Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

Joomla 4 komt eraan... de beta 2 is gereleased

 

We geloven dat we iets, dat al een goed product is, kunnen verbeteren.

De introductie van Joomla 4, brengt een compleet nieuwe manier voor mensen om hun content aan te maken en te beheren, ontwikkeld en ondersteund door een wereldwijde community van vrijwilligers.  Joomla 4 biedt je een platform dat betrouwbaar, stabiel, veilig is en volledig uitgerust met een verscheidenheid aan opties om een website te bouwen.

We nodigen je uit het pakket te downloaden, te installeren en te testen om de kwaliteit van het aankomende 4.0 release te verbeteren en de nieuwe functies in dit hoofd-release te ontdekken.

Wat is er nieuw in Joomla 4.0?

We zijn vastbesloten de volgende generatie Joomla de beste te maken. Joomla 4 zal eenvoud en een betere gebruikerservaring bieden, terwijl het ook een krachtiger systeem voor ontwikkelaars zal zijn.

Hier een korte lijst met belangrijke functies en voordelen in Joomla 4 die we willen implementeren:

 • Joomla installeren in een oogwenk. Een makkelijker, sneller en meer gebruikersvriendelijk installatieproces

 • Volledig nieuw gebruikersinterface (beheergedeelte en website) om een nieuwe en verbeterde ervaring te bieden

 • Joomla is mensen eerst. We streven ernaar te zorgen dat de templates toegankelijk zijn  (niveau AA van WCAG 2.1)

 • Een volledig opnieuw gebouwd Mediabeheer met een schonere gebruikersinterface en nieuwe afbeelding bewerk mogelijkheden

 • Een nieuwe publicatie workflow om je artikelen te beheren op een geavanceerde, aanpasbare manier

 • Web Services om je inhoud toegankelijk te maken via andere websites en voor makkelijkere mobiele app creatie

 • Cast-iron veiligheidsfuncties zoals ondersteuning voor prepared SQL statements zodat je website veilig en beveiligd blijft

 • HTML mail templates om makkelijk aangepaste e-mails via je site te verzenden

 • Een verbeterde en uitgebreide Command Line Interface (CLI) voor een vlotte integratie van je componenten

 • Een schonere en krachtiger codebase. Met het verwijderen van verouderde functies van Joomla 3.x en het gebruik van PHP namespaces die ontwikkelaars in staat stelt robuustere en innovatievere applicaties uit te brengen als ooit eerder

 • De kracht van het Joomla Framework in het CMS zelf gebracht

 • Een verbeterd event verzend systeem

 • En veel meer!

Joomla 4.0 beta uitproberen zonder een van je sites te migreren? Test het direct via launch.joomla.org

download button J4 BETA

English (UK), 4.0.0 Beta 2 Full Package

 

Wat is het verschil tussen beta 1 en beta 2?

Joomla 4 beta 2 bevat meer dan 200 bug fixes sinds beta 1. We willen gebruikers wijzen op de volgende zaken:

 • Fix om te voorkomen dat de globale tijdzone wijzigt na het gebruik van JDate class (#29270)

 • Toevoegen van een b/c break in het filter pakket om blacklist/whitelist terminologie te verwijderen in een regel met een grote hoeveelheid uit het PHP ecosysteem. Meer informatie »

We nodigen je uit deze versie te testen en zijn dankbaar reacties te ontvangen en daarnaast problemen en bugs te rapporteren via de Joomla CMS Issue Tracker.

Bovenal moedigen we extensie ontwikkelaars en template-ontwikkelaars aan, jullie producten dragen bij aan een van Joomla's belangrijkste functies, de uitbreidbaarheid. Deze release is het perfecte moment te werken aan om extensies en templates klaar te stomen voor de stabiele versie van Joomla 4.0.

Kijk, voor een complete lijst met bekende backward compatibility problemen voor versie 4.0, bij Potential backward compatibility issues in Joomla 4.0 op de documentatie site.

Wanneer komt de stabiele versie uit?

De lancering van de beta-versie start een periode met een tijdspanne die afhangt van de terugkoppeling die we krijgen van ontwikkelaars en gebruikers. Sluit je bij ons aan met het testen en rapporteren en zo te helpen te zorgen voor een stabiele tijdige oplevering. Wil je meehelpen? Geweldig! Hieronder vind je meer informatie over wat je kunt doen.

Op hetzelfde tijdstip als de stabiele versie van Joomla 4 brengen we Joomla 3.10 uit, wat bedoelt is als brug tussen de twee hoofdversies. Het zal hoofdzakelijk een release zijn die backports van API wijzigingen bevat vanuit de Joomla 4.0 ontwikkel branch om de de transitie naar de volgende hoofdrelease voor de community te vergemakkelijken.

De meest up-to-date informatie over de tijdlijn kan worden gevonden in onze project roadmap.

Waar kan ik documentatie over Joomla 4 vinden?

We zijn begonnen handleidingen te leveren om je te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om je te helpen de grootste wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. Je vindt de bestaande zoals hoe een plugin of module te maken voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, met behulp van de nieuwe web asset classes en veel meer hier.

We moedigen ontwikkelaars aan te helpen bij het schrijven van documentatie over Joomla 4 via docs.joomla.org om gebruikers evenals andere extensie ontwikkelaars, te leiden en helpen.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars om de bestaande documentatie en de documentatie die nog nodig is te vinden. We nodigen je uit het regelmatig te controleren, bij te werken en ontbrekende inhoud te leveren: Handleidingen project

Hoe kun je de Joomla 4 ontwikkeling helpen?

Om te helpen ervoor te zorgen dat het 4.0 release en onze hoofdfuncties “productie rijp” zijn, hebben we je hulp nodig met het testen van releases en het aanmelden van bugs die je vindt via issues.joomla.org.

Om het leven van testers makkelijker te maken is het mogelijk te updaten van de beta-versie .naar de volgende beta, RC of stabiele versie (we blijven streng bij het updaten van verwijderde bestanden en het wijzigen van SQL).

Zoals eerder verklaard focussen we ons erop om Joomla 4 zo snel mogelijk uit te brengen. We plannen daarom geen nieuwe 3.x versie meer - behalve 3.10.

Alle functievoorstellen moeten naar de 4.1 release gestuurd worden.

 

Terug naar overzicht

 

Joomla 4, Beta