Mijn ervaring met Joomla

Mijn ervaring met Joomla

In dit artikel deel ik mijn ervaringen met Joomla! en waarom ik gekozen heb voor Joomla!

De interesse voor het ontwikkelen van websites is gestart naar aanleiding van mijn reumatische aandoening. Tijdens mijn omscholingstraject tot Microsoft Windows NT 4.0 netwerkbeheerder is mijn interesse gewekt voor het maken van websites. Ik ben begonnen met Microsoft FrontPage met als doel een website maken voor een jongeren reumavereniging (VJR).

Na Microsoft FrontPage heb ik mezelf de broncode HTML en klein gedeelte CSS eigen gemaakt. Vervolgens heb een 2 tal trainingen gevolgd van Macromedia DreamWaever bij Syntra Limburg (Belgie). Daarna heb ik mezelf het Content Management Systeem (CMS) Joomla! eigen gemaakt. Ooit was ik gestart met Mambo (de voorloper van Joomla!), echter hier kwam ik niet mee verder. Na een Nederlandstalig boek aangeschaft te hebben ben ik met Joomla 1.0 aan de slag gegaan. Dit boek heeft me de werking van Joomla! doen doorgronden en sinds 2007 maak ik alleen nog maar websites met Joomla!

Een "nadeel" van Joomla is dat je niet direct alle veranderingen in het frontend gedeelte (publieke deel) ziet die je doorvoerd in de back-end (beheerders gedeelte). Er zijn namelijk een aantal stappen nodig om je content (artikel/webpagina) zichtbaar te krijgen via de front-end. Je moet eerst een categorie aanmaken, vervolgens maak je een artikel aan, deze koppel je aan de net aangemaakte categorie, vervolgens maak je een menu-item aan welke je koppeld aan het artikel. Pas dan wordt het artikel benaderbaar via het menu. Omdat veel mensen dit niet weten zien ze geen resultaat op de website, dit wordt ook wel de CASH methode genoemd, C staat voor Categorie, A voor Artikel en SHow voor het weergeven van het artikel. In Joomla! 3.7 is de workflow een heel stuk makkelijker geworden!

  Waarom Joomla! ?

De reden waarom ik voor Joomla gekozen heb zijn:

  • Joomla! is voor zowel kleine als grote websites te gebruiken.
  • Joomla! ondersteund standaard SEO (Search Engine Optimalisation).
  • Joomla! ondersteund standaard meertalige websites (Multilingual Sites).
  • Je kunt overal aan je Joomla website werken, met als voorwaarde dat je een internet verbinding hebt.
  • Joomla! is responsive en standaard geschikt voor mobile aparaten.
  • Joomla! bevat de mogelijkheid om toegankelijke website te maken voor mensen met een handicap.
  • Joomla! heeft een rustig en overzichtelijk vormgegeven beheeromgeving (back-end).
  • Joomla! bevat diverse security opties waaronder Multi Factor Authenticatie en Passkey.
  • Joomla! ondersteund het afschermen van content voor gebruikers door gebruik te maken van een ACL (Acces Control List).
  • Joomla! kent ruim 5000 uitbreidingen (extensies).
  • Joomla! is een geweldige community die vooral in Nederland heel actief is!

Door mij gebruikte extensies

Er zijn enorm veel aanvullende extensies te krijgen, zie ook website http://extensions.joomla.org. Op deze website worden ongeveer 7500 goedgekeurde extensies (al dan niet commercieel) aangeboden. Extensies zijn uitbreidingen die je website aanvullende functionaliteiten geeft. Ikzelf maak o.a. gebruik van de volgende extensies of frameworks.

 

Via Mindert Aardema, bekend van de website Netspecialist en Facebook heb ik ook veel geleerd over Joomla!. Al meer dan 5 jaar ga ik naar de JoomlaDagen Nederland waar ik meer informatie krijg over verschillende Joomla gerelateerde onderwerpen. Je kunt mijn ervaringen over de JoomlaDagen Nederland lezen in de verslagen die ik geschreven heb.

Meestal maak ik gebruik van bestaande templates, deze pas ik dan naar wens aan. In de toekomst zou ik graag eigen templates willen maken, echter dit is een tijdrovende klus.

Momenteel heb ik ervaring met alle versies van Joomla, betreft de versies: 1.0, 1.5, 1.6, 1.7, 2.5, 3.x, 4.x en 5.x.