Vormgeving - Design en Joomla 4

Nederlandstalige stap voor stap handleidingen voor Joomla 4

Waar kan ik goede templates vinden voor Joomla 4?

Je bent op zoek naar een gratis of betaalde template voor je nieuwe Joomla 4 website? Maar waar kan jij goede Joomla 4 templates vinden? Welke frameworks of pagebuilders zijn er? Wat komt er allemaal bij kijken de keuze van een Joomla template?

 Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Inleiding

Een template bepaalt de look and feel en indeling van je Joomla website. Het is dus een belangrijk keuzemoment in de ontwikkeling van je website. In dit artikel leg ik je uit waar jij goede templates kunt vinden, welke frameworks en pagebuilders er zijn. En waar je op kunt letten tijdens je zoektocht voor een geschikt template voor je Joomla 4 website.

Standaard levert Joomla het Cassiopeia template als frontend template mee, dat in de basis diverse mogenlijkheden biedt.

Het standaard joomla 4 Cassiopeia template

Je kunt in het basistemplate verschillende aanpassingen doorvoeren, zoals te lezen is in de volgende artikelen:

Door gebruik te maken van het Cassiopeia template met de hierbovenstaande websites ben je in staat om aanpassingen door te voeren en toch dicht bij de basis (core) van Joomla te blijven.
Dit komt de laadtijd van je website ten goede, hetgeen belangrijk is voor de zoekmachines en weergave op smartphones. Ongeveel 45% van de bezoekers bekijkt websites via een smartphone. Houd hier dus rekening mee tijdens het bouwen van je website en de keuze van je template.

Andere template mogelijkheden

Veel mensen willen afwijken van het standaard Cassiopeiatemplate en gaan om zoek naar een ander template.

Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar voor Joomla. Er zijn goede templates en er zijn minder goede templates. Je kunt gebruik maken van betaalde of gratis templates. Ook zijn er verschillende frameworks en pagebuilders te verkrijgen. Maar welk template is geschikt voor jouwn website?

Daniel Net heeft een Joomla Template Directory gemaakt met daarin een verzameling van vele templates (1760 ten tijde dat dit artikel geschreven is). In de volgende hoofdstukken probeer ik je wegwijs te maken in de verschillende thema's over Joomlatemplates.

Belangrijke vragen voor de keuze van je template

Voordat je op zoek gaat naar een goed template dien jij voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden:

 • Welk type website wil je maken?
 • Welk type lay-out kies je voor jouw sjabloon?
 • De breedte van de pagina
 • Welke header wil je gebruiken?
 • Waar komt het logo en de navigatie te staan?
 • Is het template geschikt voor GSM, Tablets etc.?
 • Welke functies heeft het template en welke aanpassingen zijn er mogenlijk?

Gratis of betaalde Joomla 4 template?

Op de vraag: "gratis of betaalde Joomla 4 template" tellen verschillende factoren mee. Is er budget om een template aan te schaffen, ja of nee? Anderzijds zijn er veel gratis templates te krijgen, maar geeft de ontwerper ook support bij vragen of problemen?

Er zijn betaalde templates te krijgen voor € 19,- tot € 60,- of duurder. Sommige templatebouwers bieden abonnementsvormen aan waarbij je per maand of jaarlijks een abonnement betaald. Daarnaast zijn er vormen waarbij je 1 template aanschaft of alle templates kunt downloaden. Hierin is de keuze afhankelijk of je een of meerdere websites maakt. 

Tot slot bieden template bouwers Quick Start Templates aan, dit zijn templates zoals je ze aantreft bij de demopagina. Op die manier kun je zien hoe een template en website opgebouwd is zodat je deze naar eigen inzicht kunt nabouwen of aanpassen.

Welke professionele templatebouwers zijn er?

 Er zijn veel professionele Joomlatemplate bouwers, hieronder enkele voorbeelden:

Welke frameworks zijn er voor Joomla 4?

Als eerste, er zijn verschillen tussen een Joomla framework en een Joomla template framework. Ze worden vaak doorelkaar heen gebruikt, echter een Joomla framework is de core van Joomla. Een Joomla template framework is bedoeld voor het versnellen van het ontwerp en de ontwikkeling van aangepaste Joomla websites. Dus let op, het zijn totaal verschillende dingen!

Enkele bekende templateframeworks zijn:

Bron: https://www.themexpert.com/blog/joomla-template-framework

Welke pagebuilders zijn er voor Joomla 4?

Om een Joomla website te maken heb je geen Page Builder nodig. Dat gezegd hebbende: met een Page Builder kun je snel en relatief eenvoudig een mooie homepagina of landingspagina voor je website maken. Je kunt de elementen (blokken) in je Page Builder afzonderlijk van opmaak of animatie voorzien. Het leren omgaan met een pagebuilder kost extra tijd, omdat het een andere manier is van het bouwen van je website. Echter er zijn doorgaans veel YouTube filmpjes of documentatie beschikbaar voor de verschillende PageBuilders. Door gebruik te maken van de quickinstallaties kun je snel een website bouwen.

Er zijn diverse pagebuilders beschikbaar voor Joomla waaronder:

 Bron: https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/joomla-page-builder/

Waar vind ik goede templates voor Joomla 4?

Daniel Net heeft een Joomla Template Directory gemaakt en op deze website vind je 1760+ Joomla 3 en 4 templates.

screenshot TemplateJoomla

Het fijne van zijn website is dat je kunt filteren op:

 • Categorie, waarin 15 categorien opgenomen zijn om templates te filteren op doel van de website. (bijvoorbeeld E-commerce bedrijfswebsite, non-profit etc.
 • Prijs, waar je kunt selecteren op Clubmembership, Free with registration, Free without registration, Singel puchase.
 • Framework, hier vind je 14 frameworks terug.
 • Creator, hier vind je alle templatebouwers terug.

screenshot TemplateJoomla filter opties

Op de beginpagina staan al diverse templates waar je op kunt klikken om een eerste indruk te krijgen.

screenshot TemplateJoomla weergavej3j4qt

Er wordt aangegeven voor welke Joomla versie het template geschikt is en of er een quickstart van het template beschikbaar is (rechter icoontje in bovenstaande print screen).
Tevens vind je er kortingsacties terug onder Discounts.

Kortom een handig vertrekpunt als je op zoek bent naar een Joomla template voor je website. Klik op onderstaande knop om de website te bezoeken.

templatejoomla.com

Tot slot

De website van Daniel Net is een goed vertrekpunt vanwaaruit je zoektocht kan starten voor de keuzen van je template. Op de BLOG pagina van templatejoomla.com vind je naast een FAQ BLOG ook diverse top 10 of Top 15 artikelen over verschillende categorien templates zoals de beste Technology of de beste eCommerce templates etc. Template Frameworks en PageBuilders vergen aanvullende kennis voor het ontwikkelen van websites. Het nadeel van template Frameworks en Pagebuilders is dat er op de achtertgrond veel aanvullende en soms overbodige code gebruikt wordt, die ervoor kan zorgen dat je website trager wordt. Je kennis niveau, ervaring en budget zijn zaken die mede bepalen voor welk template, framework of pagebuilder en template je kiest. Tip is kies voor een template waarbij je ook een quickinstall versie kunt downloaden. Bekijk daarnaast ook of er documentatie is en hulp geboden wordt via een ticket of forum. Samengevat er zijn dus veel factoren die de keuze van je Joomla template beinvloeden en waar je rekening mee moet houden. 

Lees ook mijn artikel: Hoe installeer ik een nieuw template in Joomla 4?

 

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Vormgeving - Design