouwd Media Manager met een cleanere gebruikersinterface en nieuwe mogelijkheden voor beeldbewerking
 • Een nieuwe Publishing Workflow voor het beheer van uw artikelen in een geavanceerde en aanpasbare manier
 • Nieuwe beveiligingsfuncties zoals ondersteuning voor voorbereide SQL-instructies
 • Webservices zodat u uw inhoud toegankelijk kunt maken voor andere websites
 • Een verbeterde eventdispatching systeem
 • Herwerkte toepassing voor Command Line Interface (CLI)
 • En nog vele andere nieuwe functies

 

Wat is het verschil tussen Alpha 7 en 8 van de Alpha?

Joomla 4 Alpha 8 bevat verschillende correcties van Alpha 7, maar de meeste veranderingen liggen in het samenvoegen van de release van Joomla 3.9.0.

Hieronder een korte lijst van de belangrijkste verbeteringen die in Alpha 8 gevoegd zijn:

 • Aanvang van de werkzaamheden tot vaststelling van MySQL 8 datetime compatibiliteit
 • Diverse toegankelijkheid verbeteringen in de backend-sjabloon, zoals de SkipTo plugin #24142
 • Voegt de mogelijkheid toe om 3rd party ontwikkelaars te voorzien van een changelog van hun volgende extensies update #24026
 • Migratie van TinyMCE 4.x naar 5.x #24110

Bezoek GitHub om alle wijzigingen toegepast tussen Alpha 7 en Alpha 8 te zien.

 

Wij willen net als in de huidige staging branche, aangeven dat voor een pull-aanvraag ten minste twee succesvolle tests nodig zijn voordat het wordt samengevoegd.

Opmerking:

Alle bug fixes en wijzigingen die nu gemaakt zijn, tot de huidige release van Joomla, zullen worden opgenomen in de release van Joomla 4.0. Op dit moment zijn alleen de wijzigingen tot en met Joomla 3.9.0 samengevoegd.

Geen van de onderdelen van de privacy componenten zijn overgezet naar nieuwe J4 best practises. Dit is een test voor de Joomladeveloppers om ervoor te zorgen dat de onderdelen gebruikt kunnen worden in zowel Joomla 3 en Joomla 4.

 

Wat er nog moet gebeuren om de Beta-mijlpaal bereiken?

Om onze gebruikers die willen helpen met de ontwikkeling van Joomla 4 een gids aan te bieden, Si er een overzicht gemaakt over de verschillende projecten voor Joomla 4. Ze geven u een overzicht van de taken die de Joomlacommunity willen bereiken evenals een overzicht van al onze werkzaamheden.

 • Administration Project Meer informatie >>  
  Het backend-sjabloon is niet nog in de belangrijkste CMS repository samengevoegd, het moet nog uitgebreide tests ondergaan. U vindt het op joom.la/admintemplate. We raden u aan om gebruik te maken van deze release branche.
 • PHP Project Meer informatie >>
 • Open pull requests for features Meer informatie >>
 • Joomla 3.9.1 to Joomla 3.9.5 releases moeten nog steeds samengevoegd worden met Joomla 4.

Volgens de ontwikkelingsstrategie van Joomla, wordt een mijlpaal beta functie als volledig wordt beschouwd, maar is nog niet geschikt geacht voor productie-omgevingen. De software moet grondig worden getest voor regressies-, veiligheids- en stabiliteitsproblemen. Lees dit artikel voor meer informatie over de ontwikkelingsstrategie van Joomla.

 

Hoe kunt u de Joomla 4 ontwikkeling helpen? 

Om ervoor te zorgen dat versie 4.0 en onze belangrijkste kenmerken "productie klaar"zijn, kan de Joomlacommunity uw hulp gebruiken om de releases te testen en eventuele bugs rapporteren. U kunt reeds bekende issues terugvinden op issues.joomla.org.

Om het leven van testers gemakkelijker te maken, zullen de developpers strikt zijn bij het actualiseren van de verwijderde bestanden en veranderde SQL-code. Hierdoor kunnen updates tussen Beta / RC en stabiel uitgebracht worden.

Bovenal moedigd Joomla de extensieontwikkelaars aan, om aan de slag te gaan, om bugs te zoeken en het testen hun extensies met Joomla 4.0 en het delen van hun ervaring met de Joomla Community.

Zoals vermeld in de blogpost van 3.10 van Joomla en Joomla 4.0, willen we iedereen er aan herinneren dat Joomla 3.10 de laatste release wordt van de Joomla 3.x serie. Het zal voornamelijk een release worden met backports voor API verandert van de ontwikkelingstak van de Joomla 4.0. Hiermee moeten upgrade problemen voorkomen worden. Het bied de Joomla gebruikers de mogenlijkheid om extensies in Joomla 3 mode te laten draaien totdat de developpers hun extensie geschikt hebbenn gemaakt voor Joomla 4.

Zoals eerder vermeld, heeft de Joomlacommunity als doel om Joomla 4 zo snel mogelijk uitgebracht te krijgen. Ze zijn niet van plan om meer dan één kleine versies van 3.10 uit te brengen - tenzijj het echt noodzakelijk is. Alle verbetervoorstellen van diverse functies moeten worden doorgevoerd in de 4.0 release.

 

Oproep voor vrijwilligers

De Joomlacommunity is op zoek naar UX deskundigen ter verbetering van de gebruikerservaring van het nieuwe backend-sjabloon. Als je zou willen helpen, neem dan contact op met de J4 Backend Template Working Group. Er zijn ook Nederlandse ontwikkelaars betrokken bij de ontwikkeling van de Joomla 4 backe-end. De Joomlacommunity bedankt alle mensen die de tijd genomen hebben om voorbereidingen voor de ontwikkeling voor Joomla 4.0.

 

Wanneer wordt Joomla 4 uitgebracht?

Joomla 4 wordt actief ontwikkeld, maar de Joomlacommunity heeft meer vrijwilligers nodig. Ze streven naar een pre-release die elke 6 weken gepubliceerd wordt en men deelt de vooruitgang met de community.

Joomla 4.0-stable wordt niet eerder verwacht dan vóór het einde van 2019. zou met jullie hulp, bèta release kunnen bereiken. 

De meest recente informatie over de tijdlijn kunt u terugvonden in de project roadmap.

Help mee met testen en het rapporteren van bugs, lees ook het paragraaf "Hoe kunt u de Joomla 4 ontwikkeling helpen?"

 

Waar vind ik documentatie over Joomla 4?

De Joomlacommunity is begonnen met het verstrekken van enkele tutorials om u te helpen met Joomla 4. Ze zullen meer tutorials schrijven zodat u de grote veranderingen van Joomla 4 kunt begrijpen en volgen. Hier vindt u de bestaande handleiding zoals het maken van een Plugin of een Module voor Joomla 4.

De Joomlacommunity moedigd de ontwikkelaars aan om te helpen bij het schrijven van de documentatie over Joomla 4 op docs.joomla.org. bedoeld voor zowel gebruikers als andere extensieontwikkelaars.

 

Lees ook het artikel: Joomla 4  installatie stappen

Bron: https://developer.joomla.org/news/776-joomla-4-is-on-the-horizon-alpha-8.html

 

Terug naar overzicht

 

Joomla 4