Vormgeving - Design en Joomla 5

Hoe schakel je darkmode in voor Joomla 5.1?

Met de komst van Joomla 5.1 zijn er een aanvullende opties toegevoegd om de back-end (beheer gedeelte) in dark-mode om te zetten. In dit artikel leg ik uit hoe je deze instellingen kunt aanpassen.

De dark mode oftewel donkere mode geeft meer rust aan je ogen als je veel in de back-end van Joomla werkzaam bent. In Joomla 5.0 werd de darkmodus van het beheergedeelte geintroduceerd. En in de release van Joomla 5.1 zijn daar dus nog verbeteringen in doorgevoerd. 

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Weergave in Joomla 5.0

Joomla 5 0 3 zonder nieuwe dark mode

Weergave in Joomla 5.1

 

Stappen lichte of donkere modus instellen in Joomla 5.1

De donkere modus in Joomla 5.0 paste automatisch de weergave aan op basis van de instellingen van je apparaat of internetbrowser. Binnen Joomla zelf was het niet mogelijk om handmatig te kiezen tussen de lichte of donkere modus.

In Joomla 5.1 is deze optie toegevoegd en wel op verschillende plaatsen. Er zijn 3 opties en om deze te zien dien je ingelogd te zijn in de back-end van je Joomla omgeving. Standaard wordt deze optie vanaf Joomla 5.1 weergegeven. Indien je jou website geupgraded hebt van een vorige versie, bijvoorbeeld 5.0.3 dan moet je de darkmode eerst inschakelen.

Optie 1

In het gebruikersmenu (rechtsbovenin) staat een extra optie om van modus te wisselen. Deze keuze wordt opgeslagen in de cookies van je browser.


Optie 2

Je kunt deze keuze ook opslaan bij een gebruiker, zo wordt deze instelling overgenomen in verschillende browsers. Deze optie wordt wel overruled als je via bovenstaande manier voor een andere modus kiest, dan jouw standaard keuze.

Joomla 5 1 instellen donkere modus gebruikers instellingen

Optie 3

Ook kun je deze keuze maken bij de template zelf via: Systeem > Beheer templatestijlen > Atum - Default > Tabblad Kleurinstellingen, dan gelden deze opties voor alle gebruikers, tenzij zij een andere keuze maken in hun profiel of in het gebruikersmenu.

Joomla 5 1 instellen donkere modus template instellingen

Stappen inschakelen switch dark of donkere mode in de backend van Joomla

Deze stappen dien je uit te voeren indien je gebruik wil maken van de darkmode en jouw Joomla website geupdated hebt van Joomla 5.0.3. naar 5.1. Hieronder een print screen van het gebruikersmenu zonder darkmodeknop:

Joomla 5 1 gebruikersmenu zonder darkmode

 1. Log in op de back-end van je Joomla 5 omgeving, ga hiervoor naar de url: https://<jedomein.nl>/administrator
 2. Klik aan de linkerkant op Systeem

  stap 2 inschakelen darkmode Joomla 5 1

 3. Klik dan op Beheer templatestijlen

  stap 3 inschakelen darkmode Joomla 5 1

 4. Klik dan op Atum - Default

  stap 4 inschakelen darkmode Joomla 5 1

 5. Je hoeft niks aan te passen, klik dan op Opslaan & sluiten

  stap 5 inschakelen darkmode Joomla 5 1

 6. De melding Stijl opslaan geslaagd komt in beeld. 
  De darkmode knop is nu wel zichtbaar bij het gebruikersmenu rechtsboven in. Om dit te controleren klik je rechtsboven op het Gebruikersmenu, zie onderstaande print screen.

  stap 6 inschakelen darkmode Joomla 5 1

YouTube Filmpje

Hieronder een Engelstalige YouTube video van Tim Davies over hoe je de darkmode insteld:


Lees meer: Wat is nieuw in Joomla 5.1 (website Joomill)   

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Vormgeving - Design