Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

Joomla 4 beta 2 en Joomla 3.10 alpha 1 uitgebracht

Het Joomla Project is heeft de beschikbaarheid van de Joomla 4.0 Beta 3 en de eerste Alpha van Joomla 3.10 aangekondigd.

joomla 4 0 0 beta v2

De Joomla Commuinity nodigd je uit het pakket te downloaden, te installeren en te testen om de kwaliteit van het aankomende 4.0 release te verbeteren en de nieuwe functies in dit hoofd-release te ontdekken.

Joomla 4.0 beta uitproberen zonder een van je sites te migreren? Test het direct via launch.joomla.org

Wat is het verschil tussen beta 2 en beta 3?

  • Verbetering aan het Model Class om te helpen met de backwards compatibiliteit t.o.v. Joomla 3
  • De meerderheid van iconen direct gebruik laten maken van Font Awesome (met enkele b/c layers)

De Joomla Commuinity nodigd je uit deze versie te testen en zijn dankbaar reacties te ontvangen en daarnaast problemen en bugs te rapporteren via de Joomla CMS Issue Tracker.

Zorg ervoor, om te updaten vanaf Joomla 4.x naar iedere nieuwere versie,  om bij je Joomla update component de opties in te stellen op het kanaal "Testen" en stel de minimum stabiliteit in op "Beta". Deze instelling ondersteunt nu ook updates tussen pre-releases.

Kijk, voor een complete lijst met bekende backward compatibiliteit problemen voor versie 4.0, bij Potential backward compatibility issues in Joomla 4.0 op de documentatie site.

Download Joomla 4 Beta 2

 Bezoek GitHub om alle veranderingen te zien tussen Beta 2 en Beta 3.

Wat is er nieuw in deze release?

Samen met Joomla 4 Beta 3, brengt de Joomla Community de eerste alpha versie van Joomla 3.10 uit.
Joomla 3.10 is de brug tussen de 2 hoofdreleases. Joomla 3.10 stable zal hoofdzakelijk een release zijn dat overgangen bevat van API wijzigingen uit de Joomla 4.0 ontwikkeling om te helpen om de overgang naar de volgende hoofdrelease makkelijker te maken voor de community. Joomla 3.10 zal twee jaar ondersteund worden nadat het is uitgebracht.

Met Joomla 3.10 introduceren we een nieuwe functie bij de Joomla Update component om u te helpen met het mini-migratie proces: de voor-update-controle.

Als uw website eenmaal bijgewerkt is naar 3.10, zal de voor-update-controle je in staat stellen de compatibiliteit met de Joomla 4.0 minimum vereisten controleren met betrekking tot de huidige hosting omgeving en, nog belangrijker, uw geïnstalleerde extensies. Dit helpt om soepel naar Joomla 4.0 te migreren.

Oproep tot extensie- en template-ontwikkelaars terugkoppeling.

De Joomla Community wil bij deze de extensie en template ontwikkelaars oproepen om te testen en feedback vooral uitbreiden naar alle Joomla extensie- en template-ontwikkelaars. Jouw producten dragen bij aan een van Joomla's sleutelfuncties: de uitbreidbaarheid. Deze release is het perfecte moment om te beginnen met de werkzaamheden om extensies en templates klaar te maken voor de stabiele versie van Joomla 4.0 en 3.10. Jouw terugkoppeling is cruciaal voor de volgende releases.

Enkele onderwerpen waar we speciaal terugkoppeling over willen hebben:

  • Wat kunnen we doen, of backwards compatibel maken, om de de release overgang van uw extensies of templates te verbeteren?
  • De nieuwe voor-update-controle in 3.10 is opnieuw verbeterd de afgelopen weken. Wat vindt u daarvan?

Je kunt ons enorm helpen door een PR of Issue te melden op GitHub of contact opnemen met George Wilson en Tobias Zulauf over deze onderwerpen, zodat we zeker weten dat alle punten volledig bekeken zijn.

Kan ik mijn website updaten van 3.9.x naar Joomla 4 Beta 3?

Het eenvoudige antwoord is ja. Natuurlijk niet op een productie site, maar als je de update naar Joomla 4 wilt testen kan dat.

Om een upgrade te doen van 3.9.x naar Joomla 4, moet je naar de juist uitgebrachte 3.10 alpha updaten. Er is geen direct upgrade-pad tussen 3.9 en 4.x gepland, noch wordt dat ondersteund. Alle upgrades gaan via 3.10.

Volg, voor de upgrade deze stappen:

  • Ga naar de Joomla Update Component opties en zet het updatekanaal op “Testen” en de minimale stabiliteit op “Alpha”.
  • Update naar 3.10 alpha1 met de Joomla Update Component.
  • Zet, nadat je geüpdatet bent naar 3.10 alpha, het updatekanaal op “Aangepaste URL” en zet de aangepaste URL op “https://update.joomla.org/core/test/310to4_list.xml
  • Nu krijg je de update naar de laatste 4.0 beta release.
  • Controleer alstublieft het resultaat dat je krijgt uit de voor-update-controle met betrekking tot omgeving en geef uw geïnstalleerde extensies op voor het upgraden.
  • Schakel, na het upgraden terug naar het “Testen” updatekanaal met de “Beta” minimum stabiliteit om toekomstige updates tussen Joomla 4 betas te krijgen.

Meer detailinformatie nodig over het updateproces? Je vindt ze in de documentatie.

Wanneer komt de stabiele versie uit?

De lancering van de beta-versie start een periode met een tijdspanne die afhangt van de terugkoppeling die de Joomla Community krijgt van ontwikkelaars en gebruikers. Sluit je bij hen aan met het testen en rapporteren en zo te helpen te zorgen voor een stabiele tijdige oplevering. Wil je meehelpen? Geweldig! Hieronder vind je meer informatie over wat je kunt doen.

De meest up-to-date informatie over de tijdlijn kan worden gevonden in onze project roadmap.

Waar kan ik documentatie over Joomla 4 vinden?

De Joomla Community is begonnen handleidingen te leveren om je te helpen met Joomla 4. Ze zullen meer handleidingen schrijven om je te helpen de grootste wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. Je vindt de bestaande zoals hoe een plugin of module te maken voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, met behulp van de nieuwe web asset classes en veel meer hier.

De Joomla Community moedigd ontwikkelaars aan te helpen bij het schrijven van documentatie over Joomla 4 via docs.joomla.org om gebruikers evenals andere extensie ontwikkelaars, te leiden en helpen.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars om de bestaande documentatie en de documentatie die nog nodig is te vinden. Ze nodigen je uit het regelmatig te controleren, bij te werken en ontbrekende inhoud te leveren: Handleidingen project

Hoe kun je de Joomla 4 ontwikkeling helpen?

Om te helpen ervoor te zorgen dat het 4.0 release en onze hoofdfuncties “productie rijp” zijn, hebben ze je hulp nodig met het testen van releases en het aanmelden van bugs die je vindt via issues.joomla.org.

Om het leven van testers makkelijker te maken is het mogelijk te updaten van de beta-versie .naar de volgende beta, RC of stabiele versie (we blijven streng bij het updaten van verwijderde bestanden en het wijzigen van SQL).

Zoals eerder verklaard focussen ze ons erop om Joomla 4 zo snel mogelijk uit te brengen. We plannen daarom geen nieuwe 3.x versie meer - behalve 3.10.

Alle functievoorstellen moeten naar de 4.1 release gestuurd worden.

 

Terug naar overzicht