Meest recente Joomla nieuws

Het laatste nieuws vind je hier

Uitgebreide beveiligingsondersteuning voor Joomla 3.x

17 augustus 2023 markeert een historische datum voor het Joomla project: na meer dan 10 jaar eindigt de ondersteuning van het project voor de Joomla 3.x versie! Of toch niet..?

Er zijn echter nog genoeg 3.x sites in het wild, waarvan sommige niet in staat zijn om binnen de resterende tijd naar 4.x te migreren. Moeten deze sites over een paar weken worden uitgeschakeld?

Migraties kunnen een uitdaging zijn

Hoewel het migratieproces tussen 3.x en 4.x verreweg het soepelste en eenvoudigste migratiepad is in de geschiedenis van Joomla, zijn er nog steeds gevallen waarin een migratie niet triviaal is: misschien is een cruciale extensie nog niet geport naar 4.x, of kan de gebruikte template niet draaien op een 4.x site. Maar naast technische problemen zijn er andere, waarschijnlijk relevantere redenen waarom sites nog steeds 3.x draaien: de pandemie was een grote uitdaging voor veel bedrijven, waardoor hun financiële situatie onder druk kwam te staan en er weinig tot geen budget overbleef voor een migratie van 3.x naar 4.x. Voor andere industrieën was de pandemie een grote stimulans, waardoor hun orderportefeuilles volliepen met veel werk en er geen tijd overbleef om de migratie uit te voeren. En het belangrijkste is dat er 3.x sites zijn waar de initiële investering voor het maken van de site gewoon nog niet is terugverdiend, waardoor het moeilijk is voor serviceproviders om de site-eigenaar te overtuigen nu te migreren.

Aankondiging van Uitgebreide Langetermijnondersteuning

Om website-eigenaren een manier te bieden om hun 3.x site draaiende te houden, heeft het Joomla project besloten om een Extended Long Term Support (eLTS) programma op te zetten. Dat programma biedt site-eigenaren nog eens 18 maanden extra beveiligingsondersteuning voor Joomla 3.x, waardoor de ondersteuningsperiode wordt verlengd tot 17 februari 2025. Dit geeft website-eigenaren nog eens 1,5 jaar de tijd om eindelijk hun migratie naar de 4.x-tak af te ronden, zonder in de tussentijd een niet-ondersteunde en mogelijk onveilige Joomla-versie te gebruiken.

Het eLTS programma vereist dat geïnteresseerde site-eigenaren een licentie kopen voor elke 3.x site die onder het eLTS programma zou moeten vallen. Om een eenvoudig en betaalbaar licentiemodel te krijgen, zullen de licentiekosten een vast bedrag zijn voor de hele 18 maanden ondersteuning, ongeacht het type site, de locatie van de eigenaar of het moment waarop de eLTS licentie is gekocht. Met een vast bedrag van € 90,- per site kunnen zelfs kleinere zakelijke en hobby site-eigenaren zich het programma veroorloven.

Een licentie geeft het recht om de eLTS updateserver te gebruiken in een Joomla site, die toegang geeft tot de 3.11 eLTS versie branch. Die tak bevat beveiligingspatches voor alle aankomende beveiligingsproblemen in 3.x gedurende de looptijd van het eLTS programma.

Een experiment voor de financiële duurzaamheid van het project

Omdat het Joomla project de last van een dergelijk programma niet op de schouders van de vrijwilligersgemeenschap wil leggen, heeft een externe leverancier een contract gesloten om het programma uit te voeren in een RFP-proces dat in februari van start is gegaan. Het contract werd gewonnen door djumla en itronic, twee gevestigde Joomla dienstverleners onder leiding van David Jardin, Joomla Security Team Lead, en Harald Leithner, voormalig coördinator van de Productieafdeling. Dus ook al is het eLTS programma een officieel projectaanbod, de daadwerkelijke uitvoering wordt gedaan door de genoemde leveranciers.

Om het programma niet alleen een succes te maken voor de gebruikers en de leverancier, bevatte de RFP de eis dat een deel van elke licentieverkoop betaald moet worden aan het officiële project, waardoor het eLTS programma een interessante financieringsbron wordt voor het project. Zoals vergelijkbare programma's voor Drupal en TYPO3 hebben aangetoond, zijn vooral bedrijven meer dan bereid om te betalen voor extra ondersteuning, waardoor dergelijke programma's een belangrijk onderdeel vormen van de financiële duurzaamheid van een open source project. De eLTS voor 3.x is dus ook een proefballonnetje om te zien of zo'n programma werkt in het Joomla ecosysteem. 

Aanmelden voor nieuwbrief voor updates ELTS

Dus resume

Wacht niet langer met het upgraden van je Joomla 3.x website naar Joomla 4!
Check je templates en aanvullende extensies op geschiktheid voor Joomla 4 en voer de upgrade uit in een testomgeving.


Lees mijn artikel:  Hoe migreer of upgrade je Joomla 3 naar Joomla 4

Bron: Engelstalig artikel uit de Joomla Community Magazine: Extended Security Support for Joomla 3.x - giving an old friend another chance - The Joomla Community Magazine
Vertaald met behulp van Deepl.com