Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

Joomla 4 en de nieuwe functies

De Alpha 2 release van Joomla! versie 4 is inmiddels uitgebracht. In dit artikel laat ik een 8 tal nieuwe functies zien.

Groot nieuws voor de Joomla! fans: Joomla! 4 alpha 2 is vrijgegeven. Joomla 4 verschijnt met 2 grote verbeteringen waaronder de gebruikers ervaring en kwaliteitsverbeteringen. Denk hierbij aan de code: Framework 2.0, Bootstrap 4 integratie,  de minimale ondersteuning van PHP versie PHP 7, nieuwe mediabeheer, back-end UI verbeteringen, verwijderen van oude (niet gewenste) Joomla! 3 functionaliteiten. Kortom grote functionaliteit verbeteringen met beperkte compatibiliteit pauzes. De overstap van Joomla! 3 naar Joomla 4 moet niet zo'n grote stap moeten zijn omdat er vanaf Joola versie 3.8 een compatibiliteits mode ingebouwd is. Hiermee kun je in de toekomst een extensie onder Joomla! versie 3 laten werken, terwijl je website geugraded is naar Joomla! versie 4.

Joomla 4 - is een geheel nieuwe versie! Joomla 4 core is gebouwd met moderne technologieën tot een krachtiger en easy-to-use CMS-platform. Haar doel is om het upgrade proces vereenvoudigen door het hebben van één muisklik upgrade van de Joomla! Core. Daarnaast beschik het over een backward compatibiliteit voor extensies. Joomla 4 zal helpen ontwikkelaars zich goed te kunnen voorbereiden voor de upgrade van haar extensies terwijl bestaande Joomla! extensies kunnen blijven functioneren in Joomla 4 met de backward compatibiliteitsoptie.

8 mooie nieuwe functionaliteiten

joomla4 new featured

 • Bootstrap 4 Integratie
 • Een vriendelijkerer Back-end User interface
 • Coding verbeteringen (volledig herschreven)
 • Nieuw front-end template en back-end template
 • Nieuwe Media manager
 • Installatie process is eenvoudiger gemaakt
 • Pagina's worden sneller geladen
 • Er zijn functionalitieten ingebouwd voor het verbeteren van SE

Bootstrap 4 Integratie

We weten allemaal dat Bootstrap de populairste HTML, CSS en JS-framework is voor het bouwen van responsieve, mobiele-first projecten op webs zijn. Bootstrap 4 is een volledig herschreven en wordt daardoor nog krachtiger. Joomla! 4 en haar latere versies blijft up-to-date met de nieuwste Bootstrap versie om te voorkomen dat conflicten en problemen met backward compatibiliteit.

bootstrap 4 integration

Vriendelijke Backend User Interface

Joomla! 4 back-end UI komt met veel verbeteringen om zo een meer gebruikersvriendelijke interface aan te bieden waardoor de`e gemakkelijker te gebruiken is.

joomla 4 back end

De back-end-navigatie bevind zich nu op de zijbalk met een optie om deze samen te vouwen. Wanneer gebruikers op een menu klikken, zullen de hoofditems met pictogrammen  samengevouwen worden om ruimte te besparen.

joomla 4 new menu

Joomla! 4 back-end is ook verbeterd, hij werkt sneller, is responsieve en ziet er schoner uit.

joomla 4 responsive back end

Meer Joomla 4 back-end screenshots:
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.

article manager module manager

article editing pageglobal configuration

 

Verbeteringen in de programmeercode

Joomla! 4 beperkt de taken van een Component. Een component wordt alleen in zijn eigen kernfunctionaliteit geimplementeert. Alles wordt geinsoleerd in het systeem. Dit is draagt bij in het schoon houden van de codering. Ontwikkelaars zullen een "command bus" gebruiken om zo eenvoudig de functionaliteiten uit te breiden zu kunnen ook nog gebruik maken van een multitask controller.

Orthogonale structuur van het Component 

Er zijn 2 soorten orthogonale systeem componenten:

 • Verticaal: Weblinks, contacten, gebruikers, inhoud...
 • Horizontal: Versioning, translating, tagging, commenting ...

Deze aanpak maakt het mogelijk om voor elk component om te profiteren van nieuwe functies die zijn ontworpen om in de verschillende de extensies gebruikt te worden.

UI-componenten maken gebruik van moderne technologieën

Er zal een reeks Componenten zijn, die ontwikkeld zijn met de nieuwe W3C-standaarden: aangepaste elementen. Elke component gebruikt duidelijke en geoptimaliseerde java scripts voor prestaties met HTML-opmaak van de schone en goed geoptimaliseerd om meer voordeel te bieden voor ontwikkelaars.

Nieuwe front-end-sjabloon en back-end sjabloon

In Joomla! 4 wordt een nieuwe front-end-sjabloon: cassiopeia en en nieuwe backend template: atum geintroduceerd. Beide sjablonen integreren Bootstrap 4 en zijn responsive.

front end template

back end template

 

Nieuwe Media Manager

De nieuwe mediamanager helpt gebruikers om hun mediabestanden gemakkelijker te beheren. Ze kunnen de structuur van het mappensysteem en bestanden gemakkelijker beheren. Gebruikers kunnen ook specifieke machtigingen configureren voor elke gebruikersrol.

joomla 4 media manager

Vereenvoudigd installatieproces

Het Joomla! 4 installatieproces is eenvoudiger en gemakkelijker gemaakt voor een gebruiker. De voorbeeldgegevens en meertalige installatie is opgenomen in de stap "Customize installatie".

Er kunnen meer opties worden toegevoegd aan het installatieproces zoals:

 • Mogelijkheid om extensies te installeren (minimale kern ondersteunde extensies).
 • Het opnieuw installeren van voorbeelddata bestanden.

Joomla! 4 alpha installatie - alle stappen met screenshots

sitename config customize installation

admin account configinstall sample data

database configcomplete installation

Snellere laadtijden van de pagina's

Tijdens het programmeren van Joomla 4 heeft men zich gericht op het verbeteren van de coderingskwaliteit. Met behulp van moderne technologieën, verwijderen van eerder afgekeurde functionaliteiten, nieuwe herschreven plugin systeem, Dependency Injection Contatiners ter vervanging van de JFactory, Joomla Framework moet worden gebruikt in meer onderdelen, Code Namespacing en verwijderen van afgewezen functies zullen ondermeer helpen om prestaties te verbeteren.

Functies die SEO verbeteren

SEO is altijd een van de belangrijkste onderdelen van webdevelopment, vorige versies van Joomla! ondersteunden al een tal van functies voor het verbeteren van SEO: Schema markup integratie ter allermeest naar de paginatypen rubriek structuur, metagegevensvelden, omleiding... In Joomla! 4, wordt aangegeven dat SEO functies al wordt weergegeven op de to-do lijst en hopelijk zal het in de stabiele versie gereed zijn.

Probeer Joomla! 4 ook

Wil je Joomla 4 alpha 1 ook proberen? Je kunt deze nu hier downloaden.


Bekijk ook de roadmap van het Joomla 4 project.
Let op: Joomla! 4 is niet geschikt voor productiewebsites en puur bedoeld voor testdoeleinden.

 

Bron: website Joomlart.com

 

Terug naar overzicht

 

Joomla 4