Programma's & Tools

Handige programma's en gereedschappen

Hoe installeer je Akeeba Panopticon?

In deze handleiding beschrijf ik de installatie van Akeeba Panopticon en het toevoegen van een Joomla website aan deze gratis monitoringtool van Akeeba, bekend van o.a. Akeeba Backup en de Akeeba Admin Tools.

Inleiding Akeeba Panoticon

Akeeba Panopticon is een door Akeeba ontwikkelde monitoringtool om jouwn Joomla websites te kunnen monitoren. Hieronder een overzicht van alle functionaliteiten:

 • Gratis en Open Source Software: Gratis en gelicentieerd onder de GNU Affero GPLv3-licentie.
 • Zelf gehost: Het enige wat je betaalt, is je eigen server, of je nu één site of duizend sites monitort.
 • Lichtgewicht en eenvoudig: Je kunt het draaien op elke server met minimaal 512MiB RAM en echte (commandoregel of URL) CRON-jobs die elke minuut kunnen worden uitgevoerd.
 • Joomla versiecontrole: Controleer de Joomla-versie van je sites en update ze eventueel.
 • Joomla-update globale en per-site instellingen: Kies of en wanneer Joomla standaard moet worden bijgewerkt (bijvoorbeeld alleen bij kleine en patch-releases), zowel globaal als per site.
 • Gewijzigd weergavesjabloonrapport: Na het bijwerken van Joomla! en/of de extensies ervan, bekijk het rapport met gewijzigde weergavesjablonen om te zien of je je sjabloonoverschrijvingen moet bijwerken.
 • PHP-versiecontrole: Controleer of je een ondersteunde PHP-versie gebruikt, of deze binnenkort End of Life wordt en of je de laatste kwaliteits- en beveiligingsupdates van je PHP-versie gebruikt.
 • Extensieversiecontrole: Bekijk welke externe extensies zijn geïnstalleerd op elke site, hun versies en of er updates beschikbaar zijn.
 • Extensie-update globale, per-site en per-extensie instellingen: Kies of, wanneer en welke extensies automatisch worden bijgewerkt.
 • Geplande back-ups: Maak een back-up van je site met Akeeba Backup Professional, handmatig of automatisch, met een willekeurig aantal back-upschema's per site.
 • Beheer back-ups: Beheer je back-ups vanuit Panopticon zelf, zonder dat je door de beheerderspagina van je site hoeft te gaan in de meeste gevallen.
 • Admin Tools - Integratie van geheime URL-parameter: Als je Admin Tools Professional gebruikt en de functie Geheime URL-parameter hebt ingeschakeld, wordt de link naar de beheerderspagina van je site in Panopticon al voor je ingevuld met de geheime URL-parameter.
 • Admin Tools - Lock-out oplossing: Ben je buitengesloten van je site door Admin Tools Professional? In de meeste gevallen kun je in Panopticon op een knop klikken om weer toegang te krijgen.
 • Admin Tools - Integratie van de PHP File Change Scanner: Bekijk de rapporten van de PHP File Change Scanner om te zien wat er is veranderd op je site.
 • E-mailmeldingen: Ontvang e-mails over de beschikbaarheid van updates, wanneer updates zijn geïnstalleerd (of niet zijn geïnstalleerd) en wanneer back-ups worden uitgevoerd.
 • E-mailtemplates: Wil je je installatie white-labelen? Bewerk de e-mailtemplates om deze het beste aan te passen aan je merkidentiteit en om indruk te maken op je klanten!
 • Toegangsbeheer: Gebruikersgroepen en machtigingen stellen je in staat om geselecteerde gebruikers alleen-lezen, basisadministratie of volledige configuratierechten te geven voor de hele toepassing of slechts een aantal sites. Ideaal om je klanten uit te nodigen voor je site-monitoringsinstallatie.
 • Volledige ondersteuning voor white-labeling: Je kunt de taalreeksen, CSS, HTML-uitvoer (weergavesjablonen en algemeen sjabloon) en e-mailtemplates overschrijven om overeen te komen met je merkidentiteit. Dit alles zonder de kerncode aan te raken.
 • Uitbreidbaarheid Je kunt bestaande functies aanpassen of zelfs nieuwe functies maken met aangepaste code. Je aangepaste code wordt apart opgeslagen van de kerncode (geen kernwijzigingen vereist).
 • Kies je implementatiemethode: Panopticon kan worden geïmplementeerd via Docker, via Composer, met behulp van Git of als een reguliere installatie door het uitpakken van een ZIP-archief.
 • Geïntegreerde updater: Bij installatie via Composer of als reguliere installatie kan Panopticon zelf bijwerken - via de webinterface of de commandoregel.
 • Rijke CLI-toepassing: Voer beheertaken uit via de commandoregel, waardoor fijnmazige automatisering mogelijk is die niet wordt ondersteund door de webinterface zelf.

Enkele screenshots

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Meer voorbeelden en screenshots vind je hier: https://www.akeeba.com/news/1761-self-hosted-monitoring-panopticon.html

Lees ook mijn extensie review over: Akeeba Panopticon

Voorbereidingen

Hier zijn de stappen die je moet uitvoeren ter voorbereiding van de installatie van Akeeba Panopticon:

 1. Maak een subdomein aan, bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>.
  Raadpleeg hiervoor de documentatie, of neem contact op met je webhoster mocht je niet weten hoe je dan moet doen.
 2. Maak een database aan, zorg dat je ook een gebruikersnaam met wachtwoord hebt.
  Raadpleeg hiervoor de documentatie, of neem contact op met je webhoster mocht je niet weten hoe je dan moet doen.
 3. Download en installeer de FileZilla FTP Client, een FTP Programma, hier is een gratis en betaalde versie beschikbaar voor MacOS, Windows en Linux.

  Download FileZilla


 4. Stel een FTP verbinding in om naar je subdomein te kunnen verbinden met FileZilla. Lees ook onderstaand artikel voor meer informatie.
  (bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>)

  Lees mijn artikel: FileZilla FTP programmaLees mijn artikel: FileZilla FTP programma

 5. Download de meest recente versie van Akeeba Panopticon via GitHub (panopticon-x.x.x.zip) en onthoud de locatie, klik hiervoor op onderstaande knop:

  Download Akeeba Panopticon
   
 6. Controleer of je website / domein aan de minimale systeem vereisten voldoet:

  De (web)server waarop Akeeba Panopticon wordt uitgevoerd, moet voldoen aan de volgende minimale vereisten:

  - PHP 8.1 of later; PHP 8.2 wordt aanbevolen
  - MySQL 5.7.9 of later, of MariaDB 10.7 of later; MySQL 8.0 wordt aanbevolen
  - In staat zijn om CRON-jobs uit te voeren, hetzij via de commandoregel (voorkeur) of via URL's met een frequentie van minstens eenmaal per minuut

  De sites die worden gemonitord (waarop de Panopticon Connector draait), moeten voldoen aan de volgende minimale vereisten:

  - Joomla 3.9, 3.10, 4.0, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 of 5.0
  - PHP 7.2 of later
  - De Joomla! API-toepassing mag niet zijn uitgeschakeld op Joomla 4 en 5

Stappen Akeeba Panopticon installeren

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen kun je starten met de installatie van Akeeba Panopticon. Er zijn verschillende manieren om de installatiebestanden te uploaden.
Hieronder worden 2 opties toegelicht:

Optie 1: Upload via Controlpanele en Bestandsbeheer

Deze optie is snel aangezien het uitpakken via de webserver van de hosttingprovider gebeurd. In dit voorbeeld wordt de DirectAdmin portal toegelicht:

 1. Log in op de beheer omgeving (controlpanel) van je hosting partij.
 2. Ga naar je betreffende subdomein, bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>.
 3. Klik dan op Bestandsbeheer (onder Uw Account). 4. Klik dan op de map domains. 5. Ga naar je betreffende subdomein, bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>.
 6. Klik dan op de hoofdfolder van je website, in dit voorbeeld is dat public_html.
  Deze folder kan ook anders benoemd zijn, zoals www, htdocs, httpdocs etc. raadpleeg hiervoor de documentatie van je hostingpartij. 7.  Klik op de knop Upload bestanden naar deze map. 8. Klik dan op de knop Bestand kiezen. 9. Blader naar je Zip bestand van je Akeeba Panopticon download (panopticon-x.x.zip) die je eerder hebt gedownlaod.
 10. Klik dan op Openen (afhankelijk van je bestuuringssysteem).
 11. Klik dan op de knop Upload bestanden, zie pijl vorige print screen stap 8.
 12. Klik dan op de link Klik HIER om terug te gaan.
 13. Klik op de link Uitpakken bij panopticon-x.x.zip. 14. Klik tot slop op de knop Pak uit.
 15. De bestanden worden nu uitgepakt.
 16. Open de URL van je je subdomein: bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>. De installatie van Akeeba Panopticon wordt gestart. 17. Klik op de knop Let's go! om verder te gaan met de installatie van Akeeba Panopticon.
  Zie vorige print screen. Er wordt een controle gedaan of jouwn (web)server voldoet aan de minimale systeemvereisten.

  Als een vereiste niet wordt voldaan, zal het je hiervan op de hoogte stellen.
  Anders vertelt het je dat alles gereed is. 18. Klik op Next om door te gaan met de installatie van Akeeba Panopticon.
  Zie vorige print screen. 19. Vul nu de databasenaam en accountgegevens in voor de database configuratie. 20. Vul nu de volgende gegevens in:
  Database type: doorgaans MySQLi (preferred driver for MySQL)
  Database server hostname
  : doorgaans localhost (er zijn providers die de databaseserver scheiden, raadpleeg de documentatie van jouw hosting provider).
  Username: dit is de gebruikersnaam database.
  Password: dit is het wachtwoord van de gebruikersnaam database.
  Database name: dit is de naam van de database.
  Klik dan op de knop Next.
 21. Na de installatie van de database kom je op de pagina voor Gebruikersinstellingen (User Setup).
  Om toegang te krijgen tot Panopticon heb je een Superbeheerder-gebruikersaccount nodig. Je dient er een aanmaken op deze pagina. Onthoud om je gebruikersnaam en wachtwoord op te schrijven. Je hebt ze nodig om in te loggen op de Akeeba Panopticon omgeving!

  Akeeba Panopticon setup.04

 22. Akeeba Panopticon is pas echt nuttig als het geautomatiseerd is. Hiervoor dien je een CRON-job te creëren die elke minuut wordt uitgevoerd. Je kunt meer lezen over CRON-jobs op de pagina met CRON Jobs-documentatie.

  Akeeba Panopticon setup.05

  Er zijn twee tabbladen, CLI en Web. We raden aan om CRON-jobs te maken die gebaseerd zijn op CLI.

  ❗️ BELANGRIJK! De CRON-job die je maakt, moet elke minuut worden uitgevoerd. De CRON-uitdrukking hiervoor is * * * * * (vijf sterren), wat betekent dat de CRON-job elke minuut, van elk uur, van elke dag, van elke maand, ongeacht de dag van de week, wordt uitgevoerd. Maak GEEN CRON-jobs die minder vaak worden uitgevoerd; dit zal problemen veroorzaken.

 23. Nadat je de CRON-jobs hebt aangemaakt en de eerste CRON-job begint te draaien, verandert de pagina in een benchmark-interface zoals de volgende:

  Akeeba Panopticon setup.05b

  Op dit punt probeert Akeeba Panopticon te bepalen hoe lang een CRON-job kan draaien voordat het besturingssysteem het gedwongen stopt. Deze pagina verschijnt gedurende 10 tot 185 seconden, afhankelijk van je server. 

 24. Tot slot zul je deze pagina zien:

  Akeeba Panopticon setup.05c

  Dit betekent dat de installatie is voltooid en dat je kunt beginnen met het gebruik van Akeeba Panopticon!
 25. Klik op de knop Start using. Het inlogvenster wordt getoond.
  Vul bij Username je Gebruikersnaam en bij Password vul je het Wachtwoord in die je in stap 21 opgegeven hebt.
  Klik dan op Login om in te loggen.
   

Optie 2: Upload via FileZilla client

Onderstaande optie duurt wat langer omdat alle bestanden een voor een geupload worden.

 1. Pak het Zip bestand van Akeeba Panopticon (panopticon-x.x.x.zip) uit.
 2. Open FIleZilla en maak verbinding met je subdomein: bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>.
 3. Uploade alle bestanden die je in stap 1 uitgepakt hebt naar de folder panopticon-x.x.x.
 4. Volg nu dezelfde stappen zoals bij optie 1 beschreven, vanan stap 16.

Stappen koppelen website aan je Akeeba Panopticon portal

In dit hoofdstuk worden de stappen beschreven om een website toevoegen aan je Akeeba Panopticon portal.

 1. Login op je Akeeba Panopticon portal (bijvoorbeeld: https://monitoring.<jedomein.nl>).
 2. Klik op de knop Manage Sites.
 3. Klik op de knop +New

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 6c

 4. Vul bij Site Name de naam van je website in, zodat je weet om welke website het gaat,

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 6d

 5. Klik op het tabblad Connection bij Panopticon Connector op de link om de installatie package te downloaden, via GitHub).
  Kies hierbij de juiste versie voor Joomla 3.x of Joomla 4.x  of later.
 6. Klik onderaan op de link pkg_panopticon-x.x.x.zip om de connector te downloaden en onthoud de locatie waar je het bestand opgeslagen hebt.
 7. Login op de beheeromgeving website die je wil toevoegen aan de Akeeba Panopticon portal.
  Doorgaans https://<jedomein.nl>/administrator 
 8. Klik aan de linkerkant op Systeem

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg stap1

 9. Klik onder de knop Installeren op Extensions

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 2

 10. Sleep het pkg_panopticon-x.x.x.zip naar het vlak onder Uploaden & installeren Joomla extensie.
  (Of klik op de knop Of blader naar het bestand, zoek het bestand op (pkg_panopticon-x.x.x.zip), selecteer deze en klik op Openen).
  Het pakket wordt geinstalleerd.
 11. Er komt een venster in beeld indien het pakket succesvol geinstalleerd is.

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 4

 12. Klik aan de linkerkant op Componenten.
 13. Klik op de knop Akeeba Panopticon Connector.

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 5

  Soms komt er een melding in beeld, zoals in dit voorbeeld te zien is. Klik op de knop Edit account en klik dan op de knop Opslaan & sluiten.
 14. Selecteer en kopieer de UR die staat achter Endpoint staat: https://<jedomein.nl</api
  I.v.m. veiligheid is de API token hier niet weergegeven!

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 6a

 15. Plak deze URL in de Akeeba Panopticon Portal bij Endpoint URL
 16. Ga terug naar je website en kopieer nu het API Token
  I.v.m. veiligheid is de API token hier niet weergegeven!

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 6b

 17. Plak deze URL in de Akeeba Panopticon Portal bij API Token

  Joomla5 installatie panopticon connector pkg 6e

 18. Klik dan op de knop Save
  Zie print screen stap 17.
 19. De website wordt toegevoegd (als de API naar behoren werkt).
 20. Klik dan op Save & Close.
  Zie print screen stap 17.
 21. De website wordt nu zichtbaar in het overzicht bij Overview.

  Joomla5 installation panopticon connector pkg 6f

 22. Herhaal stappen 6 t/m 20 om meerdere websites toe te voegen. 
 23. Daarna kan het beheren gaan beginnen!

Mogelijk dat ik op deze website nog meer handleidingen ga plaasten als daar animo voor is.
Tot slot veel dank aan Nicholas Dionysopoulos van Akeeba!!

Meer informatie

Website Akeeba Panopticon:  https://www.akeeba.com/products/panopticon.html
Download Akeeba Panopticon: https://github.com/akeeba/panopticon/releases 
Documenttatie Akeeba Panopticon: https://github.com/akeeba/panopticon/wiki
YouTube Channel Akeeba: https://www.akeeba.com/videos.html

 

Terug naar het overzicht